Мечтата на всяка домакиня
dslpowr - специалист
Доста почетох, вероятно още повече съм пропуснал и имам няколко въпроса.
Ей това ми е кухнята. На тоя рендер чекмеджетата се виждат при по-внимателно поглеждане, ама толко може Solid Edge. 2-те вратички дето са ниски, са такива защото не съм решил дали да има чекмеджета над тях или да си остане шкаф. И над оная кафавата кутия, която всъщност ще е черна и вътре ще е хладилника ще има барплот, ама съм го скрил за да се вижда по-добре. Гръб не съм слагал, ама разбира се, ще има.
Така, ето ми ги и въпросите:
Освен дибли, трябва ли да слагам минификсове или може със дибли и евровинтове ,забравих им другото име> или дибли и винтове? Прочетох че винтовете трябвало да са 4х50.
Нужно ли е да слагам пластмасови ъгли с капаци?
Четох мнение, че било правилно да се монтира долно и горно дъно между страниците, а не върху и под страниците. На другата снимка ги има и 2-та варианта. Един приятел ми даде съвет да съм бил монтирал дъната под и върху страниците. Кое е правилно и защо?
Как става закрепването на горния ред към стената? Метални планки <ъглови с капаче> към горното дъно и после видията. И тука е другия въпрос- Видията в какво? В пластмасов дюбел или в дървено трупче?
Благодаря предварително.

Прикачен файл

Kuhnia_2.jpg
Kuhnia_2.jpg (105.6 KиБ) Видяна 8729 пъти

Прикачен файл

Kuhnia_1.jpg
SoWhat - специалист
1. Щом ще ползваш евровинтове /видии/ не е необходимо да се слагат дибли или фиксове. Ползвам ги само когато трябва да има видима, чиста страна.
2. Не.
3. На горните слагам тавана отгоре, дъното между страниците, за да не се виждат видиите отдолу. На долните-дъното отдолу. Ако са странични, може да се получи изкъртване, ако се натоварят повече. На горната част се слагат вътрешни гредички и през тях се захваща плота.
4. Горните се захващат чрез регулируеми носачи. Те са комлект, ляв и дясен за вс. шкаф и се продават във всеки магазин за обков. За релса на стената/с дюбели/. Планките са първобитна работа.
Успех.
dslpowr - специалист
Благодаря за отговора :prayer:
Т.е. мога без никакви проблеми да използвам само евровинтове? Без дибли? 'Щото свъщност не знам какво да ползвам :?
Иначе това за долно между страниците и горно върху тях е много яко ! Не се бях сещал :prayer:
Долните шкафове са ми така- страниците са върху дъното и отгоре има 2 "капачета" <гредичките за които си писал> Едно в предния горен край и едно в задния горен край с ширина 100 мм на които да легни и да се хване плота. Не са показани на рендера.

За шината и окачвачите - наистина е ок, защото могат да се регулират със всички произтичащи от това плюсове.
Обаче...Шината и тя се закрепва за стената, нали? Е, те тука ми е пак питанката- отвор с дюбел в него и евентуално някакво монтажно лепило за да избегна изненади или дървено трупче <да кажем 20х20х100 или ф20х100 или нещо такова> също с някакво монтажно лепило или гипс. Тухлите по принцип са много здрави- докъто къртех канала за водата хвърляха искри :)
todor_tsanov - специалист
ето тук има информация за кух. шкафове горен ред http://www.makuha.ru/tehno/080.htm
и за долен ред http://www.makuha.ru/tehno/086.htm
разгледай този сайт има много полезна информация не само за кухни http://www.makuha.ru/tehno/index.htm
внимавай руското ПДЧ е 16 мм а с това можеш да си смяташ сам детайлите http://dox.bg/files/dw?a=f30f2f18ae
SoWhat - специалист
Никога не слагам трупчета. Това си е хамалогия. Само дюбели, според материала на стената.
pipilica - майстор
Иначе това за долно между страниците и горно върху тях е много яко !
Да и като погледнеш горния ред отдолу стои много гот кант дъно два канта дъно пак два канта и така.
Освен това сглобени по тоя начин с винтове шкафа има по-малка товароносимост.
Второ след време талашита отпуска винта и дъното пропада на долу и става грозен ръб.
Ако искаш да си направиш здрави шкафове ползвай качествени дибли и лепило и направи сглобката страниците между дъната, отворите задължително на пробивна машина.
Интересно колко държи винт 4х50 в средната рехава част на талашита при положение че минава през 18мм страница или горно дъно.
dslpowr - специалист
Благодаря за отговорите :prayer:
@SoWhat - Дюбели в стената- ясно. И една шина или няколко шинички по-малки По 2 за всеки 3 шкафа - 1 хваща 2-та края на всеки шкаф. Гледах че ги има в Практис
@todor_tsanov - Отивам да чета.
@pipilica Искаш да кажеш че средната <рехава> част на ПДЧ-то след време ще изпусне винта? Което значи че трябва да се слагат дюбели или "бисквитки"?
Затова явно долното дъно го слагат между страниците, защото за да поддаде винта трябва да "мине" не през рехавата част, а да "счупи" здравите крайни части.

Още веднъж благодаря =D> и пак ще питам

П.П.
Защо за окачвачи гърба трябва да е със нут? Не може ли да си се закрепи гърба както обикновенно и да се остави отвор през който да мине рамото на окачвача?
И П.П.П
Гърба в долния си край опира на вече сложения плот на долния ред, нали така? Казаха ми че между гърба и горния ред трябвало да има 2-3 мм разстояние, зашото ако егорния ред е плътно опрян на гърба, провиснел , от натиска гърба щял да поддаде и после съм щял да си имам 3D гръб :)
SoWhat - специалист
п. Това е моя начин на сглобяване. А не са два и три.
пп. Може с нут, може и без. Зависи от много неща. Когато фазера е върху страниците, се получава разстояние м/у шкафа и стената. За да се нивелира шкафа, това разстояние се появява и в долната част. Не се оставя разстояние м/у гърба и шкафа. Най-малкото защото седи супер грозно. Той трябва да поеме част от тежеста, колкото и минимална да е тя. Когато има разстояние, това предразполага, че по-малка част от шкафа ще стъпва в/у гърба. т.е. гърба ще поеме по-малка тежест от шкафа.
Но, ако няма странични стени ще се вижда фугата.
В случая с външен гръб, слагам обща шина по цялата ширина на кухнята/горните шкафове/.
За респективно на посоченото се прави нут. Слагам цяла шина, колкото е вътрешната ширина на шкафа.
Успех.
marto - специалист
SoWhat написа:
1. Щом ще ползваш евровинтове /видии/ не е необходимо да се слагат дибли или фиксове. Ползвам ги само когато трябва да има видима, чиста страна.
2. Не.
3. На горните слагам тавана отгоре, дъното между страниците, за да не се виждат видиите отдолу. На долните-дъното отдолу. Ако са странични, може да се получи изкъртване, ако се натоварят повече. На горната част се слагат вътрешни гредички и през тях се захваща плота.
4. Горните се захващат чрез регулируеми носачи. Те са комлект, ляв и дясен за вс. шкаф и се продават във всеки магазин за обков. За релса на стената/с дюбели/. Планките са първобитна работа.
Успех.
Колега би ли дал някакъв линк за тези регулируеми носачи да ги видя , че Гугъла вади само спортни окачвания :?
Мерси предварително :partyman:
dslpowr - специалист
@SoWhat : Благодарско! Аз още като натиснах submit бутона и се сетих че няма как шкафа да се залепи до стената<при използване на окачвачи> и при гръб който е закован/ залепен/ хванат с винтове без нут. Всъщност може, ама като се почне едно изрязване на "засечки"... Плаче мамата...
Може пък двете дъна <горно и долно или пък само долното> да стърчат/стърчи малко назад и така хем ще има окачвач, хем и няма да има наклон шкафа, хем и ще се подпира на кухненския гръб. Недостатък- гърба на шкафа се "хваща" лесно само за страниците.

@ марто: Изображение Ето ги окачвачите. Ляв и десен и малка шина

Тема "Няколко въпроса за кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: