• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
do_it_yourself - напреднал
Какво пак ми дойде до главата! :?
Имаме къща на село със септична яма, където живеят целогодишно 1-2 души. От 10 години, откакто имаме септичната яма, я празним един, максимум два пъти годишно. Тази година вече трети път виках цистерна. Стана ми чудно, че толкова бързо се пълни ямата, но не задълбах повече, че други неща ми бяха на главата. Днес кротко си плевях около ямата, изведнъж чувам - шурти водичка вътре. Знам, че в къщи няма нито пусната чешма, нито пусната пералня. Бре! Почнахме да обхождаме, да гледаме и да слухтим. Вътре в къщи установих шум от течаща вода откъм пода в банята - чува се през канализационния отвор. В същото време водомерът не се върти. Спрях водата за цялата къща от централния кран при дворната чешма - теча в септичната яма и шума от течаща вода в пода на банята спря. И така, сега имаме вода само на двора. Ще викам майстори. Пукната тръб ли, що ли? Май ще има погром в къщи. Но не мога да си обясня едно - как чистата вода се включва в мръсната канализация? :toimonster:
Случвало ли се е на някой това? Какъв може да е проблемът?
MamaMy - майстор
Случвало ми се е. Тръбата преди водомера се спука под мозайката и водата си направила път към тръбата на тоалетната. Там беше връзка на клекалото с каменинова тръба и тази връзка замазана със цимент. На времето като са го правили явно доста са икономисвали от материала. Водата беше отмила доста от замазката и си течеше спокойно в канализацията без никакви проблеми. Проблема се хвана по едни 150 м3 вода на общия водомер в повече :?
Голямата загадка е, че течът спира, като спра от крана водата към цялата къща. Който естествено е след водомера. :? Тука дойдоха едни приятели от селото, познавачи. Гледаха, слухтяха, чудиха се. Предвид факта, че водомерът не се върти, което си е добра новина, изказаха предположение, че може да са подпочвени води, но защо тогава течът спира, когато спра водата към къщата? Ако е теч преди водомера, както MamaMy казва, не би трябвало да спира. Май ще викам специалисти по сканиране. Някой беше писал във форума за варненска фирма с термокамера, но им бил загубил координатите.
Окака Чука - специалист
do_it_yourself написа:
. Спрях водата за цялата къща от централния кран при дворната чешма - теча в септичната яма и шума от течаща вода в пода на банята спря...?

do_yo, не се обиждай ама на малоумен ли се правиш или просто си чешеш езика (в случая пръстите)? :?
Задаваш си въпрос и сам си даваш верен отговор!
do_it_yourself написа:
Голямата загадка е, че течът спира, като спра от крана водата към цялата къща. .
Ей ти го и втория ти въпрос/отговор :|
Окака Чука написа:
do_it_yourself написа:
. Спрях водата за цялата къща от централния кран при дворната чешма - теча в септичната яма и шума от течаща вода в пода на банята спря...?
do_yo, не се обиждай ама на малоумен ли се правиш или просто си чешеш езика (в случая пръстите)? :?
Задаваш си въпрос и сам си даваш верен отговор!
do_it_yourself написа:
Голямата загадка е, че течът спира, като спра от крана водата към цялата къща. .
Ей ти го и втория ти въпрос/отговор :|
Опитай се да обясниш смислено какво е твоето виждане за дадената ситуация. Струва ми се, че според тебе водата идва от спукана тръба някъде по трасето на моята канализация. Най- вероятно в банята (радиестезичното ми махало също мисли така), понеже в мръсния канал на пода се чува шум от течаща вода. Предположение - някъде в банята има спукана тръба след големите студове през зимата и водата се втича в мръсния канал под пода. Така си мислех и аз. Добре, НО! Защо водомерът не се върти, (нито една стрелкичка, нито централната червена) когато водата в ямата тече?
Не се правя на "малоумна" , просто изпадам в ужас от погрома, който може би предстои в къщи. Затова, преди да дойдат "терминаторите" и да почнат да къртят калдъръм, облицовъчен камък и плочи наред, искам да бъда максимално наясно от къде идва проблема. За това ще търся георадар, с който се търсят подпочвени води и др., защото се оказа, че термокамера няма да помогне - тя не "вижда" в дълбочина.
Последна промяна от do_it_yourself на пон юли 02, 2012 2:51 pm, променено общо 2 пъти.
jekasus - майстор
Глупав въпрос - ако пуснеш някой кран в банята, водомера върти ли?
jekasus написа:
Глупав въпрос - ако пуснеш някой кран в банята, водомера върти ли?
Човече, когато пусна някоя чешма, естествено, че се върти, не крада вода. Въпросът е - когато всички чешми са спрени - централният кран към къщи който се намира след водомера, в дворната чешма е отворен - но никъде няма пусната чешма, сифон, перална или друго - водата в ямата тече, но водомерът не се върти.
Някакви умни предположения?
Моите познати от селото, единият от които специалист ВИК, които освен това познават и местния начин на строене, и местната почва, не можеха да се начудят. За съжаление майсторът, който ни вкара канализацията в къщи преди 10 години, премина в по-добрия свят и няма как да сондирам мнение с него, освен с медиум.
VLADO66 - майстор
Водомера ако е стар не хваща слаб теч по простата причина че турбинката е износена и заклинва.
jekasus - майстор
Сега проверих стоят нещата при мен - пуснах леко вода да тече, колкото една кибритена клечка и погледнах водомера.
Не мърда :-D
Така че проблема е в тръбите в банята, явно са стари, ръждясали метални тръби които отдавна искаха подмяна.
VLADO66 написа:
Водомера ако е стар не хваща слаб теч по простата причина че турбинката е износена и заклинва.
Благодаря много за мнението, това обяснява нещата.
Сега се сещам, че една зима водата от бойлера (на дърва) отказа да тече за няколко дена, когато беше много студено, после тръгна сама. Мисля, че слабото място е в банята. Там през зимата не се отоплява постоянно, а само когато палим бойлера.

П.П. Така, става все по-интересно. :shock: Водата към къщата е спряна от сутринта, преди малко констатирахме отново теч в ямата и ромон на вода в банята от към пода. :wallbash: :hilfe:
  • 1
  • 2

Тема "В септичната яма тече чиста вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: