Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
zemo - напреднал
между 100 и 280 кг /м3
сух/мокър
ArturDent - Почти Безобиден
stenmark, естествено че ще е с максимални стойности. Няма как да се работи със средни.
Ако средно е например 100 кг./кв.м. и паднат 105 - няма да пада покрива?!

Освен това не сте обърнали внимание, че това е комбинирано натоварване.
Сняг и вятър. Вятъра дава към 1/4 - 1/2 от натоварването в зависимост от региона.
zloby - помощник
Нещата засега клонят към ОСБ 10мм + двойна скара :-)
DanielX - напреднал
Една вметка - OSB-2 е с по-слаба хидроизолация, OSB-3 го водят за външно приложение. Аз също бих заложил на сачак, минат с обикновен безир. Не е вечно, но нали знаеш - временните решения са често пъти най-постоянни.
Натоварването от сняг според Нормите за проектиране действащи в момента са / кг/м2 /:

Благоевград 90
Бургас 86
Варна 56
В. Търново 158
Видин 204
Враца 178
Габрово 200
Добрич 148
Карнобат 70
Кърджали 110
Кюстендил 130
Ловеч 170
Монтана 160
Пазарджик 110
Перник 114
Плевен 152
Пловдив 96
Разград 160
Русе 180
Свищов 200
Силистра 158
Сливен 150
Смолян 140
София 100
Стара Загора 112
Търговище 172
Хасково 118
Чирпан 110
Шумен 154
Ямбол 94

За собствено тегло на конструкцията, обшивката и покривното покритие в зависимост от керемидите отиват обичайно още 100 - 150кг
Вятъра спокойно може да се пренебрегне - има доста ниска стойност,да не говорим че в доста случай образува смучене и действа дори облекчаващо. Ориентировъчно при желание може да се приеме около 20кг/м2
Коефициента на сигурност е различен за различните товари, средно около 1,3

По въпроса - за мен най-добре е с шперплат, но и с дъски да го направиш пак ще върши работа. По - важно е да са добре направени уламите и комините, че един познат 4 години дебне на всеки дъжд от къде тече :)
zloby - помощник
От написаното в тази тема разбирам, че реално ОСБ-то ще носи само тежестта на фолиото, останалото се поема от гредите и двойната скара. Това ме навежда на мисълта, че и по-тънко ОСБ би свършило работа / например 10 мм/. Така ли е? Гредите са ми на 55 см.една от друга, скарата ще е от летви 3х4 см. дебели. Подпокривното пространство няма да е обитаемо.
http://shoikov.wordpress.com/ - в този блог съм описал как върви строежа по етапи със снимков материал :-)
Вадим Владимиров - специалист
А от написаното досега разбирам, че искаш да купиш "Мерцедес" с пари за " ВАЗ 2101". Разбирай ме както искаш. За пример. Сложил си OSB 10 (а по-точно 9мм). Къде е гаранцията, че майстора ще накове контра-летвата точно в реброто. Къде е гаранцията, че снега като натисне керемидите, следователно и скарата, няма да поддаде и OSB-то. Защото от горепрочетеното мога да се досетя какви летви ще се ползват. Решението е следното. Ребра с подходящо сечение, плътна дъсчена обшивка, фолио, двойна скара с летви 3x4(минимум) и керемиди. И задължително със сух монтаж на билата.
ebahti - майстор
Мани го,тоя не вдева нищо...!!! :-D
ArturDent - Почти Безобиден
firehart написа:
Вятъра спокойно може да се пренебрегне - има доста ниска стойност,да не говорим че в доста случай образува смучене и действа дори облекчаващо.
Ти го пренебрегвай (вятъра), аз няма.
Значи ако не пада сняг един покрив се изчислява да носи само себе си ?
А по въпроса за "смученето" - И при най-простия двускатен покрив, при вятър, на единия скат имаме подналягане ("смучене"), а на другия скат повишено налягане.
crez - майстор
Мертеци 8х8х400 см.наковани през 0.5м.+сухи кофражни дъски на 25мм(мокрите след сато изсъхнат стават доста големи фуги) са напълно достатъчни като КОНСТРУКЦИЯ с поребреница по средата подпряна с попове, да издържат тежеста на керемидите + 0.5 м мокър сняг. Всичко това се отнася за чамов материал. Двойна скара от летви 5х3 см с битумна хартия или пароизолация отдолу върху дъските. Това са сметки на база 600кг.на км.м.и наклон не по-малък от 35 градуса. Моят покрив в такава конфигурация съществува вече 20 години.

Тема "Покрив - ОСБ или кофражни платна ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: