• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Аз имам секюрити на първия етаж-разлика в отварянето няма/въпрос на добър монтаж/.Прозоречните дъски трябва да са на същия производител-това го подчертавам ,защото съм имал случай с хубав профил и незнайни дъски потъмняващи от слънцето.Прозорчетата над вратите са въпрос на вкус/ама са си и удобни.Делителя на фолксвагена сигурно така е даден от производителя именно заради страничното движение и гимнастиката с профила.
radius - майстор
За ППД - аз мислех дори да са друг цвят, ако са от камък ( напр. светло бежово) - виждал съм и не ми изглеждаше грозно. Ако се навия на ПВЦ, дано да са им Саламандър дъските. Е то делител на Фолксвагена не е даден, това ме и озадачава.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Освен да премисля и да направя едноосни врати и отваряеми прзорчета( така и стъклото ще е с размера на това на вратата).
За мен това е най-доброто - "класика в жанра" :) .Изчезват делителите и опростяваш отварянето - по добро от това здарве му кажи.Лошото е че имаш повече профили и евентуално малко натоварваш цената-ама балконската врата си е натоварен възел.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Секюрити обкова - според него, той се затваря по-трудно от обикновения заради "калпачетата", които са против изваждане- триели в насрещниците
Аз също съм със "секюрити" и не виждам такава разлика.Самия обков даже не съм се заглеждал точно кое му е "секюритито" - въпросът е ,че хваща примерно вратата на балкона горе,долу и на 3 места по височина."Нормалния" обков примерно ще я хване на едно място в средата и от там измятането.Мисълта ми е ,че не е важно да е "противовзломен" ,а да хваща на всички места ,а на дългите страни по няколко "захвата".То тук логиката е същата като тази на "делителя" да не измята като "лък" от разширенията само ,че в другата равнина.
miliad - майстор
Да допълна колегата.
За да дъските надали ще са от същата марка.Немските дъски са много скъпи и никой май не внася вече.За пример бяла дъска с UV защита излизаше по 15лв метъра.Ако се чудиш дали да слагаш сега или после може да поискаш да ти сложат отдолу на дограмата допълнителен профил за дъски/транспортен или повдигащ го водят някъде/.Примерhttp://www.profilink.net/products/za-pokrasiv- ... rofil-110/
Фолксвагена/PSK портал/ може да е без делител, механизма позволява отварянето на много големи крила.Вярно е че има три типа механизми, но те се ползват в зависимост от размера и тежеста на крилото.От тук странното е че при височина 240 ползват най-лекия тип/по спомен критична височина беше 230см/, скоро не сме правили голям фолксваген и не помня всички детайли. Иначе отварянето не трябва да те притеснява. Крило с р-р 220/220 сме правили с цял пакет и се отваря с една ръка.
radius - майстор
Цилков, те делителите не изчезват, защото вратата пак ще е 200-205см. За това, че секюрити обкова хваща на повече места, май не е така, защото на моята врата си хваща на 4-5 места и не е секюрити. По-скоро формата на пъпките е друга и отделно отдолу, към пода май имало не знам си какъв плъзгач, който би затруднил затварянето.
Милиад, мерси за линка и за обясненията.За размера на фолксвагена явно влизам в нормите, но при височина 240 май сам да си поискам един делител... и тук не мога да реша :). Цвета е т.дъб. Монтажен профил нямаха , но ако ползвам ПВЦ дъска, няма и да ми трябва.
miliad - майстор
Ако WV e с рамка от прозоречно крило слагай делител, ако е с крило за врата може и без.
При нас практикуваме така:за терасна врата при височина до 210см и до 80см ширина може без делител.
radius - майстор
Ще сложа делител на вратите и на фолксвагена, просто се вслушвам с съветите, дори и да не ми харесва.
Остава ми едно чудене за балконските врати. Понеже височината е 235 ( това е чистия размер на дограмата, отвора е по-голям), се чудя дали да не е цяла вратата - до тавана. Иначе остават едни 35 см и като сложиш профила и делителя - стъклото ще е 20 см ( пък 80 широко). Ще стои като цепка. Гледам на доста нови кооперации вратите на терасите са без прозорче, а догоре, може би с цел да се спести някой лев. Като минус се сещам, че става по-висока и съответно по-тежка вратата и може би ще стои странно. Като прибавим и двуосното отваряне, да не стане някой проблем.
Какво мислите?

П.С. И един допълнителен, последен въпрос - има една врата, към верандата, но странична ( главната е фолксвагена). Та тази странична врата ще е с прозоречен профил и се чудя дали да и слагам брава с външна дръжка ( но губя двуосното отваряне, което ми е удобно за проветрение) или да я оставя със шнапер и двуосна. Отвън ще е по-удобно с брава, но пък трябва и да се заключва.
miliad - майстор
При 235 см вратата може да е цяла. Вярно по тежка е, но може.
За П.С. питай първо дали прозоречния профил позволява брава, че не при всички е възможно. Ако е с брава, трябва да следиш още една врата дали е заключена.Това и цената на обкова е разликата.
radius - майстор
Той профила позволява, но наистина ме спира това за заключването, а и си мисля, че една врата с прозоречни дръжки и обков, може по-добре да се регулира. Но главно ме спира това за заключването, а и ми се иска двуосно отваряне. Така че, гравитирам към прозоречна дръжка без вуншна брава. А отвън ще сложа една хубава дръжка да придърпвам към шнапер, който задължително ще е с регулируема сила на затваряне/отваряне.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21

Тема "Избор на дограма, монтажник и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: