• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
babayaga83 - напреднал
Здравейте имам следния въпрос , решил съм да слагам камина с водна риза вкъщи , апартамента е на ет 1 и имам около 15 метра комин , който съм го тествал и дърпа добте , комшията на последния пети етах иска и той да си сложи само камина тип печка и въпроса ми е може ли да я включим в моя комин като над него има около 2-3 метра до върха на комина и ще оказвали някакво влияние на работата на двете камини това? А има и възможност за него да се направи отделен комин но това е малко по трудно , кое е по правилнпо да направим ?
ebahti - майстор
Koмина е толко твой,колкото и негов.Така че може да си включи квото си поиска :wink: А комина ако е направен според изискванията би тредвало и повече кюмбета да дърпа
Christo - майстор
По принцип по книжките не препоръчват две печки в един комин.....Важни са, освен височината, сечението и колко е гладко измазана вътрешността. Важно е също да няма остри завои. Тягата зависи и от околната температура. Проблемното време е късна есен и ранна пролет, когато не е достатъчно студено за да тегли комина но не е и толкова топло за да стоим без парно. Казвам го от опит, защото си скъсах нервите с един калпав комин. Котелното ми е в мазето. Пробвах всякакви чалъми. Накрая вдигнах налягането в помещението с една нагнетателна турбина за да вземе да тегли. Добре, че смених котела и .....котелното с комина :lol: Разбери се с комшията да направите експеримент с двете камини запалени но още докато не е много студено, да има време да се реагира, ако не могат да горят двете в паралел.
firediesel - специалист
Ако блока е строен както трябва се правят няколко коминни тела еднои до друго. При теб на първия етаж трябва комина да заема по-малко място. На последния ще заема много повече от колкото при теб. По принцип някъде тук беше писано, че комина на последният етаж е самостоятелен. Така че шанса да сте с едно коминно тяло, ако не е пробивана дупка за комина допълнително е 0.
babayaga83 - напреднал
Със съседа сме се разбрали , не е проблем да направим допълнителен комин , идеята е да нямяме двамата ядове после с този комин и ако го ползваме заедно пак да се наложи едната камина да се изкарва с друг комин .А за комина си е с коминни блокчета без чупки право нагоре , аз даже сега запалих един вестник вътре и видимо дърпа и то доста и тъй като е топло сега си мисля че зимата би трябвало да е по добре ако не се лъжа.
babayaga83 - напреднал
firediesel написа:
Ако блока е строен както трябва се правят няколко коминни тела еднои до друго. При теб на първия етаж трябва комина да заема по-малко място. На последния ще заема много повече от колкото при теб. По принцип някъде тук беше писано, че комина на последният етаж е самостоятелен. Така че шанса да сте с едно коминно тяло, ако не е пробивана дупка за комина допълнително е 0.
Ами комина за 5те етажа е един като от всеки апартамент тръгва 2 метра нагоре и се включва в общия нещо като на снимката а общия е с вътрешен размер 20см х 20 см

Прикачен файл

komin.JPG
komin.JPG (10.5 KиБ) Видяна 5771 пъти
VLADO66 - майстор
В такъв случай проблема ти е никакъв.Ако комшията ти е на последния етаж даже не се включва в твоя.Качи се на метлата, отиди на покрива и виж дупките като комшията ти светне отдолу.
Christo - майстор
Коминът, ако е изпълнен така както е на рисунката, е анти всякакви правила. Правете експеримента и дано бог да ви е на помощ
ebahti - майстор
Christo написа:
и дано бог да ви е на помощ
Aйдее ,и началнико включихме.... :prayer: комина требва да е сметнат така че да дърпа от всеки етаж. А иначе е нормално да пропушва от време на време -вследствие вятър или ниско атм. налягане. Аз докато бях в апартамент-почти винаги кюмбето пропушваше докато не загрее
AntonBM - специалист
Christo, това не рисунката е сифонно коминно тяло и не е „анти всякакви правила”. Това е стандартно изпълнение за кооперациите и правилото е до 4 тела на 1 комин. За повече се пуска втори. В случая за петото тяло не са сложили отделен комин, но то може да е без преход към по-широкия главен комин, а да излиза направо нагоре. Иначе е вярно, че комините нямат тяга, когато вътрешната температура в саите е по-ниска от външната. Тогава те може не само да не теглят, а да духат навътре. По-широкият отвор на сифонният комин може да понесе димните газове до около 40kW (зависи от височината).
  • 1
  • 2

Тема "Въпросче за включване в комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: