• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
reingar-x - специалист
Здравейте решил съм да правя частичен ремонт който включва и подменянето на гредореда,стаята на която ще се сменя е със размери 3,70м - 4,50м.Въпроса е от какъв материал да избера широколистен или иглолистен каква обработка да направя преди да се поставят.А забравих да спомена,че тавана не се използва за живеене а само за складиране на разни неща.
Stefan2000 - специалист
Ами ако караме по ред.
Дъбовия вероятно автоматично отпада поради цената.
Евентуално буков. Пак не е от най-евтините. Доста твърд материал. Но се суче и цепи доста. Ще трябва да е парен, което пак ще доведе до оскъпяване.
Остава иглолистен/чам. По-мек, ще има по-голяма склонност към провисване на, такава дължина. Добре ще е ако има възможност да е с правоъгълен профил, като по-високата страна да е вертикална. Гъстотата според натоварването. И обработка с нещо срещу вредители.
EDI - майстор
Слепени многослойни греди - http://shop.woodbulgaria.com/categories ... egoryID=17 ето тук има.
nikolson - майстор
EDI написа:
Слепени многослойни греди - http://shop.woodbulgaria.com/categories ... egoryID=17 ето тук има.
С транспорта ще му излязат златни!
EDI - майстор
Е, ще си ги поръча от друго място, но този вид греда е най-доброто, което може да се сложи.
reingar-x - специалист
Така днес ходих на оглед и видях,че е провиснала само рогозката разкъртих на едно място да видя стария гредоред той не беше от иглолистен материал но е доста твърд не знам какъв но ще се сменя със сигурност.По нагоре прочетох мнение ,че дъба става но е скъп,колко горе долу върви една греда 16х10 на 4м за тия слепените четох в действителност ,че са много добри но да са вносни а там е цифромания за бука ясно криви се а аз мисля отдолу да има гипсокартон.По горе съм писал а размер 16х10 но още не съм прочел вашите мнения така,че размера не решен окончателно.
Stefan2000 - специалист
За дъб миналата година ми оферираха цена от 900лв. за кубик.
Не парен бук ми е 350 лв., но работата с него си е голям зор. За напасване имам предвид, а и по трудно се обработва, но при вас едва ли ще има кой знае какви сглобки.
Цени на чам, повечето фирми си ги оферират в сайтовете.
Да знаеш, че и талпа сложена на ребро ще свърши работа, няма да провисне.
reingar-x - специалист
Днес се обаждах на познати в Тетевен и те ми обещаха да намерят по евтин дъбов материал,въпрос какви размери като ширина и дебелина да искам,второ ако ги купя сега как мога да ги съхраня за следващата година когато ще ми трябват да по изсъхнат малко че дъба си тежи?Последен въпрос след като се подредят гредите трябва ли на тях отгоре по средата да се сложи мисля,че се казваше биндерна греда и да се захване със шпилки към другите?
PIP - майстор
Ако гредите няма да са видими си е чисто разхищение да се ползват дъбови греди.
За 4м ти трябват 20/5см чамови греди през 40см, но ако искаш да се презастраховаш ги поръчай 20/6-7см. Това е по принцип, за по-сигурно - конструктор на място.
duco - специалист
Всеки сносен дърводелец може да ти сдвои и слепи греди или талпи .Можеш и сам да го направиш не толкова качествено с шпилки или видии.Просто говори с конструктор за размерите на на талпите и си купи подходящи .Имаи предвид че мокрия матерял се свива (и то доста примерно можеш да си купиш 5x10 и след година да е 4,5x9)
  • 1
  • 2

Тема "Избор на материал за гредоред?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: