• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Еднофазният асинхронен микродвигател с екранирани полюси има кафезен ротор и две статорни намотки А и В, изместени в пространството на ъгъл, по-малък от 90° електрически една спрямо друга (обикновено около 60° ел.). Двете намотки са концентрирани върху явни полюси, като едната е главна и се захранва от еднофазна мрежа, а другата - спомагателна (екранираща) и е съединена накъсо. За да се помести тя, полюсите са разцепени. Затова двигателят се нарича още двигател с разцепени полюси или двигател с накъсо съединени навивки на полюсите.
Този двигател принадлежи към еднофазните двигатели с постоянно включени дефазиращи елементи, но неговият дефазиращ елемент е вътрешен. Ролята на вътрешен постоянен дефазиращ елемент се изпълнява от накъсо съединената (екранираща) намотка на всеки статорен полюс. Този двигател за всички режими на работа има елиптично въртящо се магнитно поле.
:partyman:
stefanbg - специалист
Как бихте коментирали това задвижване:
http://www.youtube.com/watch?v=_L5NGtvBlmc
Доколкото разбирам, двигателя е от сушилня за пране. Вижда се ориентировъчно колко време ще работи и колко ще почива, но на ненатоварена центрофуга. Ако се сложат пити, ускоряването ще иска по-голям момент, съпротивлението спрямо въздуха ще нарасне, но и ще има по-голяма инерция.
MamaMy - майстор
Доколкото си спомням въртенето при вадене на мед, това ми се струва много бързо. При пълни пити от първата страна и с тия обороти, ще се скъсат. Вярно, че не мога да съм 100% сигурен и последните 20 години не съм вадил мед, но докато беше жив дядо аз бях основния мотор на центрофугата. Вадехме само по 3 тона мед на година. По онова време това му беше хоби. Никой не плащаше такива луди пари за продукцията.
С такава скорост биха издържали само питите от магазините :?
stefanbg - специалист
MamaMy написа:
Доколкото си спомням въртенето при вадене на мед, това ми се струва много бързо. При пълни пити от първата страна и с тия обороти, ще се скъсат. Вярно, че не мога да съм 100% сигурен и последните 20 години не съм вадил мед, но докато беше жив дядо аз бях основния мотор на центрофугата. Вадехме само по 3 тона мед на година. По онова време това му беше хоби. Никой не плащаше такива луди пари за продукцията.
С такава скорост биха издържали само питите от магазините :?
Наистина са високи, сигурно трябва да работи с регулатор. Просто исках да разбера възможно ли е с асинхронен двигател да се задвижва надеждно центрофугата.
MamaMy - майстор
До колкото си спомням нашата центрофуга, отгоре имаше червячна предавка която намаляваше оборотите към дръжката. Ти премахнал ли си я или не е имало такава?
Защо не ползваш ремъчна предавка със двойни шайби с които ще постигнеш точните обороти?
stefanbg - специалист
MamaMy написа:
До колкото си спомням нашата центрофуга, отгоре имаше червячна предавка която намаляваше оборотите към дръжката. Ти премахнал ли си я или не е имало такава?
Защо не ползваш ремъчна предавка със двойни шайби с които ще постигнеш точните обороти?
Ако въпроса ти е към мен, това е линк към нечий клип, не е моя центрофуга. Би трябвало да се използва ремъчна предавка или редуктор, но не и червячен. Има доста центрофуги, на които редуктора на външен вид прилича на червячен, но е със зъбни колела. Ако се сложи червячен, задължително трябва да се осигури свободен ход на ротора, като спреш да въртиш, той да продължи. Иначе от инерцията ще повреди редуктора. За тази цел някои слагат свободен венец или контра от велосипед, но това усложнява конструкцията.
hidrazin - майстор
Ба си центрофугата, все едно ще обогатявате уран. Между другото те май по-лесно се правят (за уран де). :lol:
На един му вдигал много шум колекторния двигател, друг не искал да се набутва за инвертор дето да го сложи на
наследствения асинхронен двигател и т.н.т. Ами има чичо Гугъл - харесваш си нещо, според възможностите и го правиш.
Разбира се стига кунките(ръцете) да не са от зад и да им трябва операция ... :-D В този случай даваш кинти и се сдобиваш
с работеща такава.
центрофуга за мед
Между другото някой замислял ли се е за казан и барабан от пералня с колекторен двигател? Двигателя лесно се управлява и почти
всичко е готово и направено заводско. Остава съвсем малко. :respekt:
stefanbg - специалист
hidrazin написа:
Ба си центрофугата, все едно ще обогатявате уран. Между другото те май по-лесно се правят (за уран де). :lol:
На един му вдигал много шум колекторния двигател, друг не искал да се набутва за инвертор дето да го сложи на
наследствения асинхронен двигател и т.н.т. Ами има чичо Гугъл - харесваш си нещо, според възможностите и го правиш.
Разбира се стига кунките(ръцете) да не са от зад и да им трябва операция ... :-D В този случай даваш кинти и се сдобиваш
с работеща такава.
центрофуга за мед
Между другото някой замислял ли се е за казан и барабан от пералня с колекторен двигател? Двигателя лесно се управлява и почти
всичко е готово и направено заводско. Остава съвсем малко. :respekt:
Ами нали в спора се ражда истината. Пък и не може да не си чувал мисълта на Бърнард Шоу, ако не греша, за ябълките и идеите. Винаги тръгвам от Гугъл, и като започне нищо ново да не ми се явява, а аз не мога да взема решение, питам по форумите. Щото колкото и елементарно да е, недостига на средства си го прави сложно. Ще отидат доста нерви, време и пари и ако не съм догледал нещо, ще е чиста загуба на ресурси. Затова ме интересува всяка идея, дори на пръв поглед да изглежда абсурдна.
А, между другото, да знаеш дали у нас още копаят уран? Тъй де, щото и без това съм на тема центрофуги...
Имам всичко от пералня, но ще ползвам само някои възли - двигател, лагерно тяло, ремъчна шайба, вал (без барабана). Всъщност барабан с вал още търся. Самият барабан не става, ще го използвам за друго, но ще взема вала. Нямам барабан и търся от Перла 05 по Вторични суровини. Ама сега са изчистили складовете и нямат нищо. Ако някой е виждал барабан по пунктовете някъде около Ловеч, да се обажда. Аз изпуснах цяла пералня - преди 2 мес мой познат я дал на Вторични суровини и взел цели 20 лв.
lecki - специалист
Тук намерих описание на невъзможния начин за регулиране с фазов регулатор
на асинхронен двигател с късосъединен ротор...http://www.aircareautomation.com/data/article1.pdf
Правя уточнение че метода е ефективен за вентилатори и др. подобни т.е. за механизми
на които съпротивителния момент намалява с намаляването на оборотите.
Разбира се проврка за прегряване трябва да се направи.

ПП - Този метод използва намаляването на ефективната стоиност на захранващото напрежение
(както в схемата с пакетите импулси в която задължително трябва да се смени релето с триак)
Последна промяна от lecki_old на съб юни 30, 2012 10:13 pm, променено общо 1 път.
iva6ki - специалист
Зачетох се в темата и не видях да е предложил
някой да се използва двигател от перла 05
асинхронен,фабрично с две скорости 300/800об.
310вата нещо такова.Фабрично е с малка шайба
и ако ти е бърз си намаляваш с другата шайба
като му повишаваш и мощноста. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "регулиране оборотите на електродвигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: