Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Leon - специалист
Здравейте!

Най-вероятно не съм се справил с търсенето на подобна тема, поради което модераторите могат да я изтрият. Все пак да попитам.

Положението е следното:

Хоросанова мазилка върху тухли четворки. Мазилката е на две ръце - хастар за изравняване и фина. В хоросана е слаган много цимент, поради това, че не е много читав. Толкова цимент, че след два часа хастара се напука навсякъде.
Фината е изпердашена и дотук всичко е нормално. Въпросът (въпросите) ми са:

1. След колко време може да се направи гипсова шпакловка?
Старите хора казват - в нова къща се живее след половин година! Вероятно поради това, че хоросана за такъв период отделя влага и въглероден двуокис.
Преди 5 години бях свидетел как шпакловка на едни роднини положена 2 седмици след мазилката се напука тотално. След още две седмици бе прешпакловано. Това в края на август и повече не се е пукала. Ноември фазерните дъна на кухненските шкафове бяха подгизнали от вода, пък за мухъла по чиниите и тиганите да не говорим. :sad:
Та ... след колко време хорасановата мазилка с повечко цимент ще спре да отделя влага, та да не напука гипса. Предполага се, че цимента ще "стегне" по-бързо, ама влагата си е влага.

2. Задължително ли е предварително шпакловане с мрежа и лепило за топлоизолации. Ако да, лепилото за топлоизолация ли да бъде или най обикновен "теракол". Струва ми се, че сцеплението с хоросановата мазилка ще бъде много добро.

3. Каква гипсова шпакловка ще препоръчате от вашия личен опит. Знам, че това ще изглежда като реклама, затова може и на лични.

Благодаря на всички които четоха до края!
koldi811 - специалист
В момента времето е идеално за съхнене така,че най-много 10 ина дена и мазилката трябва да е изсъхнала.По принцип можеш върху нея да положиш мрежа с теракол в ,който има фибри.Можеш и направо да шпакловаш с гипсово лепило на 'боро' за 10 години практика съм използвал на много фирми лепилата ,но това си остава добро.нанасяш го на две ръце след това можеш за още по-финно да си нанесеш или шитрок или колор кит. Успех,ако имаш въпроси питай !!
IJAN - специалист
Ако вароциментовата мазилка е хванала здраво -не чука на кухо,минаваш с бетонконтакт на Боро -червен е.Като изсъхне-а в тия жеги сле 2-3часа -слагаш майките -има гипсови перлитови мазилки на Ригипс-не са скъпи-ще ти свършат работа.
DanielX - напреднал
За да се пука явно пясъка и е малко. Ти колко пясък и колко цимент слага? Добавя ли нещо, примерно С-200?
Каквато и шпакловка да ползваш вариантите са предимно 2. Или обикновен гипс и майстор с добра моторна памет на ръката която да ти я намята набързо и равно, или по-скъпа шпакловка която има повече 'отворено' време, т.е. не стяга толкова бързо. С нея по-лесно се работи и от хора с недобра подготовка и по малко шпакловъчна практика. Даже с хубав мастар, и инструменти, ако е на тънко спокойно можеш и да си я направиш сам. Нещо което с чист гипс е бая рисковано защото стяга много бързо.
naix - специалист
Напукването е вероятно поради липса на достатъчно пясък и отсъствие на с-200. Преди полагане на гипсовата шпакловка е препоръчително, но не задължително да се шпаклова стъклофибърна мрежа.
Бат Иво - специалист
Егати що щуротии сте изписали? :?
Caxo - специалист
1.За мен е нормално хастара да се напука.
2.Не виждам смисъла от стъклофибърна мрежа, особено на нова мазилка.
3.Бих изчакал повече. Ако не бързаш, не виждам защо да не си "вържеш гащите". 10 дена ми се струват много малко... :?
4. Аз използвах турска шпакловка "сатен". Беше ми я препоръчал един комшия, занимаващ се с довършителни работи. Вече 4 години си стои на мястото и нямам проблеми.
svetliopi44 - Чирак...
Няма какво да чакаш, на прясна мазилка една варова шпакловка ще стане бетон.
Пък ти излиза и почти без пари.
Leon - специалист
svetliopi44 написа:
..... на прясна мазилка една варова шпакловка ще стане бетон.
.....
А има ли нещо вярно в твърдението: ... върху варова шпакловка после не "лови" боя или е някакъв фолклор?
chapara - майстор
За варовата шпакловка е късно, тя се прави същия ден, на прясно!!!!!!!!!!!!! Мини на тънко с гипсово лепило на "Боро", и после Гипс или сатенгипс :wink:

Тема "Гипсова шпакловка върху хоросанова мазилка - кога?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: