• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Evgeni30 - специалист
Здравейте,

ще отстранявам малки аварии по ВиК на вилата (с майстор).

Трябва да подменя клапан на бойлер, 100 литров, вертикален, но не знам дали е на Дипломат. Тези клапани универсални ли са или за всеки модел е различно?

От къде се купуват? От фирмен сервиз?

Мерси
SMITH 357 - специалист
Стига да не греша изводите за топла и студена вода на битовите ел. бойлери са 1/2 цол, независимо от марката. Клапан съм виждал по магазините за железария и ел. части. Би трябвало да е универсален. Клапанът е изчислен спрямо налягането на горещата вода в бойлера (от една страна той не допуска връщането на топла вода във водопроводната инсталация, а от друга отваря предпазен клапан при опасно повишение на налягането във водосъдржателя). Едва ли различните марки бойлери са проектирани с толкова голяма разлика в проектното налягане, че да трябва индивидуален клапан. Сменял съм клапан на ТЕСИ, който връщаше вода с този от стария ми бойлер ЕЛДОМ. Работи си нормално. Важно е да се знае, че клапана се монтира винаги на тръбата за вход на студената вода, не се допуска между него и тръбата да се монтира друга арматура и винаги трябва да се спазва посоката указана със стрелка на клапана. =D>
Evgeni30 - специалист
Мерси

нали това е устройството, което е извън корпуса на бойлера....отдолу, към което е слага меката връзка за студена вода, ако е с мека връзка?

На Елдоминвест са пластмасови на някой модели.
VLADO66 - майстор
Evgeni30 написа:
Мерси

нали това е устройството, което е извън корпуса на бойлера....отдолу, към което е слага меката връзка за студена вода, ако е с мека връзка?

На Елдоминвест са пластмасови на някой модели.
Да,да не попаднеш на китайски ментаци/дано/ :wink:
SMITH 357 - специалист
Evgeni30, пратих ти ЛС.
Evgeni30 - специалист
здр

В една железария намерих клапан, метален, на него пише 1/2.

Дали е подходящ за моя случай? 6 лв. струва
VLADO66 - майстор
Ако са такива стават http://nikelectric.com/product_info.php ... ts_id=2006 http://www.thermoeconomic.com/predpazni ... apan-p110/, иначе може да се сложи и този .http://www.thermoeconomic.com/predpazni ... atts-p109/ на тройник комбиниран с възвратен клапан.Особенно и задължително е да се съблюдава максималното работно налягане на бойлера.Монтажа на предпазния лапан при втория вариант е задължително след възвратния т.е.-последователността е възвратен,предпазен,бойлер.
Evgeni30 - специалист
В железарията е като на първата снимка.

Ще ползвам майстор за монтажа, обаче аз ще купя само 1 клапан (този на първата картинка). Значи ли че на бойлера има също възвратен клапан? А този дето ще го купя е предпазен?
hidrazin - майстор
Само не разбрах с какво напрежение се захранва този клапан и каква му е консумацията.
:partyman:
SMITH 357 - специалист
hidrazin написа:
Само не разбрах с какво напрежение се захранва този клапан и каква му е консумацията.
:partyman:
Колкото по-високо напрежение му се подаде, толкова по-добре работи. Консумацията е кризисна - минимална, но щом излезем от кризата ще се покачи страхотно много.

Моят е като от първата снимка. Работи безупречно. Само зимата като източвам бойлера вдигам палчето нагоре, за да се оттече водата.
  • 1
  • 2

Тема "клапан за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: