• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
jj77 - специалист
Здравейте,

Стая с бетонна плоча и реден масивен паркет. Между тях няма изолация. Апартамента отдолу не се обитава от години и е неотопляем. Нивото на стаята трябва да се изравни с коридора, който е с 1,8 см по-висок. Масивният паркет сложен в момента е 2 см. Целта е топлоизолация. нм'
Въпросите ми са 2:
1. ако махна паркета, имам да изравня 3,8 см. Достатъчни ли са тези 3,8 см за да правя сух под с посипка + 10мм гипсфазер + ламинат 8мм? Т.е. при 2 см посипка ще има ли ефективна топлоизолация?
2. ако оставя паркета и върху него захвана директно 10мм гипсфазер + 8мм ламинат ще се постигне ли топлоизолация? Старият масивен паркет съм го прежалил така или иначе. Този вариант изглежда много чист и бърз, но дали ще постигна целта?

Мерси предварително.
Chefo77 - майстор
Защо си усложняваш живота допълнително?
Нищо не махаш, 2 слоя х 5 мм XPS подложка и отгоре ламинирания паркет. При цена под 4 лева на квадрат за двата слоя подложка, струва ли си да мъкнеш, да захващаш, или не дай Боже - да къртиш ...
jj77 - специалист
Забравих да спомена, че масивният паркет в момента на места малко скърца. Както писах по-горе, не е лепен за пода. Скърцането не е много, но го има на няколко места. Дали, при варианта при който да оставя стария паркет, ще се чува това скърцане?
Разреди лепило за дърво и го мини с четка,като наблягаш на фугите.При мен помогна вьрху кован паркет.
mim - специалист
щом не е лепен паркета, махаш паркета, xps за подложка колкото е нужно да изравни нивото и отгоре пак редиш паркета, циклиш, лакираш или омасляваш и стъпваш щастлив на истинско дърво
jj77 - специалист
Благодаря Ви за идеите. Ще ги обмисля подробно.
Все пак се интересувам резултата от предложения от мен вариант 2). Какви са топлоизолационните параметри на гипсфазера и дали ще спре лекото скърцане?
velsi - Почетен майстор
Гипсофазерът не е изолационен материал, така че не разчитай изобщо на някакви такива качества.
jj77 - специалист
mim написа:
щом не е лепен паркета, махаш паркета, xps за подложка колкото е нужно да изравни нивото и отгоре пак редиш паркета, циклиш, лакираш или омасляваш и стъпваш щастлив на истинско дърво
Нивото за изравняване е 1,8 см, което ми се струва доста за израбняване с xps подложка.
А възможно ли е редене на естествен паркет върху такава подложка???
Chefo77 - майстор
jj77 написа:
mim написа:
Нивото за изравняване е 1,8 см, което ми се струва доста за израбняване с xps подложка.
А възможно ли е редене на естествен паркет върху такава подложка???
Че като е 1.8 за изравняване, има 2 см XPS на Фибран :)
НЕ се реди естествен паркет върху такава подложка. Не че не може. Не се прави.
parketmilanov - специалист
Махаш паркета,лепиш OSB-след това паркета върху плоскостите пак лепиш
имах красив дълговечен под с добра изолация,ако имаш повече бюджет вместо осб -шперплат
това си е вечната класика!:)
поздрави и успех в ремонта
  • 1
  • 2

Тема "гипсофазер върху паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: