Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kalin72 - майстор
Здравейте,
Имам една къща на село, на която стената от кирпич е почти изядена от вътрешната стена, от вода, стичаща се от пробита ВиК тръба. Снимката е стара, нямам възможност да ида да снимам актуалното й състояние.
На снимката - вдясно от бялата тръба, над отворената врата, стената е изядена отвътре, на височина от вратата до прозореца.
Металната врата има каса от винкел, който е подпрян отдолу с тръба. Една от хоризонталните греди под прозореца е леко огъната, но не счупена.
Въпроса ми е какво може да се направи в случая, за да се заздрави стената и гредите?
Благодаря :)
Изображение
ijs - специалист
Kalin72, виждам под името ти пише, че имате близо 400 мнения във нашия форум! Много добре знаете, че тук всичките форумци ще ви кажат да започнете първо основен ремонт на покрива с по-голама стряха ( козирка) и задължително поставяне на улуци! След това всичко останалото... Доста работа те чака! Успех!
kalin72 - майстор
Покрива е ясен, ще се прави и той, но аз питам конкретно за стената.
Идеята ми е да се направи скеле от по-дебели греди, да се подпре дървения под, и после да се изгради стена с тухли.
Какво мислите?
Stefan2000 - специалист
Така като гледам, долния кат над каменния зид няма гредоредна конструкция, а само хоризонтални греди за разпределяне на напреженията. Колко дебела е тази стена? Ако е само една тухла дебелина, не е кой знае колко здраво.
Идеята като начало ти е добра. Но бих те посъветвал да направиш гредорена конструкция като на горния кат, но по-щедро преоразмерена. И след това да "спуснеш" етажа в-у нея. После запълвай с каквото си искаш. Това ако решиш да се придържаш към по-традиционни технологии.
Други може да те посъветват да направиш бетонни колони. От тебе зависи. Но едно от двете ще трябва да се направи, защото нали виждаш сега по земетресенията, къщите без колони как се разпадат по ъглите, а и не само там...
Стефко - специалист
kalin72 написа:
Покрива е ясен, ще се прави и той, но аз питам конкретно за стената.
Идеята ми е да се направи скеле от по-дебели греди, да се подпре дървения под, и после да се изгради стена с тухли.
Какво мислите?
Аз си мисля за нещо по-сложно. Но зависи все пак за какво ще се ползва къщата, и дали си заслужава инвестицията? А и гадаем само по една снимка. Дай повече, за да сме по-обективни.

Моето предложение/след освобождаване от цялата покъщнина/ е следното.
1. Премахване на керемидите.
2. Премахване на кирпича от втория етаж, като се започне от горните редове надолу. Ако е опасно от срутване, трябва допълнително да се укрепва.
3. Оглед от конструктор, и евентуален ремонт на стените на долния етаж.
4. Ремонт и допълнително укрепване при необходимост на цялата дървена конструкция по препоръка от конструктор. По желание може да се увеличат размерите на прозорците.
5. Направа на покрива. Има два варианта. С битумни керемиди или с покривни термопанели. Керемидите ги отхвърлям поради голямото им тегло.
6. Направа на окачен таван, пълнеж с каменна вата, и под от ОСБ между първия и втория етаж, и над втория етаж към тавана. След ремонта може да се положи ламинат на стаите на втория етаж.
7. Залагане на дограма.
8. Направа на сайдинг външно на цялата къща.
9. Направа на вътрешни стени с гипскартон и запълване на стените с каменна вата.

Това е. Така ще имате напълно нова къща.
Успех!
kalin72 - майстор
Благодаря за идеите, но..
Къщата е от типа townhouse :) Живеят 4 семейства старци, и не е възможно да се прави голям ремонт - липса на желание, липса на разбирателство.
Просто искам да заздравя стената доколкото е възможно за по-дълго време. Но ми стана ясно какво да направя :)
miliad - майстор
Това като го гледам е стена с три реда тухли-говоря за първия етаж. При положение че ти държат дървените елементи, на снимката не се вижда добре, можеш да изсечеш тухлите който са корозирали от водата до здраво и да президаш на ново.Гледайки от снимката не се вижда поражение отвън, ако има пропадане надолу се виждат широки фуги между керпича, че и пречупени тухли.От вътре би трябвало да изглежда като канал в самата стена където водата е измила пръста. С една тесла можеш да работиш като махаш всяка тухла което са разпрашава, без обаче да закачаш най-външната тухла.Стремиш се да махаш целите тухли, за да е по лесно зидането. Почни отдолу, почисти няколко реда и после ги иззидай, пак чистиш, и пак зидаш.
За зидането може да си ползваш керпич и кал от пръста която сваляш от стената/тя няма да стигне обаче, имай го в предвид/, както и парчета керемида за подпълване на фуги.Задължително преди зидане измиваш прахта обилно с вода/зида трябва да е мокър за да стане връзката добре/.
Повтарям: Това може да го направиш само, ако конструкцията не е компрометирана.
DanielX - напреднал
Не че нещо, ама това нещо трябва да го бутнеш и да построиш нещо като хората.
То един ремонт ще ти глътне толкова колкото да направиш ново
kalin72 - майстор
Да,ясно,ама това нещо е на 4 семейства, а и е на над 100 години... Та не е опция да го гътам...
VLADO66 - майстор
Изчистваш разкашканото,слагаш на дупката две плоскости/отвън водоустойчива/,стягаш ги една за друга и вътре пълниш с полиуретанова пяна.

Тема "Съвет за ремонт на паднала стена от кирпич." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: