• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
kiroslavov - специалист
Здравейте,
започнах усвояване на едната тераса вкъщи. Направих навес от дървени гредички 4,5cm/9cm, отгоре OSB 18mm, битумен грунд, ламарини и битумни керемиди. Въпроса ми е каква изолация да поставя между ребрата - стиропор, фибран или вата. Дебелината на изолацията ще е 8см. Кой материал е най-подходящ? Размерите на едно поле между гредите е 70/130см.

Ето и снимки на конструкцията

Прикачен файл

DSC00495.JPG

Прикачен файл

DSC00494.JPG

Прикачен файл

DSC00493.JPG
EDI - майстор
Отдолу с какво го виждаш - ОСБ, сачак, картон.Отпред с какво ще го затваряш.Може да стане с 8 см стиропор, залепен с пяна.Иначе ватата е най-добре, но малко ти е голямо разстоянието между гредите, ще трябва да я закрепваш по някакъв начин, докато облечеш отдолу.
kiroslavov - специалист
Отдолу ще е картон. Отпред е затворено с дъски.
MASTER - специалист
Става с вата безпроблемно щом ще е картон.

Само си избери подходящата плътност :)
kiroslavov - специалист
Най-лесно ще ми е със Стиропор, защото ще го залепя, но щом е по-добре с вата ще сложа вата. Каква трябва да е плътността и ? Терасата е в София, северно изложение (ако това има значение).
И още едно нещо ме притеснява, ако случайно протече покрива (надявам се никога да не става) няма ли да е по-добре да се намокри стиропора, а не ватата - стиропора ще изсъхне, а ватата трябва да се подменя.
kam34 - специалист
kiroslavov написа:
Най-лесно ще ми е със Стиропор, защото ще го залепя, но щом е по-добре с вата ще сложа вата. Каква трябва да е плътността и ? Терасата е в София, северно изложение (ако това има значение).
И още едно нещо ме притеснява, ако случайно протече покрива (надявам се никога да не става) няма ли да е по-добре да се намокри стиропора, а не ватата - стиропора ще изсъхне, а ватата трябва да се подменя.
Стиропора ще се намокри и изсъхне за нула време, ватата като се намокри вече не е изолация.

Налепи си стиропор с пяна и си готов, бързо, лесно и чисто.
genkogenev - специалист
Моето мнение е да бъде вата . С плътност поне 100кг/м3 . Има я в размери /примерно 60х 600 х 1000 мм /. Стиропора не може да бъде сравнен по изолационни качества с ватата .
Като , гледам как си уплътнил ОСБ-то , даже и да пропусне леко през керемидите едва ли ще потече вътре .
За моята къща доста се чудих какво да сложа ... смятах , гледах други обекти и се спрях на вата . Сега не съжалявам .
8180 - майстор
genkogenev написа:
Стиропора не може да бъде сравнен по изолационни качества с ватата .
:?
Бих увеличил дебелината с един "кат" напречно под гредите.
kiroslavov - специалист
Благодаря за съветите. Накрая изпълнението ще е някакъв хибрид. Вече сложих 4см стиропор, а под него ще сложа 4см каменна вата. Стиропора го сложих плътно между гредите и според мен няма да има течове дори и да прокапе от покрива (който също мисля че съм уплътнил предостатъчно). Надявам се с 4см стиропор и 4см вата да е достатъчно като изолация.

Ето и няколко снимки как се получи със стиропора

Прикачен файл

DSC00496.JPG Това е другата част от терасата, която ще е като зимна градина - вместо плътен покрив сложих армирани стъкла

Прикачен файл

DSC00497.JPG общ поглед

Прикачен файл

DSC00498.JPG С един пласт стиропор 4см
Tsilkov - майстор
kam34 написа:
Стиропора ще се намокри и изсъхне за нула време, ватата като се намокри вече не е изолация.
Не е изолация ватата ако се намокри.Ама стиропор на покрив не ти пожелавам да видиш какво е да си под него ако се запали [-X
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за избор на материал за изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: