Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobin - помощник
Почвам тази тема защото всички знаем че сега е сезона за разузнаване и купуване на пелети за зимата.
Лошото е че на българския пазар няма качество. Тези които правят качествени пелети мога да ги изброя на пръстите на едната ми ръка, а сигурно ще остане някой. Всичко блъска за износ към Гърция и Италия, а за нас каквото остане.
То в такъв случай оставане май само на вносни ама и те са едни. Внасят от Румъния ту на торби ту на биг-бег. Ако вземеш в торби на 15 кила си окей, ама препакетирани в България по-добре не Взимайте!!! Качеството пада рязко.
Тази година чух че ще има по голям внос от Украйна а дано.Миналата година взех малко от тях по нищо не отстъпват на Румънските ако са клас А1. Вярно по тъмни са но горяха добре и имаше малко пепел. От другата седмица почвам обиколки по складове да видя какво и къде има.
digitalpr - специалист
Това за препакетираните тук вносни пелети не го знаех (но го подозирах). И аз съм в процес на търсене, утре ми слагат горелката. Ще следя темата и ще пиша. На повечето места ми казват, че от сега до зимата, цената на пелетите едва ли ще пада, но в същото време в много от складовете нямат налични и казват, че още не са договорили цени с фабриките. Лошото е че ако се купят сега, няма как да се направи проба дали са добри или не. Трябва да се взима на сляпо.
valqk - специалист
Следя с интерес!
И аз заглеждам надписите 'пелети' и планирам да отделя ден за обиколка на околомръсното на софия...
Ще се радвам, ако някой го направи преди мен :)
Аз последно пробвах едни май месец по дъждовете. От Нови Искър ги взех - не стават за ГП20 - правят шлака, а и цената интересна - 5лв/чувала. Не мисля да вземам повече от там, освен ако не се налага. Ще мина да им кажа, че не стават някой ден - да си знаят.
Аз бях най-доволен от скравенските белите предния сезон. Украинските много пепел правеха, но пък си горят поне...
digitalpr - специалист
Ето какво знам до момента:
Биоплам - 100% иглослистни - 390лв/тон
Техноyyд - Разлог - 380лв/тон (всичко до Септември е продадено, евентуално след това)
Баумакс - Румънските - 500лв/тон
Корона ИМ (вдясно преди моста за надежда, откъм Орион) - Проджетто Разлог - 380лв/тон (идват и заминават, в момента нямат)
БулЛес - Румънско-Австриски, каквото и да значи това - 354лв/тон + ДДС (препакетирани от тях, иначе са по скъпи)
EcoEnergy Center - Румънско-Австриски - 400лв/тон (препакетирани от BigBag в техни опаковки)
peleti-bg.dir.bg - Костинброд/Румънски - 360/430лв/тон
Projetto - Разлог - нямат транспорт изобщо
Топливо - Сръбски 470лв/тон, няма никаква брах в чувалите
Средна Гора АД - Пелети ще имат евентуално Септември, нямат транспорт.

ЕДИТ: Някой интересувал ли се е как стоят нещата с доставката на голям тир от Румъния до тук? Да се комбинираме няколко човека.
Последна промяна от digitalpr на чет юни 28, 2012 9:49 am, променено общо 4 пъти.
pavkatay - майстор
Ако обичате си променете заглавието на темата. Зимата току-що си отиде. :x
digitalpr - специалист
Някой пробвал ли е Самоковски пелети, да каже как са?
sensi - специалист
digitalpr написа:

ЕДИТ: Някой интересувал ли се е как стоят нещата с доставката на голям тир от Румъния до тук? Да се комбинираме няколко човека.
Аз писах на няколко румънски производители на пелети. Само един отговори и ми предлага пелети на цена 150 Евро за тон, пакетирани по 15 кг, но иска мин. количество 100 т(4 тира). Искат да се сключи договор и тн. Проблема е, че се намира много навътре в Румъния.
А за румънско - австрийските мога да ти кажа. Австрийците са направили няколко завода за дървопреработване. Заводите са огромни, на по площ от 50 хектара. Явно много дърво има в Карпатите. И гледах, че всеки завод прави(явно от отпадаците) по 90 000 т пелети/годишно. Явно и остава още материал, защото има и ел. централа та произвеждат ток. Ето ти сайта им да видиш за какви количеста на производство на дървен материал става въпрос http://www.schweighofer.at/
digitalpr - специалист
А пробвал ли си ги?
sensi - специалист
Пробвал съм ги, много са хубави. Но са много скъпи. Аз ги взех зимата като нямаше други.
valqk - специалист
Ако ще се комбинирате - казвайте да се включа и аз. За сега планирам към 4-5 тона.
Някой от УкРайна дали е проверявал как стои въпроса?
Аз горих тази зима от там - едни тъмни (от лозен взети) и са ОК. Имат доста пепел, но пък няма шлака.
Всъщност единственото, което ме притеснява леко е да не се набутам Х тона и да правят шлака :rolleyes:

Тема "Зима идва - откъде да купим качествени пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: