• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 53
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
Заваряването на метали е свързано с голям брой опасни и вредни фактори, ярката светлина на електрическата дъга, ултравиолетовите и инфрачервени лъчи, горещя метал и шлака, токсични аерозоли и газове. Един от най-важните средства за защита на заварчика от тези фактори е маската за заваряване.
Най разпространените видове заваръчни маски са:
• Заваръчни щитове
• Традиционна маска
• Заваръчна маска с повдигащ се визьор
• Маска за специални заваръчни работи
Маските могат да имат тъмно стъкло (пасивни филтри ) или специални филтри автоматично потъмняващи (шлем със самозатъмняване).
Филтрите за заваръчните маски са няколко вида. Според изискванията към всеки тъмен филтър трябва да има външни и вътрешни предпазни прозрачни стъкла или силиконови или поликарбонатни прозрачни филтри.
Трябва да подберете правилния и най-удобния за вас филтър според типа на работата която ще извършвате, тогава ще бъдат осигурени комфорт и стабилна защита на очите през цялото време на изпълняваната заваръчна операция.
Как да изберем маска?
Разнообразието на заваръчни маски е много голямо и цените също са различни. Закупването на маска, трябва да се определи според вида на заваръчните работи за които ще е необходима тя ,за професионална работа ли ще се ползва или за хоби а и от още доста други фактори . Освен че трябва да е удобна но трябва да е с добри характеристики за безопасност.
По надолу ще разгледаме някой от популярните видове и модели маски което може би ще ви помогне да намерите маската която е точно за вас
Видове заваръчни маски и шлемове
Щит за заваряване.
Изображение
Това е структурно най-простата маска.Това е щит с тъмен филтър с дръжка за хващане. Често този тип маска може да се намери в комплект при закупуване на оборудване за заваряване. Единственото предимство - че е лесно да се премести от лицето и да се разгледа заваръчен шев. Недостатък – заета е ръката с която не се заварява . Ако в една ръка е устройство за заваряване, а в другата - маската, няма как да се задържат ако е необходимо части и детайлите който трябва да се заварят .

Традиционна маска.
Изображение

Маската може да се закрепва на главата. Доскоро този вид бе най-често разпространен. За да се види, полученият резултат при заваряване , маската се вдига , ако искате да продължите работа се кимва с главата и маската пада. Достойнство – свобода на ръцете , лекота на употреба, недостатък – при вдигане ,очите и лицето не са защитени от маската, което не е много добре, например при изчукване на шлака.

Заваръчна маска с повдигащ се визьор
Изображение

– така наречената Flip-Flap .Тази маска е много по-удобна: при вдигане на визьора очите са защитени от прозрачното стъкло или пластмасов прозрачен филтър, който позволява незабавно да започне работа по различни операции например -изчукване на шлака , работа при шлифоване и други

Могат да се срещнат много разновидности на последните два вида маски.

Маски с два тъмни филтъра :
Изображение
Изображение
Изображение
За да се подобри видимостта и комфорта при работа преди и след заваряването когато има нужда за чести прихватки или заваряване на тънки детайли например при ВИГ се използват маски с два тъмни филтъра ,през горния филтър който е с по малки размери и затъмнение DIN 4или 5 за подготовка на прихващане на детайлите се поглежда като се навежда главата надолу, а при заваряване главата се вдига за да се гледа вече през основния филтър който според случая може де е от DIN 8 до 13 . Този вид маски е изключително удобен за по ”тънки” заваръчни работи !

Изображение
Този шлем е подобен на описания горе но гледането през светлия филтър е отдолу ,светлия филтър се използва и като защитно стъкло при изчукване на шлака или шлайфане .

Това е друг вид шлем със два филтъра на затъмнение !
Kemppi Alfa Изображение

-------------------------------------------
При Kemppi Beta 90Изображение
-повдигащия се визьор има две положения отворено и промеждутъчно -за наблюдение преди заваряване ,например за малки прихватки ,през малкия отвор се поглежда като се повдигне леко главата нагоре , след това главата се навежда отново надолу за да може дъгата да се вижда само през тъмното стъкло.Промеждутъчното положение се препоръчва за използване само кратковременно и при по ниски токове на заваряване .При напълно отворено положение на визьора маската може да се използва за изчукване на шлака ,шлайфане и др.Този модел на Кемпи не е точно шлем с два филтъра по скоро е Flip-Flap но двете положения на фиксиране на визьора го правят изключително практичен и удобен може де се каже че е добър аналог на автоматичните маски . Когато не можете да си позволите скъп шлем с автоматично потъмняване, можете да си позволите един от тези!

Към всички тези маски е нужно да се постави тъмен пасивен филтър за защита на очите за да се запази този филтър от пръски и наранявания трябва да се поставят и прозрачни външни и вътрешни филтри от стъкло ,плексиглас и др.


Маски и шлемове за специални работни операции

ИзображениеИзображение
С тях се работи в отсъствието на подходяща вентилация, или с метали съдържащи опасни вещества (манган, хром, цинк) Маските имат система за дихателна защита срещу заваръчни изпарения и аерозоли произвеждат се маски с филтрация и маски оборудвани с система за доставка на чист въздух. Има заваръчни шлемове, които са подходящи за работата под вода.Дизайнът на някой от маските предлага възможност за монтиране на предпазни каски и слушалки.


Видове защитни филтри
• Стандартни (пасивни) филтри
• Автоматични (самозатъмняващи се ) филтри

Стандартни (пасивни) филтри
Изображение
Според степента на затъмнение тъмните филтри по DIN са от 4 до 14 .Колкото по висока е цифрата толкова по тъмен е филтъра .За определяне точната степен на затъмнение трябва да се има в предвид няколко фактора от който най определящи са силата на тока и вида на заваръчния процес препоръчителните степени на затъмнение може да се видят от следната таблица Изображение

Освен това трябва да се съобразим и със степента на осветеност на помещението в което се работи – за да не се уморяват очите при работа в по тъмно помещение трябва да изберем съответно и малко по тъмен филтър !
Пасивните филтри могат да имат различни цветни оттенъци и размери .Могат да са от стъкло (атермални)или поликарбонатни.Стандартните защитни филтри за заваряване се използват за всички видове заваръчни процеси .

Следващия вид защитни филтри на който трябва да се обърне особено внимание са :
Gold coated welding filters (филтър със златно покритие)

Изображение
Стандартен филтър,който обаче е покрити с тънък слой злато, предназначен да отразяват повече светлина и топлина, отколкото стандартния, и позволява при заваряване дъгата да се вижда в истинските цветове и много по ясно от всички останали стандартни и автоматични филтри . Златните филтри са проектирани специално за работа с висока температура , защото метално покритие отразява 90% от топлината.В сравнение с 4% на топлинна защита на стандартните защитни филтри . Златното покритие отразява до 99% от инфрачервеното излъчване. Тези стъкла са с изключително високи стойности на защита - 10 пъти по-високи от необходимия стандарт.Автоматични (самозатъмняващи се ) филтри
или филтър "Хамелеон"

Изображение

Първите течни кристални с цветни филтри, се появяват преди около 25 години. В началото те били много скъпи за производство, но с развитието на технологиите, цената на тези филтри бавно намалява. Днес, можете лесно да намерите в магазините евтини маски .Качеството им не е най-високо ниво но пък помагат да се справяте по-бързо и лесно със заваръчните работи .
Какво е устройството на светофилтъра с течни кристали? Той е направен на принципа на "многослойна торта ", в която няколко слоя от течни кристали са разположени между слоеве от поляризиращ филм. Работата на този филтър се основава на поляризацията на течните кристали ако се подаде напрежение на течните кристали, молекулите са структурирани по такъв начин че да се «наредят»в определена посока т.е. променят пространствената си ориентация като по този начин блокират излъчваната светлината. Най-горният слой е стъкло с покритие от специална съставка, която блокира UV и IR лъчи. То работи непрекъснато, независимо от слоевете LCD. По този начин, дори когато филтъра е изключен, маската осигурява минимална защита за очите, защото най-голямата опасност за окото е светлината в ултравиолетовия и инфрачервения спектър. Източник на захранване за електронната система, която контролира затъмняването може да бъде батерии или слънчеви панели.

В съвременните филтри може да се използва както един (най-вече в бюджетните модели ), така и два или три LCD слоя, за да се премахне неравномерно потъмняване.
Изображение

Видове регулировки на филтъра
Регулиране на затъмнението. Важен параметър за работата, присъства в почти всички модели. В зависимост от извършваната работа и силата на тока дъгата има различна яркост. Най-често,филтър на затъмнение е 9-13 DIN Филтър в не затъмнено състояние е със затъмнение 3-4 DIN.
Чувствителност. Позволява да настроите филтъра за включване / изключване в зависимост от яркостта на дъгата, и светлинното излъчване на горещия метал. Това е полезно, когато се работи при ярка слънчева светлина, което помага да се избегнат ненужни включвания на филтъра.
Време на забавяне на отварянето. Забавянето е необходимо да се избегне ранното отваряне в края на заваряването, когато сте спрели дъгата, но светлината от горещ метал все още е много ярка, както и за предотвратяване на "премигване" на филтъра при кратковременни паузи.
Изключване на филтъра. Рядко има такава корекция .Необходима е в случаите когато на заварчика ще се налага по честа работа по шлайфане.
Има и по-екзотичнинастройки, като например промяна на ъгъл за виждане на дъгата , сензори за да се изключат включването на филтъра от странично летящи искри, или "режим прихващане ", полезен за бързо точково заваряване. Но в повечето от филтрите такива опции не се прилагат, защото са рядко търсени.

Избор на автоматична маска за заваряване

Проблеми на бюджетните маски "хамелеони"
Ако искате да си купите евтина маска за заваряване с автоматично затъмнение, трябва да сте готови за някои недостатъци, присъщи на бюджетните продукти.
Първо, типично за всички LCD проблем е потъмняването в зависимост от ъгъла на падане на светлината. Ако не разбирате какво означава това, се опитайте да погледнете под голям ъгъл некачествен "плосък" компютърен монитор - изображенията ще станат неразличими. Същото нещо се случва и с маската за заваряване, така вие рискувате увреждане на очите си. Бюджетните маски осигуряват приемлива степен на затъмнение в рамките на ± 10 °, в по голямата част от случаите това е достатъчно, рядко ще се наложи при заваряване дъгата да се гледа под ъгъл но все пак трябва да се помисли струва ли си риска от спестяване на пари? Във филтри от реномирани производители се използват някой технологии с цел премахване на риска от слепота. Водещите производители използват два или дори три LCD слоя за премахване на този възможен ефект. Някои компании, използват специална технология ADC, за да се увеличи ъгъла на затъмняването до ± 30 °, дори при използване на един LC слой.
При изборът на маска-хамелеон е много важно и времето за реакция. Почти всички съвременни маски осигуряват, време за реакция по-малко от 0,001 секунди, достатъчно, за да се гарантира защита на очите. Но при бюджетните модели, това време се увеличава, когато температурата падне и филтъра не е в състояние да осигури необходимата скорост на затъмняване.Ето защо, защо температура на работа на тези филтри обикновено не е по-ниска от -10 ° C. Въпреки това, ако маската е оставена в неотоплена стая или на улицата, може да не се гарантира нормалното функциониране на по-ниски температури, в процеса на работа маската "загрява".от топлина на дъгата и главата на заварчика.Важно e не само времето на реакция , но и стабилността на работа, независимо от фактори като мръсотия, прах, драскотини по защитното стъкло, състояние на батерията и др Качеството на филтъра и сензорите в бюджетните модели е значително намалена. Това означава, че стабилността на работа ще зависи от тези фактори.
Какво да избирате - качеството или ниска цена - вие решавате. Но не забравяйте, че евтиното излиза скъпо а здравето не може да бъде купено с пари, дори и в напреднала възраст да сте станали приказно богати.
Какво да търсите при избора?
Първо-производителя на маската. Трябва да знаете, къде и от кого е произведена - често името, търговска марка и производителя не са указани . В документите на продукта трябва винаги да е указан оптичният класа и нивото на сертификация (три цифри с наклонена черта, например, 2/2/1), както и да има гаранционния период. Липса на ясна информация за тези опции е знак за неясен произход а често и за ниско качество.
Второ-съществено значение има броя и вида на регулировките. Професионалните маски обикновено имат три корекции: затъмнение, чувствителност и забавяне "отварянето" на филтъра след завършване на заваряване.
При някои модели може да изключите затъмняването – тогава има възможност маска да се ползва не само за заваряване а и за шлайфане например.
Корекции могат да бъдат външни или вътрешни. Това зависи от местоположението на "органите" за управление - отвътре или отвън на маската. Външните са за предпочитане, ако искате да променяте затъмняването по време на работа.
Корекциите са плавни и стъпаловидни. Естествено че с плавни корекции ще е много по-добре и по-удобно.
На трето място- трябва да се разбира, дали филтъра е подходящ за TIG заваряване. Ако е подходящ, тогава трябва да има всички видове регулировки и ще може да работите без проблем с ММА и MIG-MAG заваряване . Някои от най-ниския клас модели са с несигурно поведение при TIG заваряване. За съжаление, това често става ясно само след покупката.
Четвърто-важна характеристика на маската е размера на видимата част на свето-филтъра. Тук се препоръчва да използвате едно просто правило - колкото повече толкова по-добре.
В заключение, трябва да се каже , че освен техническите параметри при избора трябва да се се има в предвид тегло, размери,конструкция, вида на захранването ,размера и типа на външното защитно стъкло. имайте предвид, че някои модели маски могат да се използват само с "техните" стъкла, което неминуемо ще доведе до завишаване на разходите и в последствие сложността за покупка и намиране на точния размер и вид стъкло.Да не забравяме и външния вид на маската в края на каращата ще работите с нея доста дълго време .
Изображение
Вероятно се убедихте в предимствата на автоматичните маски "Хамелеони", но въпреки всичките им предимства, има много хора които не са доволни от тези маски. За съжаление, тези хора са страдали от лошо качество на автоматичните филтри и действително изгарят в буквален и преносен смисъл. Много хора погрешно вярват, че ако филтъра затъмнява това е достатъчно за надеждна защита на очите, уви това не е така! За надеждна защита на очите е от жизненоважно значение е качеството UV / IR филтъра.
Ако филтър е дефектен или некачествен , очите ще бъдат изложени на облъчване, дори при максималното потъмняване на филтъра.
Ако има неравномерно и мътно потъмняване - то е поради лошото качество на течните кристали и води до умора на очите.
Често купувачите ”заслепени” от ниска цена, не виждат тези недостатъци, присъщи на заваръчни маски със съмнителен произход и са изложени на риск от увреждане на очите ,дори слепота. Във Ваш интерес е, преди да купите маска за заваряване, тя да бъде с гарантирана безопасност и качество.

Успешно пазаруване!
Последна промяна от agj на чет май 10, 2012 1:04 am, променено общо 5 пъти.
colyo - специалист
Много добра тема. Благодаря на автора. За някои неща не бях се замислял, въпреки, че имам приятели заварчици. Надявам се в близките години автоматините маски да поевинеят в България и все повече хора да запазят очите си. Гледах наскоро в един английски сайт цените на "пръчковите" LC маски започваха от 8 лири, а тук от 150 лв.
sek.1 - специалист
Такава самозатъмняваща маска дава несравними със старите предимства при работа . Ако гориш по десетина електрода в годината на някой асмалък маската е без значение но ако работиш по интензивно заваряване не само си струва парите а е направо безценна . Моята я имам от времето когато струваха по 700 - 1000 лева един приятел ми я донесе от Германия и ми я подари . Аз понеже съм староверец още доста време продължавах да си работя със старите маски докато един ден я сложих и от тогава с друга не работя . Това при положение че на мен заваряването ми е по скоро спомагателна а не основна дейност . През годините се скапаха само акумолаторите на панела те са два с размерите на един железен лев и понеже не можах да намеря такива се обадих пак на същия приятел и той ми изпрати от Германия цял чисто нов панел на Драпер .
8180 - майстор
agj написа:
Почти всички съвременни маски осигуряват, време за реакция по-малко от 0,001 секунди, достатъчно, за да се гарантира защита на очите. Но при бюджетните модели, това време се увеличава, когато температурата падне.Например при + 55 ° времето на работа може да бъде 0,08 - 0,1 ms, а при отрицателна температура от -5 ° C, времето за реакция се увеличава от 0,001 до 0.5-0.9 MS.
Колега,
Чудесен материал - поздравления! =D>
Погледни, моля, тези s/ms, че нещо май не са наред.
agj - майстор
8180 написа:
agj написа:
Почти всички съвременни маски осигуряват, време за реакция по-малко от 0,001 секунди, достатъчно, за да се гарантира защита на очите. Но при бюджетните модели, това време се увеличава, когато температурата падне.Например при + 55 ° времето на работа може да бъде 0,08 - 0,1 ms, а при отрицателна температура от -5 ° C, времето за реакция се увеличава от 0,001 до 0.5-0.9 MS.
Колега,
Чудесен материал - поздравления! =D>
Погледни, моля, тези s/ms, че нещо май не са наред.
Благодаря ,
За създаването на материала съм ползвал няколко руски ,немски и американски сайтове!
Руския текст е това :
Например, при температуре окружающей среды -5°С время срабатывания увеличивается с 0,001 с до 0,5-0,9 мс.
Просто съм изпуснал съм да напиша- 0,001 c.... : :oops: :sad:
Но пък честно казано в другите цифри не съм се задълбочавал :? ..... но действително нещо май не са наред и за да не се заиграваме с много цифри :wink: ...ще променя текста така:
Почти всички съвременни маски осигуряват, време за реакция по-малко от 0,001 секунди, достатъчно, за да се гарантира защита на очите. Но при бюджетните модели, това време се увеличава, когато температурата падне и филтъра не е в състояние да осигури необходимата скорост на затъмняване ...
П.П.Освен това направих и още едно малко допълнение в края на материала!
.
8180 - майстор
Колега,
От маски не разбирам, но за който реши да ползва материала, тази част с бързодействието ми се струва важна.
Акцентирах на това:
"Почти всички съвременни маски осигуряват, време за реакция по-малко от 0,001 секунди, достатъчно, за да се гарантира защита на очите.",

което си е 1ms.
От пояснението за бюджетните излиза, че и при тях, дори при ниска температура, горното се изпълнява, а дали е точно така и дали слизането под 1ms е достатъчна гаранция - НЕ знам, но сигурно е важно и си струва да се уточни в този полезен материал. :)
agj - майстор
8180 написа:
Колега,
От маски не разбирам, но за който реши да ползва материала, тази част с бързодействието ми се струва важна.
Акцентирах на това:
"Почти всички съвременни маски осигуряват, време за реакция по-малко от 0,001 секунди, достатъчно, за да се гарантира защита на очите.",

което си е 1ms.
От пояснението за бюджетните излиза, че и при тях, дори при ниска температура, горното се изпълнява, а дали е точно така и дали слизането под 1ms е достатъчна гаранция - НЕ знам, но сигурно е важно и си струва да се уточни в този полезен материал. :)
Да важно е наистина! По твърдение на производителите и тестовете им ,тази 1ms е достатъчна за защита на очите НО проблема при бюджетните маски е че при ниска температурата това не се изпълнява -времето за реакция се увеличава а от там и риска за увреждане на очите също се увеличава! Това е важното което трябва да се знае за бързодействието на филтрите на тези маски !
Голям Петко - помощник
Аз ползвам евтина китайска маска, която купих преди около 5 години и тогава струваше 140лв. Ползвам я за заваряване инцидентно. Единствения проблем, който имах, е че пластмасовия обръч, който се слага на главата се скъса. Замених го с такъв от друга евтина маска. Дори и да има някакви отклонения във времето на реакция, при инцидентно използване те са незабележими и несъществени. При заваряване на дребни детайли или при необходима висока прецизност, тази маска е незаменима.
agj - майстор
Относно незабележимите и несъществени отклонения мога само да допълня още нещо прочетено в сайта на Miller : Ако заварявате цял ден с маска от тип „Хоби” която е проектирана да работи със скорост на затъмнение 1/3,600 от сек., кумулативния ефект на вредните лъчения може да доведе до умора на очите в края на деня. Този ефект се намалява при използване на маски с по бързи скорости на затъмняване като например шлемове от промишлен или професионален клас които са със скорости на затъмнение по-високи от 1/20, 000 от сек.

Съгласен съм напълно с колегите че самозатъмняващите се маски дават несравними предимства и безспорно са изключително удобство и комфорт но по отношение на защитата и безопасността аз съм доста скептично настроен!Това естествено е мое лично мнение! Ползвал съм няколко марки и модели маски от водещите производители но дори и при тях има некачествени неща затова избора на такава маска не е лесна работа особено що се отнася до това да се съчетае нисък бюджет с качество и прецизност!

Важно е да се знае че ако маската не е подходяща за даден вид заваряване ,ако е некачествена или в процеса на експлоатацията даде известни дефекти то тогава е възможно да увредите очите си !Затова искам от моя личен опит да обърна внимание на някой неща които не са споменати по горе в темата .
Ако сте решили да си купувате шлем с автоматично потъмняване трябва най напред да се съобразите с това за каква работа и за какви методи на заваряване ще го използвате ако ще ползвате маската за ММА (електрожен) и МИГ-МАГ то тогава избора става по лесен –може да се каже че повечето от маските ще ви вършат работа. Но ако ще използвате маската и за други методи и особено за ВИГ метод трябва да бъдете особено внимателни в избора си .Дори в характеристиките на автоматичната маска да е отбелязано че може да се използва и за ВИГ ,все пак трябва да се внимава при избора особено с тези без степени на затъмнение и с ограничени настройки .

Не е за предпочитане да се купува маска без степени или само с две степени на затъмнение ,обикновено превключването на двустепенните е 10-11 или11-121DIN но дори и да е с две степени такава маска ограничава възможностите за работа при различни условия и ампераж .

Маската със захранване от соларен панел е по удобна но пък според мен маска с батерии е по добрия вариант.Предимството на „соларната” маска е че няма нужда от подмяна на батерия ,няма бутон за включване/изключване -слагате я на главата и започвате да работите ,но понякога когато маската не е използвана дълго ,тогава е необходимо време за сработване и е възможно такава маска да не затъмни веднага! Живота на соларния панел според качеството му може да е по кратък или по-дълъг .Най краткия живот на който съм попадал е около година.След като соларния панел спре да работи единствената опция е смяна на цялата касета с автоматичния филтър а цената му е почти колкото на нова маска!!
Следващото важно нещо са сензорите,те могат да бъдат от два до четири- колкото повече сензори има маската толкова по-добре!Естествено че моделите с два сензора са най евтини.Ако сензорите са само два и със слаба чувствителността работа на филтъра е нестабилна- например при преместване на главата от едно положение в друго може да се получи ”засенчване” на сензорите ,също така при работа на по тесни места достъпа на светлина към сензорите се ограничава и е възможно „премигване” на маската .
На автоматичното затъмнение трябва да се обърне особено внимание ,може дори още при покупката на евтина маска да има проблем с неравномерно затъмнение! Филтъра може да затъмнява само в средата т.е. в четирите края затъмненото де по слабо или да има по слабо затъмнение само в единия от ъглите или пък само в долния край на филтъра !Така че при покупна проверете добре за подобни дефекти ,това може да стане като вдигнете маската към лампа с обикновена крушка (към луминесцентно осветление авт.филтър не реагира) и бавно движите маската във всички посоки нагоре-надолу ,наляво-надясно за да видите по добре дали има незатъмнени места по филтъра защото понякога те са трудно забележими.Това е нужно да се прави и през определен период от време защото при експлоатацията на маската може също да се появят незатъмнени зони! По време на заваряване ако има неравномерно затъмнение то ще се забележи много по трудно отколкото при проверка на маската с лампа.
Засега това е горе долу което се сещам по отношение на автоматичните маски !
Пасивните маски също имат своите особености и някой дребни дефекти за които ще трябва също да се кажат някой неща но се надявам да намеря още малко свободно време за да напиша нещо и за тях !
Последна промяна от agj на пон юни 18, 2012 5:37 pm, променено общо 1 път.
Lans Link - специалист
Здравейте,
Само да вметна,че при минус 10 гр. при заваряване се получава много рязка температурна разлика между заварката и околната среда и почти винаги се получават микро пукнатини в заваръчния шев а от там и скъсване на заварката /при прилагане на натиск,опън или усукване/.Та мисълта ми е - никой няма да тръгне да заварява при минусови температури и от там - бъдете спокойни за скоростта на затъмнение на стъклото.
Поздрави
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 53

Тема "Маски и шлемове за заваряване-всичко за тях и избор на маска" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: