От скромния ми опит с едни 160kW помпи нагласяхме крайните изключватели на тласкателните задвижки на макс. 80 процента отворени защото защитите в трафото гърмяха като пуканки.
Neno Er написа: Земляк,Аз даже и не си и помислям да бъркам двете понятия защото говорим за турбини. Примера с въздушната нарочно го дадох даже в последствие мислех да накарам някой по упорит да си поексперементира с прахосмукачката си ама ме изпревариха. Разликата при двата варианта че при помпите имаме практически не свиваем флуид. Но и при двата случая при затворен вход ефекта е почти един и същ. При въздушната турбина се създава вакум близък до абсолютния според качеството на турбината и както сам си знаеш тя се разтоварва тотално. Тоест практически работи без натоварване. При помпите ефекта е същия тъй като течноста се разкъсва и се създават вакумни джобове.Тоест турбината остава без работна течност и е във вакумна среда. При по ограничено притваряне на входа такива джобове също се появяват като са най много в самата турбина. И тогава имаме именно работа на помпата в кавитационен режим. Но помпата все пак продължава да тласка защото все пак постъпва макар и малко количество. Няма да обяснявам сега защо в вреден но турбината почва да се разрушава все едно е в абразивна среда.
Не бъркай аеродинамиката с хидродинамиката.
.........................................................................
При другия вариант със затворен изход. При въздуха тъй като е свиваем той напуска теоретично турбината и се нагнетява в останалите обеми. Докато при течността няма тази възможност тъй като практически тя не свиваема и турбината освен да върти тази течност и да превръща енергията от въртенето в топлина от вътрешнофлуидното триене друг вариант няма.
Постарах се по простичко да го обясня и дано си ме разбрал.
А това защо някои помпи са с еднакви входове и изходи както и с различни по диаметър турбини си е цяла друга тема на разговор. Защото навлизаме в специфични характеристики на дадено изделие. Иначе лесно мога да ти обясня защо сега помпиш без да то свършва водата.