• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ikonoma - напреднал
Здравейте,
ще слагам порцеланова мивка в банята, която имам отдавна. Отзад на нея има два отвора с диаметър около 25 мм, непроходни, т.е. не може да се завие болт през тях. Дайте идеи за закачането и.
VLADO66 - майстор
Да не е някой стар модел предназначена за поставяне върху конзоли.Пусни някоя снимка ако можеш.
koleva83 - специалист
Прикачен файл:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (19.13 KиБ) Видяна 13799 пъти
VLADO66 - майстор
Здрасти Колева ,това е за бойлер.Какво прави доктор Фостър :? :wink:
ikonoma - напреднал
Ще се постарая да направя, не ми се струва да е за конзоли, да такива куки май трябват.
Neno Er - специалист
Предполагам, че това е мивка модел "Балканска война", щом е с отвори само от зад с Ф около 25 мм.
Отрязват се две парчета водопроводна тръба 1/2 цола с дължина по-голяма от мястото където влиза в мивката. Дълбае се в стената отвор и тръбите се циментират там. Един вид се правят споменатите по–горе конзоли. След като стегне цимента се монтира мивката като се залепва с лепило, силикон, плюнка и т.н.
Има едни соц. мивки при които като се мушнат двете парчета тръба, отворите за тях на са успоредни
Тогава всичко се монтира на куп, конзоли, мивка, като всичко се укрепва до като стегне цимента. Такава мивка се демонтира само с чук. :lol:
DanielX - напреднал
От поне няколко години мивките се продават или без отвори за носещите шпилки отзад, или само с отвор от лявата им страна гледайки "гърба и".
Не можах да си обясня защо е така.
Самата мивка има тегло и пълна с вода става към 10-15 кг, което закрепено само на двете долни шпилки, ако стената е тухла или Итонг с употребата и през годините от натискане и отпускане на налягането полека лека дюбелите се изваждат и мивката провисва.
В общия случай на залепване с силикон за стена, пък теглото се носи и от плочките зад мивката и ако не са залепени добре може да се отлепят изцяло, както и ако има достъп на влага до тях също се отслабват и е възможно да се отлепят само от теглото върху тях.
Затова мивките ги продаваха преди време с общо 4 отвора - 2 горни за носещите шпилки които представляват едни метални шишове влизащи в стената, и в мивката в кухата и зона там където са правите участъци започващи от гърба на мивката до около 25 см навтъре в ръба и.
Така мивката просто се нанизва и "увисва" на тях, като вътре може да се запълни за по-добра устойчивост или със санитарен силикон или водоустойчива пяна, че дори и с акрилен уплътнител.
Притягането на мивката към стената става с болтовете които са по-долу, така те нямат товароносима функция, а само на притягане на гърба на мивката към стената.
Ако в гърба на мивката няма отвори или има само един - отворите в порцелановите мивки се пробиват доста трудно и е доста опасно защото може да се спука. Аз съм ги првел с бургии за бетон увеличавайки големината им полека лека, с добавяне на вода и много търпение. По магазините продават едни скъпи комплекти за това - нещо като бургии, но с плоско острие в горната им част които се предполага че остъргват една дупка.
За такива носещи шишове използвах от тия резбовани шпилки които ги има по магзините, като отрязах и сложих необходимата ми дължина. Предполагам може да се използва и обикновено армировъчно желязо, но е желателно да се обработи с нещо за антикорозионна устойчивост.
Указанията на Видима за закрепването им по-горе мисля че са подвеждащи, защото в техния разглеждан случай, мивките биват просто залепвани към стената, и при едно невнимателно подпиране, оставяне на кофа с вода в мивката и при подобни натоварвания - горния край на гърба на мивката се отваря откъм стената и там започва да се събира мухъл и мърсотия и се налага ревизия на монтажа наново.

Да илюстрирам с пример:
Изображение
Става дума за отвора който виждате най-вдясно на снимката. В лявата страна снимката е отрязана, но повече мивки на пазара нямат такъв там.
Според мен тия мивки са за монтаж или с ботуш отдолу който да носи теглото им, или конзолен полуботуш който би вършел същата работа. Но ако мивката ще бъде оставена сама на теглото си - не разбирам защо да не може да се подсили с конзоли, а и не разбирам защо от завода почти всички излизат без дуки за конзоли горе или в най-добрия случай - само една като тази на снимката.
Каналски - специалист
DanielX написа:
От поне няколко години мивките се продават или без отвори за носещите шпилки отзад, или само с отвор от лявата им страна гледайки "гърба и". Не можах да си обясня защо е така.
Според мен излиза , че са Дефектни !
Иначе, цялото писание е в Стил "Баш Майстора и неговата Майка" :)
Два винта/шпилки М8(може и M10) с приставките са достатъчни. Разни декоративни Конзоли и Ботуши не държат умивалника , освен ако не са някаква такава конструкция. Ако стената е ПАЯНТОВА си има други решения , но не и със силикон за плочките !!!!!
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на мивка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: