Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

Кое е първо ключа или терморегулатора в бойлера

Анкетата завърши на вт юни 26, 2012 7:07 pm

58%
1-Ключа
14
42%
2-Терморегулатора
10

Общо гласове: 24

VLADO66 - майстор
При мен ключа и индикацията за работа на нагревателя са ми в коридора на първия етаж,а бойлера в мазето.Схемата ми е:силова АП-контактор/преизчислен с около 100%/-нагревател,оперативна ключ-термозащита-терморегулатор.Нищо не нагаря дори и след продължителна работа.
lecki - специалист
За мен ключа по добре да е първи като пипам да съм сигурен че няма ток,
пък които и да пипа. Защото доста често не си правим труда да търсим
автомата. :)
bdz43r - специалист
Ключът не е обезопасителен или защитен елемент и не може да се ползва вместо такъв.
LazarGanev - "Велик майстор"
bdz43r написа:
Ключът не е обезопасителен или защитен елемент и не може да се ползва вместо такъв.
Много точно казано - чудех се как да го формулирам :). Не знам кой се чувства обезопасен при бърникане и работа на милиметри от фазата, дори и да е прекъсната от ключа. Наскоро монтирах един Атлантик, който имаше само 1 елемент (всичко в едно) - терморегулатор + защита + контролна лампа. Ключ нямаше - терморегулаторът в най-ляво положение играе ролята на ключ.
MamaMy - майстор
Според мен схемите са условно и грубо 2 вида. Преди и след новата ера :-D . Иде реч преди и след пет тактовия ключ. По негово време той е бил директно преди нагревателя защото той комутира 3 проводника и би било скъпо да се използва такава термозащита и такъв терморегулатор. Неговата лампичка индикира дали нагрява или е стигната температурата, но самия ключ е ясен индикатор, че бойлера е включен. Няма нужда и от такава светлинна индикация.
При новите решения със светещ ключ, лампичката в ключа индикира дали самия ключ е включен или изключен тъй като неговото положение е по-трудно определимо от разстояние. Дали е загрял бойлера има допълнителен индикатор, но не е светлинен. Това е термометъра. В този случай се използва и по-логичното схемно решение с ключ поставен на първо място като основен прекъсвач. Наличието на директно включени към нагревателя и комбинирани термореле и термозащита, само затвърждава тезата на колегите за правилността на тази схема.
bdz43r - специалист
Кои са тези бойлери, на които лампата свети, когато терморелето е изключило?
Моите два угасват и ключа е последен преди нагревателя, а са сравнително нови. Предишните правеха същото и не бяха с 5-тактов ключ.
Не става ясно какво точно ви притеснява в ключа накрая. Той има за задача на спре тока през нагревателя, не да обезопаси целия бойлер за интервенции по него. В тази връзка термозащитата се пада по-важна и логично е на първо място.

Подозирам, че много от пишещите тук ползват централна топла вода и рядко са имали живи срещи с бойлери.
MamaMy - майстор
Моля да не обобщавате какво са виждали колегите и какво не. В момента ползвам Дипломат в който ключа е първи. Ползвал съм Теси и Фламина 2 броя по същата схема. Вярно, че съм виждал и по вашата схема, което обаче не я прави категорично най-правилната и вярна.
bdz43r - специалист
Не я прави, но не я прави и неправилна и грешна. Ключовете на половината битови електроуреди са след един куп други устройства, в т.ч. трансформатори, предпазители и др. които са постоянно под напрежение. По-горе се изказаха, че такава схема изобщо няма и че ключовете винаги и задължително са първи, което не е вярно.
Моите бойлери са Елдоминвест.
fox_vt - майстор
Не е грешна схемата но в една друга тема се опитаха да наложат нея като правилната и единствена иначе си е наред.Както и ти си отбелязал половината от уредите са със нея но голяма част от тях са тези със външен захранващ блок т.е. адаптер.Принципа е че по "електронните" устройства са под напрежение постоянно заради стендбай режима но тези които нямат такъв режим и са по просто устроени обикновенно(не задължително ) са със ключ изключващ всичко.
evil - специалист
И аз гласувам за ключа да е първи.Както шалтера на едно табло е с достъп от вън за да може да изгасиш и отвориш така и с ключа на бойлера.Според мен първо е това което ръчно без да отваряш нищо може да спреш напрежението на другото.Иначе и обратно ще работи но нито от регулатора може да спреш напрежение при ключа ръчно нито пък има логика да отвориш и с нещо от вътре да спреш напрежението на нещо от вън :-D

Тема "Интересна дилема с бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: