Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Тъй. Вече съм 40 лв назад (май), че и апарата и телефона си забравих за конкурса :lol:
Май преебах пурата. При окончателното сглобяване натиснах повече крачетата и от едната страна и влязоха навътре. Върнах ги (усещат се свързани за нещо) и ги залепих с един скъп силикон да не мърдат. Не съм наясно какво има зад тях и дали не трябва да е херметично там.
Вързах пурата като обикновена луминисцентна лампа - две от срещуположните крачета през стартер, на другите 2 - нула и фаза през дросел. Обаче не светна. Не съм я гледал пряко, а се надявах през страничните отвори на кожуха (за водата) да светне, но не би. Надникнах леко, но само колкото да съм уверен, че вътре е тъмно.
Никъде по пурата и кутията и нямаше някакви упътвания. Само 30W. Писах на тея дето я купих от тях, но не очаквам да знаят как се връзва. Работата отива към купуване на цяла лампа с пура, изкарване на вътрешностите и пригаждане към кожуха....
hidrazin - майстор
Браво бе. Строши новата ламба! :axe:
Зад крачетата не трябва да е херметично - там има само две жички дето излизат от стъклото и са пресовани в крачетата.
Дано не си скъсал някое. Ето и устройството:
Изображение
Луминисцентната лампа с горещи електроди (фиг. 1) представлява стъклена тръба 1, в която е поставен живак 4. Тръбата от вътрешната страна е покрита с луминифор 2 и е напълнена с разреден инертен газ (неон или аргон). Във всеки край има по един електрод 5. Краищата на тръбата са обхванати от метални калпачета 6, от дъното на които излизат през изолационната пластина 3, токозахранващи крачета 7, свързани с двата края на всеки електрод.
Провери дали има верига между крачетата. Ако няма може да пробваш да махнеш металното капаче и да видиш дали не можеш да ги свържеш отново. Не е непременно необходимо да е с този цокъл.
Така и така си я прежалил. Може само да спечелиш. Ама внимателската - на открито, с ръкавици и очила че да не вземе да се счупи.
Свързването ти е правилно и не се плаши толкова - за кратко поглеждане нищо няма да ти стане. Между другото свети слабо като тези UV лампи в дискотеките и детекторите за банкноти.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Благодаря. Мерих между крачетата - има контакт. Вчера в една фирма в Ловеч си поръчах нова със все шината със захранването. Човека каза да му занеса тази да види, та съм я натоварил в колата.
hidrazin - майстор
О.К. И да не забравиш после да качиш снимки.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Мамка му и прасе. Проблема бил в контактуването на стартера в гнездото си. Меря всички връзки - всичко е ОК. Занесох го в Ловеч - там светна. Върнах се - пак не ще. Изяде ме. Смених жици, щепсели - не и не. Докато не размърдах стартера... Следващата ми стъпка беше подмяната на пурата, дросела и стартера - добре, че не ги почнах.

Та сега имам резервна пура със все шината и. Както се разбра, пурата се сменя на 2,5 години, така че не ми е проблем, но ако някой я иска - 49 лв струваше със шината.

Снимките и "въвеждането в експлоатация" ще са по-нататък, защото трябва да прекарам някои кабели заради земното за ДТЗ.
lecki - специалист
Нали гледаш през очила с 100% UV защита :!:
И мери напреженията за да не навърташ километри,
ако беше измерил 220В на стартера щеше да се сетиш
че не контактува.
bulhomes2 - майстор
Изобщо не гледам пряко към лампата. Нея съм я наврял в кожух от PVC тръби, облицован с фолио отвътре и гледам само дали се осветяват щуцерите за вход и изход на водата. А иначе - свалям стартера и си меря - на пластинките на гнездото всичко си е ОК. Както и да е. Мисля на хартисалата ми сега бактерицидна лампа да монтирам едно мързеливче на по-дълъг кабел. Идеята ми е в грипавите периоди да си я сложа в някоя стая и от коридора да я пускам и спирам. С такива лампи обеззаразяват операционните. Би трябвало все нещо да помогне и вкъщи.

Тема "Диференциален таймер за време - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: