Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
zimel - специалист
Може ли, в любителски условия да байцвам мед и месинг?

Нищо не разбирам от химия и галванотехника.

Разполагам със солна и сярна киселина и газ за горене, тях мога ли да ги ползвам?

Бих искал , ако мога да постигна ефекта на галванотехническите цехове, където байцването е дълготрайно.Ако не мога, здраве да е!

А какво аджеба представлява зеленикавия разтвор в който се байцват?

Трябва да почистя няколко медни шини от окиси и органични наноси. Ама, ако може да станат като нови. :?
inspo - майстор
Колега ето ти рецепта от една книжка която имам.
Дано стане работата.

Прикачен файл

scan0001.JPG
lov - майстор
За почистване бягай в някой музикален магазин и си дири паста. Пуцинг или нещо подобно се казваше. За медни духови инструменти. Лъска ги все едно че са чисто нови. А байцването означава нещо съвсем друго макар колегата да е дал рецепта с такова обяснение.
VLADO66 - майстор
Едно време бях тромпетист и ползвах паста за зъби и груб вълнен плат/като от шинел/.
inspo - майстор
С пуцинг и вълнен парцал навремето си лъскахме токите на коланите в казармата.
Но не го споменах защото ако колегата има няколко шини по n-метра ще му се вземе
здравето да търка.
Но иначе ефекта е много добър.
Ако реши да го прави по този начин може да стане с кече за малък ъглошлайф,
но не знам какво количество от препарата ще му трябва..
zimel - специалист
Господ здараве да ви дава!

А също, много пари и свободно време да ги харчите.

Благодаря за помоща, която ми оказахте!

:rock:

А калиев перманганат , откъде мога да си купя?

П.П. ---ДА Владо, в буквалния смисъл го разбирай!
Последна промяна от zimel на нед юни 10, 2012 4:03 pm, променено общо 2 пъти.
VLADO66 - майстор
Това във буквалния смисъл ли да го разбирам?
jekasus - майстор
zimel написа:

А калиев перманганат , откъде мога да си купя?
КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ В аптека.
lov - майстор
С тоя КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ ако знаеш как ще боядисаш къщата че жената може и да те изгони. Отделно при висока температура зор ще видиш. В место да спестиш ще ти излезе солено. Е освен ако както предположи колегата да не чистиш огромно количество шини.
zimel - специалист
Да разкажа за опита:

Налях 5 литра вода в пластмасова бутилка от минерална вода, към нея прибавих 300-400 милилитра концентрирана сярна киселина и после долях разтворения калиев перманганат (2 пакетчета-40 грама) в 2 литра вода.

Потопих медните шини в така приготвения киселинен разтвор за около 20-на минути.

Резултатите са повече от добри, имаше само някакви петна, които зашкурих с финна шкурка и после с една кърпичка, която е за много финно почистване.

След бързата химико-механична обработка, детайлите придобиха съвсем друг вид, който аз неисках да загубя и ги напръсках с някакъв силиконов спрей.

Това, последното е за консервация, докато им "дойде времето". :)

Тема "Домашно байцване на мед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: