Напишете въпрос свързан със санирането.
colyo - специалист
Tsilkov, много благодаря за изчерпателния отговор :partyman: Както и по-нагоре стана въпрос, всеки си има собствен казус и трябва да се действа индивидуално. Останах с убеждението, че никой не погледнал линка на Юво от горните ми постове. "План" тухлите имат съвсем различна технология на полагане, за да се използва максимално ефекта големия брой камери и правите им страни. Къщата ми е построена по технологията на Юво (потапяне на всяка тухла в корито с разтвор и полагане). Германците изришно подчертават, че няма нужда от лепене по вертикалните фуги. Акт-16 ми трябва по юридически причини и ми е по-важен от добрата изолация. Въпросът ми най-общо беше, щом на тухла 4-ка е добре да се сложи 10см EPS (като че ли не съм виждал да се слага повече), не е ли достатъчно на POROTHERM 25N+F да се сложи 5см? Все пак имам доста прозорци (40м2-5-камерна ПВЦ с 24мм стъклопакет и к-стъкло при 200м2 външни стени) и ефекта на добрата изолация там не играе. Мисля също така да наблегна на таванната изолация и да сложа 15-20см вата над гипскартона на 2-я етаж.
Tsilkov - майстор
Ето какво показват моите изчисления на база това което се опитваш да направиш (ламбдата на гипса не знам как ще я докажеш :? )
Изображение
colyo написа:
Акт-16 ми трябва по юридически причини
Акт 16 ми е ясно за какво ти е нужен ама юридическите проблеми се решават с юридически методи.Щото то хубаво си тръгнал да гониш U=0,5 (предполагам така ти е на проекта) по фасадата ,ама бетона с 3 см. няма как да го "смотолевиш" да стане 0,5 ,а предполагам къщата има колони,греди,пояси,шайби....Освен това 4та и 5та категория строежи нямат приемателна комисия :roll:
colyo - специалист
Никога не съм твърдял, че не е хубаво да има повече изолация. Бях заложил 5см EPS. Прилагам табличка. Къщата е в квартал на Бургас и не знам коя категория е , но ако се замотам още малко може да се наложи да я деля с хора, които не са дали една стотинка. Правото на строеж и парцела са на тъста и ако не дай си боже се спомине за мен остават само 2 стаи. Той иска да я завършим и да изкараме Акт 16 преди да ни я прехвърли.

ПП: не знам защо реши, че възнамерявам да слагам 3см EPS. Ще го взема на 76лв/м3 и 1-2см разлика не ме събарят, но 5см ще ми изядат парите за бойлера (200л с 2 серпентини около 1200лв).
Tsilkov - майстор
colyo написа:
ПП: не знам защо реши, че възнамерявам да слагам 3см EPS.
Реших ,че гониш U=0,5 W/m2K.Честно казано съвсем се обърках какво точно се опитваш да направиш :rolleyes:
colyo написа:
Правото на строеж и парцела са на тъста и ако не дай си боже се спомине за мен остават само 2 стаи. Той иска да я завършим и да изкараме Акт 16 преди да ни я прехвърли.
Ако това е целта(би трябвало) имаш съвсем други проблеми и ядове.Накратко събираш си актовете с подписи от проектанти и геодезиста + сертификати за материалите и бегом в общината.Това накратко звучи лесно ама си е доста пот и нерви освен ако вече не си го направил ,или не си платил на някой да го направи.
colyo - специалист
Целта е да е........м дявола във въздуха, ама нейсе. Гоня максимален компромис м/у цена и качество(U>0,5 и цена около20лв/м2) и честно казано досега успявам на 90%. Днес договорих материали и бригада общо за 4200лв. Материалите са на Теразид 11,60лв на м2 със саде мазилката. Оказа се, че бях забравил сачака, но младежите ще наковат и него покрай изолацията (още около 1000лв назад).
8180 - майстор
Tsilkov написа:
[-X 8180 Май и ти не си разбрал нищо от оная тема дето така разсърдих един "комсомолски секретар" ,че чак щеше да ме "уволнява дисциплинарно" :lol:
Тези "бакалски сметки" за въздух/твърдо вещество и разни съотношения са приложими(и то под въпрос) само към еднродни материали като стиропор ,вата ,сламени бали......Тухлите обаче(както и полистирол бетона +много други) са материал съставен от изолатор(въздух) и термомост(глина).Тук от огромно значение са качествата на термомоста(глина) ,неговото съотношение,геометрична конфигурация........Тук нещата стават само с измервания и много експерименти :).Примерно дървото в зависимост от коя страна на нишките го слагаш коефицента на топлопреминаване може да скочи двоино :shock:
Изобщо не очаквах да възникне дискусия/спор по повод некоректното (според мен) рекламиране на Поротерм:
- Примерът с дървесината не го приемам за уместен - би имало аналогия, ако евентуално се разглежда Поротерма положен с хоризонтални канали (посока вътре/вън), което не е така!
- И тухлите, и Фибранът, и др. са изградени по сходен начин - носещ (затварящ) материал - термомост + въздух. Колкото е повече топлопроводният (по-тежък) материал - толкова по-лошо изолира изделието, при някакви средни и разумни стойности.
Относителното тегло си е един доста меродавен показател. Виж същата тази дървесина за дъб/бук - 700кг и смърч/бор - 500кг.
Актуални данни от цитирания по-горе сайт - тук имаме керамика+въздух:
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (59.92 KиБ) Видяна 5089 пъти
8180 написа:
При тези материални данни, на мен поне, не ми е ясно като как се постига близо 2х разлика за Ламбда. Някаква супер глина ще да са измислили в Луковит. :?
В първите две картинки имаме практически ЕДНАКВИ материали (750кг)!?
Третата е много по-лека, а видите ли Ламбдата й е по-лоша от средната - явно не искат да се харчи. Апропо, точно за нея липсват данни за изследване/измерване. :?

colyo,

Ако приемеш това за спам в темата ти - сигурно ще си прав. :cry:
colyo - специалист
Всяко разяснение е добре дошло. Сигурен съм, че и други хора ще се възползват от ценната информация и съвети по темата. Ще се радвам ако дискусията се развие. Относно относителното тегло на материалите мисля, че не е решаващо за термоизолационните качества. Гледах филмче как водещия държи с гола ръка керамична плочка от изолацията на совалка и нагрява до бяло другия край с горелка. Споменаха, че въпросната керамична плочка тежи колкото нормална фаянсова плочка.

А де ???????
8180 - майстор
:)
Винаги са ме вълнували плочките на совалките - те са поне 3 вида в различните зони и сериозно вентилиране зад тях - имаше и логика, но толкова разбрах.
Керамиката НЕ Е от Луковит и НЕ Е 38см.
На земята (съм чувал) като най добър топлоизолатар - сух, неподвижен въздух. Всякакви "примеси" влошават.
Горе може и вакум да "вграждат" - може някога да разберем:)
Tsilkov - майстор
8180 написа:
И тухлите, и Фибранът, и др. са изградени по сходен начин - носещ (затварящ) материал - термомост + въздух.
Разликата в размера,затварящия материал и тяхното съотношение е огромна.Освен това самия въздух изолира много повече когато е с дебелина 1-2 см а не повече (не случайно хората се мъчат с тройни стъклопакети вместо да направят въздушната междина 5 санта :wink: ).
colyo написа:
Относно относителното тегло на материалите мисля, че не е решаващо за термоизолационните качества.
Именно - то е само някакъв груб ориентир.За пример служи също и ватата - от 30 до 200кг/куб.м. имат една и съща ламбда ,а при по-лека даже леко се влошава.Примери такива още бол.
8180 написа:
На земята (съм чувал) като най добър топлоизолатар - сух, неподвижен въздух.
Тц - вакуум е съвършенния изолатор.В Гермнаия ползват масово плочки с вакумна изолация за термомостове ,ама и цената е петорна.
Последна промяна от Tsilkov на ср юни 27, 2012 12:57 am, променено общо 1 път.
colyo - специалист
По пътя на логиката и малко фантастика:
Представете си сапунена пяна.......а сега заместете стените на мехурчетата с най-добрия познат към момента изолационен (плътен) материал а въздуха в балончетата с вакуум. Ето ви най-добрия изолатор пък ако ще да има относително тегло 1500кг/м3. И още нещо, когато топлина се пренася от един на друг материал в преходните зони винаги има влошено топлоотдаване. Тези които са се занимавали с охлаждане на загряти повърхности знаят какви хитрости се използват за по-добро топлоотдаване от нагретия елемент към радиатора. То не са шлайфания на повърхностите, контактни пасти, смазки и т.н. Според мен бъдещето не е в изолацията, а в оползотворяването на топлината, опитваща се да избяга.

...........................
ПП:

-Искаш ли да бъдеш слънцето за мен?
-О да !!!
-Тогава стой на 1,5 милиона километра от мен

.........в този ред на мисли и вакуумът не е най добрия изолатор, щом все пак земята се нагрява от слънцето.

Тема "Wienerberger + EPS ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: