Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
svetlik - напреднал
Насочил съм се към такъв тип ПВЦ дограма "Хармоника". А отвора е около 3,80 и височна около 1,5 м.
Дали някой има такава дограма и доволен ли е от нея.
Първо, не ми е нужна много добро уплътняване.
И второ, ако цяло лято стоят отворени и прибрани крилата, дали ще провиснат?
Целта ми е да си запазя балконския отвор колкото се може по-голям.
Чувам за "Братя Градеви" и "Ролпласт" че правят подобни неща. Кой от тях е надежден.
Става дума за София.
bulhomes2 - майстор
Нали знаеш, че това е най-скъпото изпълнение. По груби спомени към 3000 лв ще ти само механизма. Дограмата отделно. А уплътнението и си е добро. Като на обикновен прозорец. Щом не ти трябва уплътнение - доста по-евтино ще ти е с плъзгане (обикновено, не фолксваген) пък да го направиш на повече и по-тесни крила. При 3,80 ширина за хармониката ще са ти поне 5 крила. При, да кажем, 60 мм ширина на профила, в сгънато положение ще ти отнемат 30 см от светлия отвор. Не знам какъв е максимума на броя плъзгащи крила, но ако приемем, че е 4 то крилата ще ти бъдат по 95 см. Тоест ще затварят със 65 см повече терасата от хармониката. Ти си преценяваш дали тези 65 см си струват трите хиляди горница.
svetlik - напреднал
Както казваш че могат да бъдат 4 плъзгащи крила, аз си ги представям така - вътрешните 2 се приплъзват върху външните две. И така на практика затварям 2х95 см. от светлия отвор. Прав ли съм.
Иначе ориентировъчни оферти ми дават от 2200-2500 лв. за хармониката. А дали накрая така ще излезе, ще видим.
tarlyo - специалист
Ето ти варианти и цени от друг форум, за размери 3200 х 2300мм, от 2010г:

Дървена дограма / Стъклопакет бяло - бяло / 2776 лв.

AL дограма ЕТЕМ / Стъклопакет 24мм - бяло 4 мм + бяло 4мм / 1428 лв.
AL дограма ALUMIL с прекъснат термомост / Стъклопакет 24мм - бяло 4 мм + бяло 4 мм / 1971 лв.
Alumil Milonas M 9800 (студен) / Стъклопакет (4+4) / 2100 лв.
Alumil Milonas M 19800 (термо) / Стъклопакет (4+4) / 2400 лв.

PVC дограма КВЕ 3 камерна обков Siegenia / Стъклопакет 24 мм - бяло 4 мм + КА- стъкло 4 мм / 2230 лв.
РVС дограма Deceuninck /ZENDOW/ 5 камерна обков Siegenia 2404 лв.
РVС дограма Profiling Classic / Стъклопакет бяло+бяло 24 мм / 2410 лв.
РVС дограма VEKA 5 камерна SOFTLINE 70 AD обков Siegenia / Стъклопакет 24 мм (4-16-4) / 2518 лв.
РVС дограма SCHUCO /CORONA CT70/ 5 камерна обков Siegenia 2622 лв.
РVС дограма Thyssen Inoutic 5 камерна обков Siegenia / Стъклопакет 24 мм / 2656 лв.
РVС дограма Zendow 5 камерна / Стъклопакет (4-16-4) / 2770 лв.
РVС дограма KOMMERLING CLASSIC 3233 лв.
РVС дограма SALAMANDER обков Maco / Стъклопакет 24 мм бяло-бяло / 3577 лв.
РVС дограма Brügmann 5 камерна обков Siegenia + аргон / Стъклопакет 24 мм (4-16-4 ) / 3636 лв.

Скоро правихме едно от студена АЛ дограма ЕТЕМ. Ще проверя цената и утре ще ти я кажа. На ЕТЕМ количките са стоманени лагери и е малко шумно, на АЛУМИЛ са тефлонови ролки и се движи по-добре. На ПВЦ догрма не съм слагал хармоника и не съм запознат с механизмите.
bulhomes2 - майстор
svetlik написа:
Както казваш че могат да бъдат 4 плъзгащи крила, аз си ги представям така - вътрешните 2 се приплъзват върху външните две. И така на практика затварям 2х95 см. от светлия отвор. Прав ли съм.
Иначе ориентировъчни оферти ми дават от 2200-2500 лв. за хармониката. А дали накрая така ще излезе, ще видим.
Не. Имам впредвид 4, които се нареждат едно зад друго. 1 неподвижно и 3 подвижни. Обаче пак казвам - не знам какъв е максимума на подвижните. 2 подвижни съм виждал със сигурност, предполагам, че и 3 могат да се направят. Ако може и повече - още повече ще си намалиш крилата.

ПП. Ако приемем, че е възможно да има 4 крила, то може крилата да не са 4, а 8 и ще се събират в различните краища на терасата. Тогава тази площ от 95 см ще бъде рзделена на 2 по 48 см. Скритата площ е същата, но ще имаш доста повече крила (а от там и цена)
bulhomes2 - майстор
Тарльо, това с колко крила е смятано?
tarlyo - специалист
Не пишеше, но според размерите най-вероятно 3+1 (аз така бих го направил).

За svetlik бих предложил следната схема:
svetlik - напреднал
Ясно е че ще имам и от двете страни отворени крила на хармониката. На мен ми хрумна тази схема:
по средата да има един прозорец нормално отварящ се, с комарник. И от двете му страни по 2 крила-хармоника. Общо 5 крила. И когато искам само малко да отворя без да влизат мухи комари, отварям по средата. А ако искам да се ветрее балкона с прането, размятам всички крила настрани, без средното.
Дали би станал подобен вариант?
tarlyo - специалист
Неудачно ми се вижда нещо. На схемата дясното крило е самостоятелно, с нормален обков. Може и комарник да му се сложи.
svetlik - напреднал
Да, прав си. По-добре да не си усложнявам живота (както и на монтажниците).

Тема "Дограма тип "Хармоника" - ползва ли някой?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: