• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
janadark3969 - напреднал
Здравеите на всички :yawinkle: Предварително се извинявам ако задавам тъпи въпроси или такива който вече сте обсъждали но чесно казано изчетах сумата му теми, форуми и все още доста неща не са ми ясни. Отдавна мечтая за къща и бях твърдо решена да си купя готова но така и не намерих подходящата. Сега съм твърдо решила да закупя земя и да си построя такава но всичко около цялата процедура ми е доста мътно.Като начало ме интересува парцела. Как да съм сигорна че всичко за бъдещия строж ще бъде наред или така казано че няма да си купя парцел който после да се окаже неизползваем.КЪде да проверя документите и дали вообще брокерската агенция ще ми даде такива без да съм подписала предварителен договор.....Да кажем че вече имам парцела. По каква последователност следва процедурата за изваждане на всички документи и разрешителни?
Относно проекта прочетотох че при акт 14 се иска подпис и от проектанта, но как ще стане това при условие че проектанската фирма която съм избрала е в София а къщата ще се строй в Плевенски окраг. Ще трябва да идват лично до обекта или друг проектант ще свърши това ? Вярно ли е че вече неможеш да стоиш без лицензирана фирма и ако е така възможно ли е такава да ми построй основи , арматури и носещите стени общо взето всичко преди завършен груб строй или акт 14 и после да наема някоя бригада, ел и вик за довършителните работи до акт 16. Все пак една стройтелна фирма ми иска до 250 евро на кв.м при условие че с бригада и ако сама си копувам материалите го смятам поне на половин цена. Скоро преключих с ремонта на апартамента ми който започнах от основи с подновена ел и вик инсталация и на площ 120 кв.м ел ми излезе 1300 лв а вик ми излеза към 600 лв. Значи за къща 200кв.м го слагам двойно. Доста голяма час от къщата също така е и в френски прозорци което мисля че излиза по евтино от зидане на стена. Общо взето бих спестила доста ако не правя къщата до ключ с фирма..... Също така ако някой има впечатления от тази фирма http://www.betaconst.com моля да сподели защото съм решила при тях да си правя проекта.

Благоря ви предварително :)

Прикачен файл

4183_1.jpg
Стефко - специалист
Минах по тоя път преди няколко години. Все още съм в строеж, и не знам дали ще успея да завърша обекта през земните си дни.

За фирмата - моя съвет е следния: Ако парите ти не са проблем, търси големите фирми. Те само това чакат в това гладно време. Но ако са малко, търси малка фирма, или бригада. И те са гладни, но поне нямат големи странични и непредвидени разходи. Преди всичко проучи всичко, и тогава се пазари за цена и качество. И не се спирай на първата оферта.
Успех!
janadark3969 - напреднал
Говори вече с един човек от селото който има фирма и е постройл доста къщи там и той ми каза че не е легално и няма да ми озаконят къщата ако не е построена от лицензирана фирма...
Фло - специалист
janadark3969 написа:
Говори вече с един човек от селото който има фирма и е постройл доста къщи там и той ми каза че не е легално и няма да ми озаконят къщата ако не е построена от лицензирана фирма...
За строеж категория 5 може да наемеш технически ръководител-правоспособно техническо лице строителен инженер или строителен техник и да строиш по тъй-наречения стопански начин. Техническият ръководител отговаря за цялостното изграждане на обекта и си наема изпълнители за всяка отделна дейност ,примерно един багерист от селото копае основите,"бригада българи" изпълнява бетоновите работи на нулевия цикъл,друга зида,трета маже ,четвърта са покривни майстори и т.н.Няма нужда от фирма за целия обем работи,щото и фирмата така работи на този принцип,наема изпълнители за дадената работа,слага печалба и режийни за секретарката,плюс лизинга за жипката на шефа.Така къщата удря 800 лв. квадрата.Въобще строителството е много скъпо занимание и ,ако искаш да ти излезе по-евтино започваш дълги и протяжни разговори с водещия архитект и конструктора за това как да влезеш в по-нисък бюджет.Трябва да ти кажа и ,че е грешка на село да слагаш френски прозорци,щото освен ,че излизат много скъпо заради стоманените усилители в дограмата,ами имаш и 240 отоплителни дни в годината,което съвсем ги обезмисля.
VLADO66 - майстор
Вземи си стара къща в регулация на цената на парцела,захранена с ток и вода.Бутни къщата и на нейно място построй каквото ти харесва-по този начин ще си спестиш изключително много главоболия и средства.
janadark3969 - напреднал
Първо благодаря за бързите отговори и относно техническия ръководител каде мога да намеря такъв и все пак това законно ли ще е както вече писах по нагоре... Къщата която искам ще изглежда така http://www.luximoti.bg/Kushti_v_Bulgari ... Sofia.html на 2 етажа и квадратурата ще е не повече от 200кв.м и все пак за по сигорно немога ли да наема фирма само за основите на къщата, както се вика да спя спокойно че няма да ми се срути над главата докато спя #-o Селото се казва Ясен и е по скоро вилно на 5 кл от Плевен парцелите са доста скъпи горе долу наи евтиното е 10 евро на кв.м което за 1500 кв.м си е 15000 евро а старите къщи с по 1 декар са над 20000 евро. Иначе го имах като идея да преконструирам стара къща според проекта но мисля че така или иначе ще се гатне повече от половината и пак ще ми излезе по скъпо.

Прикачен файл

kashta 2.jpg
Tsilkov - майстор
janadark3969 написа:
Също така ако някой има впечатления от тази фирма http://www.betaconst.com моля да сподели защото съм решила при тях да си правя проекта.
Интересно по какъв критерий си се спряла на тях ,но според сайта им фирмата е по-скоро консултантска и то за големи обекти :?
janadark3969 написа:
Относно проекта прочетотох че при акт 14 се иска подпис и от проектанта, но как ще стане това при условие че проектанската фирма която съм избрала е в София а къщата ще се строй в Плевенски окраг.
Носиш им акта и ти се подписват :lol: .Строежът може да им го показваш на снимки - все пак сме 21 век.За армировките обаче трябва да си ги приеме конструктор - не е задължително това да е проектанта.
janadark3969 написа:
Как да съм сигорна че всичко за бъдещия строж ще бъде наред или така казано че няма да си купя парцел който после да се окаже неизползваем.
Обръщаш се към архитекта който ще ти прави проекта ,а за документални измами трябва да отидеш при адвокат.
janadark3969 написа:
Вярно ли е че вече неможеш да стоиш без лицензирана фирма
В твоя случей не.Принципно и без технически можеш да минеш макар ,че на дали ще се справиш с цялата купчина документация.
janadark3969 написа:
Доста голяма час от къщата също така е и в френски прозорци което мисля че излиза по евтино от зидане на стена.
Това е въпрос на премисляне ,но като цяло френските прозорци са един чудесен избор :)
janadark3969 написа:
Все пак една стройтелна фирма ми иска до 250 евро на кв.м
Прекалено много искат ,макар че тая цена без проект е говорене на изуст.
janadark3969 написа:
Плевен парцелите са доста скъпи горе долу наи евтиното е 10 евро на кв.м което за 1500 кв.м си е 15000 евро а старите къщи с по 1 декар са над 20000 евро.
Не изхвърляй от огледите пацелите със съществуващи къщи.Понякога само тока и водата могат да стопят тази разлика!
Стефко написа:
За фирмата - моя съвет е следния: Ако парите ти не са проблем, търси големите фирми.
При такъв малък обект голяма фирма не само ще вземе повече пари (там има повече режийни,персонал,данъци) ,но и е много вероятно да не и обърнат нужното внимание дори да могат :sad: .Ако няма някоя прочута строителна фирма в раьона (а то явно няма щом питаш) си готви нервите за договорка с отделни бригади.
Последна промяна от Tsilkov на пет юни 08, 2012 10:01 pm, променено общо 1 път.
janadark3969 - напреднал
Въпросната фирма е постройла комплекса и къщата от обявате е тяхно дело и по името на комплекса ги потърсих в нета и ги намерих. Вчера говорих с главния проектан и каза че няма проблем да ми направи индивидуален проект за въпросната къща. Цените са между 8 и 10 евро на кв.м и ми обясни че включва абсолюъно всичко включително озаленяване ел , вик.и така нататък... Просто се спрях на него от гледна точка че вече е правил този проект и ще стане по бързо и лесно отколкото тепърва по снимки да обяснявам на някой друг какво искам. Това е перфектната къща според мойте желания и ще има много малко изменениа вътре и като цяло искам да запазя фасадата...
janadark3969 - напреднал
Благодаря за отговорите но все пак не отговарят на главния ми въпрос;
Вярно ли е че вече неможеш да стоиш без лицензирана фирма и ако е така възможно ли е такава да ми построй основи , арматури и носещите стени общо взето всичко преди завършен груб строй или акт 14 и после да наема някоя бригада, ел и вик за довършителните работи до акт 16.
Фло - специалист
janadark3969 написа:
Благодаря за отговорите но все пак не отговарят на главния ми въпрос;
Вярно ли е че вече неможеш да стоиш без лицензирана фирма и ако е така възможно ли е такава да ми построй основи , арматури и носещите стени общо взето всичко преди завършен груб строй или акт 14 и после да наема някоя бригада, ел и вик за довършителните работи до акт 16.
Без фирма можеш да строиш,без технически ръководител не можеш да строиш и това е изискване на закона/ЗУТ/. За начало на строежа се счита датата на подписването на Протокол 2 за откриване на строителна линия и ниво.Протокола се изготвя от техническия ръководител и се подписва от дирекция строителен контрол към общината,геодезиста,инвеститора и строителя ,ако имаш строител и задължително от техническия ръководител.Намери си технически р-л от Плевен чрез обява или познати!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: