Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Васко К - помощник
Прикачен файл:
клапан 003.jpg
Прикачен файл:
клапан 001.jpg
Искам да споделя с вас решението което намерих на проблема с капещия вентил на бойлера. Ще бъда благодарен ако някой който разбира от тези неща пише дали това може да бъде дълготрайно решение на този проблем или има компромис с безопасноста на бойлера или други евентуални проблеми.
Сградата в която купих апартамент е нова, има акт 16 от 2010 г. В мазето има инсталиран хидрофор, който е настроен да подържа налягане 6 бара. В моя апартамент на шестия етаж измереното налягане е 4.2 бара. Както е според новите станадарти има инсталиран възвратен клапан непосредствено след водомера.
Проблема беше че когато включа бойлера налягането започваше да се покачва и когато достигне 8.5 - 9 бара започваше да капе от предпазния вентил на бойлера.
Това което аз направих е че купих втори клапан (български , пластмасов) който започва да капе на 6 бара и го монтирах вътре в тоалетното казанче на моноблока към поплавъка. По този начин при включване на бойлера когато налягането достигне около 6 бара новият клапан започва да капе и за един цикъл на загряване на бойлера се изкапват около 400-500 милилитра вода в казанчето. От клапана на бойлера не капва нито капка.
Последна промяна от Васко К на пон юни 11, 2012 7:00 pm, променено общо 2 пъти.
EDI - майстор
Хитра иновация, браво за идеята и изпълнението :) :partyman: Идеята може да послужи на някой колега от форума.Преди малко в СЕТКОМ видях какво си направил, гледам и тук си пуснал снимки. :partyman:
Junak - майстор
Браво. Добро и сигурно решение
kam34 - специалист
Хитро, освобождаваш излишното налягане. Може и с редуцирвентил, но твоето решение е по евтино изглежда.
vasikata - специалист
Така се оправя проблема с капките но трябва да се сложи друг възвратен клапан на тръбата на боилера, защото така и в казанчето и по чешмите ще потече топла вода през студения кран. А сложи ли се качествен възвратен клапан след този има опасност от непредвидено разширяване на бнята.
Васко К - помощник
vasikata написа:
Така се оправя проблема с капките но трябва да се сложи друг възвратен клапан на тръбата на боилера, защото така и в казанчето и по чешмите ще потече топла вода през студения кран. А сложи ли се качествен възвратен клапан след този има опасност от непредвидено разширяване на бнята.
Оригиналният железен клапан на бойлера си стои. Той е комбиниран (възвратен и предпазен). Забелязъл съм, че когато бойлера работи студената връзка се затопля и предполагам има известно връщане по студената тръба около 50-60 см. Беше ми казано от един водопровотчик че това е нормално. Също така съм го забелязъл на стария 30 годишен бойлер в старото ми панелно жилище който все още работи. Връщането назад по студената тръба не е толкова голямо за да стигне до казанчето, което в моя случай е най-близко до бойлера и едва ли може да стигне до чешмите.
Последна промяна от Васко К на съб юни 09, 2012 11:12 pm, променено общо 1 път.
Васко К - помощник
Прикачен файл:
IMG_5352 a.jpg
Прикачен файл:
IMG_5346 a.jpg
Прикачен файл:
Предпазен клапан на поплавък.jpg
Още два варианта на този модел. Може да заема по-малко място ако се отреже част от резбата 3/8 на единия модел или част от пластмасовата резба 3/4 другия модел.
Последна промяна от Васко К на пон юни 11, 2012 1:34 pm, променено общо 2 пъти.
vasikata - специалист
Ако оригиналния си стои той също е предпазен и възвратен, няма как да се върне топла вода мислех че оригиналния е махнат.
Сега прочетох по-внимателно първия пост и ми стана ясно. При това положение оригиналния не затвара плъно иначе няма как втория да върши работа.
Важно е да се знае че доката боилера е гаранционнен клапана не трябва да се демонтира той затова е монтиран с лепило уплътнител, иначе може да има проблеми с гаранционния сервиз.
Васко К - помощник
vasikata написа:
Ако оригиналния си стои той също е предпазен и възвратен, няма как да се върне топла вода мислех че оригиналния е махнат.
Сега прочетох по-внимателно първия пост и ми стана ясно. При това положение оригиналния не затвара плъно иначе няма как втория да върши работа.
Важно е да се знае че доката боилера е гаранционнен клапана не трябва да се демонтира той затова е монтиран с лепило уплътнител, иначе може да има проблеми с гаранционния сервиз.
Напълно съм съгласен, че оригиналния клапан не трябва да се маха. Точно затова монтирах втори в казанчето. Също така мисля, че е нормално оригиналния клапан да връща малко. Смятам ще се намерят водопроводчици които да потвърдят това.
sirko - специалист
Няма ли опасност да си наводниш казанчето? По-добре сложи един шлаух на клапана и го изкарай в канала вместо в казанчето

Тема "Едно решение за капещ клапан на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: