• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
Дали ще му излезе по-скъпо от това да сменя помпата поради износване или пък ще е по-евтино да връща обратно водата в кладенеца и да я вади отново? :? [-X
ludmilz - специалист
MamaMy написа:
Дали ще му излезе по-скъпо от това да сменя помпата поради износване или пък ще е по-евтино да връща обратно водата в кладенеца и да я вади отново? :? [-X
Износване ли? И в двата случая помпата се товари еднакво и препомпва едни и същи количества. Само дето ти му предлагаш да връща част от тях обратно. Човекът иска съвет и ние му даваме съвети. Решението ще си го вземе той!
Neno Er - специалист
vvventsi написа:
Мисля че е точно обратното ,когато намаляваш дебита на изхода товариш помпата и почва да консумира повече ток,ако намаляваш дебита на входа тогава се намалява разхода на енергията,защото водата товари турбината,когато подаваш по малко вода по малко ще я товариш!
Я кажи, дедовото,
Еднакви усилия ли прилагаш когато смучеш бира през сламка или през игла от спринцовка :?: :-D
lov - майстор
А туй авиацията нещо се излагаме баш на темата дето трябва да сме на ти. Ще се отклоня малко от темата ама няма как. Да вземем един пример но да почнем първо от въздуха. Имаме една въздушна турбина при кой от случаите ще е натоварена повече. Когато е затворен входа или когато е затворен изхода.
Ай сега ми отговори първо на това ама ще помоля колегата ludmilz да си трае щото знае отговора.
ludmilz - специалист
lov написа:
А туй авиацията нещо се излагаме баш на темата дето трябва да сме на ти. Ще се отклоня малко от темата ама няма как. Да вземем един пример но да почнем първо от въздуха. Имаме една въздушна турбина при кой от случаите ще е натоварена повече. Когато е затворен входа или когато е затворен изхода.
Ай сега ми отговори първо на това ама ще помоля колегата ludmilz да си трае щото знае отговора.
Абе няма ли по мастика за вас та само тормозите машините... :?
Krass - майстор
Когато на прахосмукачка и запушиш смукателната тръба, оборотите на двигателя се вдигат. За центробежните помпи знам, че ако запушиш изхода работят на празен ход а ако им запушиш входа - изгарят.
hidrazin - майстор
Krass не зная от къде си го чувал ама е вярно.
А към Neno Er - аз бирата си я пия с уста. А колкото се отнася
за помпите сламката е една и съща - колкото цола ти е входящата тръба. Разликата идва
от устата (помпата). Я кажи сега като си смукнал през спринцовката бира колко голямо усилие
прилагаш да си я въртиш в устата? Сигурно "по-голямо" от засмукването! :lol: :lol: :lol:
Айде почетете малко книжки и тогава се изхождайте по въпроса.
Относно "авиаторите" - не знам кои са хвърчикоптерите, ама като чета темата ще придобия
някоя фобия към летене. Ама какво ли се чудя - те бойни самолети не останаха. Защо ли?
:partyman:
lov - майстор
ludmilz написа:
Абе няма ли по мастика за вас та само тормозите машините... :?
То мастичката си я пием ама дините още не са станали щото проблем с помпите и трябва да поливаме бостаня :lol:
Krass - майстор
hidrazin написа:
Krass не зная от къде си го чувал ама е вярно.
От една комшийка в ГДР- арсеналска инженерка.
За непосветените-ГДР- с.Голямо дряново, където с Хидразин имаме вили :wink: .Напоследък му казват Ориндж Каунти. :lol:
Neno Er - специалист
lov написа:
...Да вземем един пример но да почнем първо от въздуха. Имаме една въздушна турбина при кой от случаите ще е натоварена повече. Когато е затворен входа или когато е затворен изхода.
....
Земляк,
Не бъркай аеродинамиката с хидродинамиката.
При затворен вход на въздушната турбина тя се разтоварва, а при затворен изход се натоварва / прочети примера с прахосмукачката /.
Това не важи за турбореактивния двигател. Ако се запусне със заглушка на входното устройство или на соплото, той ще се запали. :?
А с примера който дадох за сламката и иглата исках да кажа, че засмукващото устройство–помпата се натоварва различно в зависимост от диаметъра на входа.
Има помпи с еднакъв диаметър на вход и изход, или с по голям на входа отколкото на изхода. В малкият си опит не съм виждал помпи с по–голям диаметър на изхода отколкото на входа.
Когато си дупнах сондата и поставих помпа с вход и изход 3/4 цола, в началото изчерпваше водата за около 30 сек. Намалих изхода на 1/2 и черпех вода без прекъсване с часове.
Сега ползвам "Gardena" с вход 1 цол и изход 3/4.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос за самозасмукваща водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: