Баси как се прекарах днес. Купих си мицела и се оказа, че бидона съм си го дал на един комшия, с който вече не си говорим
Добре, че с мицела дават инструкции и на тях има телефона на човека. Ще преразкажа и за други мераклии. Талаша трябва да е от широколистно дърво. Ако не е току що рязан, а докаран отнякъде е добре да се свари за около час, за да се убият другите спори и плесени. После се суши до (както казва sspoko) да са влажни но да не тече вода като ги стиснеш в шепа, но и да не се пръска. 1 двулитрово шише с мицел (предполагам, че е килограм) се омесва с 20 кг талаш (мерен на сухо). Разпределя се в 4-5 найлонови торбички и се прибира в мазата на тъмно. Като побелеят чантите се изкарва вече на светло и могат да се махнат чантите. Талаша вече бил на буца, която можеш и да риташ без да се разпадне. Тъй можел да си кара и зимата до -40°С. Вече какви гъби ще изкараме - ще видим. До колкото разбрах от инструкциите би трябвало да се очакват 4 кг гъби. Шишето с мицела е 8 лв.
