• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
DanielX - напреднал
Имам на една вила кладенец от който черпя вода за миене предимно, на съдове и прибори. За питейна обикновено си нося.
Преди време я закарах на изследвания една проба и се оказа че е с високо съдържание на нитрати. Може би заради съседите които тогава ториха едни домати.
Четох темата Легионела - реална ли е опасността? и минавайки през тоя новия магазин Баухаус видях че продават за 13 и нещо препарат който е за хлориране на питейна вода:
Изображение
После видях го същия в метро, за 12 лв и от известно време много му се чудя. Пише приложение - 1 до 8 таблетки, хлорира за 30 мин и после изчезва.
Да де, ама аз в класа по химия не внимавах много и не се сещам дали хлора е по тежък от въздуха и дали няма да стане така че да останат някакви вреди хлорни съединения в кладенеца?
Та исках да питам някой ползвал ли е това нещо, само за кладенец питам. За открит извор, по-известен по народному като аязмо доколкото разбирам може да се прилага, но за кладенец - никъде нищо не пише.
Не правя реклама на продукта. Просто е единствения който срещнах из магазините на който изрично да пише че може да се използва за обеззаразяване на питейна вода.
root666 - специалист
Като идем лятото на село, пълня басейна със 7 кубика вода от кладенеца. За обеззаразяване на водата ползвам натриев хипохлорид по 50-100 мл на кубик вода. След няколко часа Натриевия хипохлорид се изпарява и водата е обеззаразена. И цената на дезинфектанта е 70 ст. на литър.
DanielX - напреднал
Между другото това нещо на таблетките го видях и в каталога на практикера на промоция от 9 лв.
В описанието и аз го прочетох така че ставало - но никъде не видях да пише за кладенец. За басейн е ясно - то е постоянно открит, но безопасен ли е този продукт за употреба в кладенци. Не намирам нищо в описанията му относно такова приложение и се чудих някой дали е запознат и дали го е използвал за кладенец? А сега чета и че хлора е по-тежък газ от въздуха, така че изпарението от кладенец не е безпроблемно. Остава си практически вътре този газ.
Neno Er - специалист
Има препарат на "SAVO" за дезинфекция на кладенци.
root666 - специалист
Който има същото съдържание като натриевия хипохлорид и е 9 пъти по скъп, айде няма нужда, откъде мислиш съм копирал идеята...
Фло - специалист
DanielX написа:
За басейн е ясно - то е постоянно открит, но безопасен ли е този продукт за употреба в кладенци.
Ми не е безопасен. Остатъка ,след като се отдели хлора е циануринова киселина и хипохлорна киселина.Първата е силна отрова и в десетки от милиграма на литър вода.Тия хапчета са биоцид,което най-малкото може да доведе до дисбактериоза ,да не казвам и рак.По-безопасно е да се пие вода с нитрати ,отколкото с тези хапчета мисля аз. За биологична чистота може да се монтира водотръбна бактерицидна лампа с филтър под 5 микрона,през нея минава водата за консумация,филтрира се и се пие.
jekasus - майстор
Фло, какво ти е мнение за среброто в този случай, прабаба ми си пускаше няколко сребърни лъжици в кладенеца.
Фло - специалист
jekasus написа:
Фло, какво ти е мнение за среброто в този случай, прабаба ми си пускаше няколко сребърни лъжици в кладенеца.
Става,това е то светената вода! Принципно най-добре е обработката на водата да се изведе и извършва извън кладенеца в система.Така може да се закачи и йонизатор за сребърни йони в обработвания поток и ред други чалъми.
DanielX - напреднал
Фло написа:
Ми не е безопасен.
Да де, ама пише друго там:
12.3. Устойчивост и разградимост – Бързо биоразградим в компонентите на околната среда до цианурати/ цианурова киселина и хипохлорна киселина. Циануровата киселина се разгражда до амоняк и СО2.
12.4. Потенциал за биоакумулиране – Хлорните соли на изоциануровата киселина са разтворими във вода и не разтворими в октанол. Не съществуват предпоставки за биоакумулация.

И пак казвам - не питам за питейна вода, а за вода за миене на съдове, ръце, може би и за къпане.
А дали обикновена морска сол би подействала добре и в какво съотношение горе долу?
Чувал съм и за някакви индиански методи за обеззаразяване от типа на 1 супена лъжица белина на 1000 л, ама ми се вижда малко несериозно.
Фло - специалист
DanielX написа:
Фло написа:
Ми не е безопасен.
Да де, ама пише друго там:
12.3. Устойчивост и разградимост – Бързо биоразградим в компонентите на околната среда до цианурати/ цианурова киселина и хипохлорна киселина. Циануровата киселина се разгражда до амоняк и СО2.
12.4. Потенциал за биоакумулиране – Хлорните соли на изоциануровата киселина са разтворими във вода и не разтворими в октанол. Не съществуват предпоставки за биоакумулация.

И пак казвам - не питам за питейна вода, а за вода за миене на съдове, ръце, може би и за къпане.
А дали обикновена морска сол би подействала добре и в какво съотношение горе долу?
Чувал съм и за някакви индиански методи за обеззаразяване от типа на 1 супена лъжица белина на 1000 л, ама ми се вижда малко несериозно.
Кое е това другото бе колега? Пише си ,че препарата е опасен,даже има и символ черен хикс на оранжев фон. Как очакваш биологична отрова /биоцид/ да не е опасна?Няма нужда да слагаш каквото и да е в кладенеца.Мий си чиниите с препарат каквато и да е марка,къпи се и нямаш проблеми.Температурата на водата в кладенеца ти е 12 градуса и бактерии и страховитата легионела във водата не би трябвало да има.
  • 1
  • 2

Тема "Обеззаразяване на кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: