• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
joroR73 - специалист
моя познат не иска странични стени, ама ако се налага ще се сложат. за височина на колоните 2,6 м идва много, защото като сложиш и билото, което е под 20 градуса и вече височината идва много. а е 32 кв.м.
в интернет видях снимки на още по големи навеси с по една-две допълнителни подпори - за тях ли говориш?
Изображение
Изображение
чак да се клати от вятъра не вярвам - гредите са 120х120, ската от греди 140х120 и отделно съм ги сложил по дълина през 2 м.даже ми се струва че може да се разредят по дължина.ама не съм строителен инженер и не мога да сметна конструкцията - на сняг покрива ще издържи, вече ако трябва ще се сложат 2-3 греди като опори..
затова и питам знаещите тука и ти благодаря че даваш идеи и казваш кое не е наред.
Вадим Владимиров - специалист
Ако го направите, както си го начертал всичко си е ОК. Относно вятъра, едва ли ще мръдне. Тези разпънки под 45 градуса, на всяка греда са напълно достатъчни.
Стефко - специалист
Колега, вярвай на когото искаш. След време ще се сетиш за думите ми. Успех!
bulhomes2 - майстор
Не знам тия засечки на хоризонталните греди защо ще си играете да ги правите. Плюс това ще отслабите гредите. За дългите странични при снадката на двете - ОК, но за средните напречни не виждам смисъл.
joroR73 - специалист
снадките имате предвид зарязванията? това е основна конструкция за свързване под 90 градуса, по лесно се хваща с пирони и не се отслабват конструкциите. вярно с тях се усложняват нещата, но не е някаква сложна сглобка и с един банциг се прави без проблем.ще помисля и за вариант без зарязвания.
Стефко, кажи си идеите за укрепванията отстрани и за вятъра.Правя го проекта за приятел и държа да е стабилна конструкцията.
joroR73 - специалист
eто го без зарязване
Изображение
а тука съм сложил доп.опори към земята.Стефко, така ще го духа ли вятъра? това ли имаше впредвид?
Изображение
bulhomes2 - майстор
Бързо ги начерта =D> . И още нещо. Още по-здраво и лесно при сглобяването ще е ако мартаците (наклоненинете греди) се свързват над билото, а не да се коват странично за него. На вертикалните подпори под покрива им викаме попове. На хоризонтална греда си сложил по 5 попа. Според мен 3 ще са напълно достатъчно. НО - сложи и над тях по една греда, успоредна на билото и под мартаците. Сега са ти подпряни само мартаците над хоризонталните греди, а другите висят в средата.
joroR73 - специалист
искаш вместо 3 греди по 8 м да имам поне 5 или 7?
имам предвид две по краищата, една по билото и искаш над всеки мартак ли как го каза дето са ми 5 да има по цяла 8 м надлъжна греда? не те разбрах точно.
Изображение
така стават много дългите греди, все пак първия ми вариант беше над 2 кубика чам, тука вече става много според мен.няма нужда тогава от тия тънките 140х60 дето съм ги сложил през 60 см. при греди 140х120 че и кръстосани горе - и мартеци, и попове, и напречни и надлъжни греди с тия размери горе не сняг, ами танк ще може да ходи - все пак през 2 м излиза рамка от 120 мм дебели греди :shock: :shock: :shock:
bulhomes2 - майстор
Сега ти обърнах внимание, че си писал някакви различни размери на мартаците. Прави си ги всичките от 6х8 см и си ги слагай през 60 см! Достатъчно е.
Иначе да - имаш 5 греди по 8 метра - по билото, над поповете и над колоните.
joroR73 - специалист
колоните са 120х120л върху тях надлъжни и напречни греди 140х120. наклонените - мартаци и поповете също са дебели 120 мм. отделно през 60 см след мартаците слагам и летви 140х60 мм. това е първия ми вариант.
ти какво предлагаш? дай колони, напречни и надлъжни греди, мартаци и попове - всяко от какъв размер според тебе при вариант с 5 надлъжни греди по 8 м. ако съм те разбрал правилно, виж горе схемата, дето съм дал. така ли е?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Въпрос за навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: