Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Вероятно разлика в мерните единици, в самите програми или при експортиране към DXF.
foksss - помощник
ами, в solidworks всичко ми е в mm, и по 2 различни начина експоритам dxf- файла, считам, че от там не би трябвало да идва грешката..когато обработвам към g-code всичко е в scale 1:1 и само нагласям дебелина на свредлото и колко да вдига z остта, пробвах и с lazycam там кръга ми става квадратен :) но и там разликита са големи, mach 3 си е настроен на мм, но до колото разбрах то е само за настройката на двигателите няма общо...обяснете как вие го правите, за да опитам и аз, поне да разбера проблема по трасето от къде е.. благодаря!
angelfilev - специалист
foksss написа:
ами, в solidworks всичко ми е в mm, и по 2 различни начина експоритам dxf- файла, считам, че от там не би трябвало да идва грешката..когато обработвам към g-code всичко е в scale 1:1 и само нагласям дебелина на свредлото и колко да вдига z остта, пробвах и с lazycam там кръга ми става квадратен :) но и там разликита са големи, mach 3 си е настроен на мм, но до колото разбрах то е само за настройката на двигателите няма общо...обяснете как вие го правите, за да опитам и аз, поне да разбера проблема по трасето от къде е.. благодаря!
Най-напред провери мащаба на dxf файла. Отвори го в AutoCad и до твоята окръжност направи друга, като зададеш същия радиус като на твоята. Ако има разлика, мащаба е грешен. Не използвай оразмеряване.
В SolidWorks чертежа (slddrv) щракни с десен бутон и избери Properties. Задай мащаб 1:1, после Save As и dxf.
Ако нямаш резултат търси в NCPlot, аз не я познавам.
foksss - помощник
ами проверката показа, че dxf файла е наред, остава преобразуването в г-кода, или нещо да не е наред в настройките на mach-a? ще търся, благодаря за идеята ти :), сега ще тествам 2-3 програмки dfx to g-code
STEPER - специалист
foksss написа:
ами проверката показа, че dxf файла е наред, остава преобразуването в г-кода, или нещо да не е наред в настройките на mach-a? ще търся, благодаря за идеята ти :), сега ще тествам 2-3 програмки dfx to g-code
За сега остави програмите dfx to g-code настрана. :)
Напиши си на ръка един G-Cod за един квадрат със страна 4 см.
Пусни Mach-3 да го изпълни.След това взимаш метъра и мериш.
Ако всичко е точно значи некоректно преобразуване в G-Cod
Ако има разлика в размерите проверяваш контролерите на каква стъпка са
нагласени и настройката на двигателите в Mach-3.
Дано съм помогнал.
Поздрави
foksss - помощник
Прав си Steper :) утре ще го пробвам и ще дам резултат - мисля че гледах примерни кодове направо взимам един нагласям си 4см и ще пиша :) Благодаря ти, радвам се, че тук има толкова точни хора!
STEPER - специалист
Ето това, което ти трябва:

T1M6
G0Z4.000
G0X0.000Y0.000S15000M3
G0X0.000Y-0.000Z4.000
G1Z-0.500F540.0
G1X40.000Y0.000F2520.0
Y40.000
X0.000
Y-0.000
G0Z4.000
G0X0.000Y0.000Z4.000
G0Z4.000
G0X0Y0
M30

Между другото Mach-3 може сам да си калибрира осите.
Например:
Избираш отгоре Settings отваря се нов екран
Натискаш долу Set steps per unit /на картинката съм го отбелязал с 1/Отваря се прозорче и избираш една ос например-X Axis
Натискаш -OK Отваря се прозорец - How far would you like to Move the XAxis /Колко далече искаш да преместиш оста Х/
Слагаш някаква цифра за растояние каквато искаш,например 50 /мисля че това беше в мм./ Натискаш OK и машината независимо от настройките ще премести оста Х на някакво растояние.
след което се отваря едно прозорче и пита на какво растояние се е преместила остта.Взимаш шублер или линия и мериш и данните нанасяш в прозореца.Натискаш ОК.Тогава излиза нов прозорец и ти казва колко стъпки ще постави Mach-3 за остта Х и дали искаш да потвърдиш.А ти искаш и натискаш ОК.И Mah-3 ти съобщава какво е направил.И ако провериш ще видш че е така.
Това нещо го повтаряш за всичките налични оси.
От тук нататък не трябва да имаш проблеми с геометричните размери при изпълнение освен ако имаш некоректен G-Cod.

Прикачен файл

Системен буфер-1.jpg
Системен буфер-1.jpg (81.1 KиБ) Видяна 4084 пъти
teukoo - напреднал
На някой да му се намират 2 стъпкови мотора не повече от 1А правя една машина за рязане на фибран и такива материали с нажежаема жичка но имам 2 мотора подходящи а другите са мънички много.
foksss - помощник
Steper - нагласих си мащаба чрез автоматичното калибриране което ми показа, намерих го и цялостното описание в pdf-a - за насоката и обяснението ти - всичко работи както трябва - Благодаря!

Имам нов въпрос - разбира се :) в момента чета и се мъча с постигане на висока скорост на работа - тунинга на двигателите. Не мога да си обясня защо след като си наглася velosity и accel по графиката и си калибрирам двигателя както на мен ми харесва ( така беше описано в pdf-a глава 5-11) нулирам си осите автоматично, местя ги всичко е наред движението е супер. В момента в който пусна да се работи по нещо, не работи нормално, изпуска стъпки, двигателите ръмжат и въобще не се държи както трябва. отново влизам и местя ръчно - няма проблеми, а когато пусна да работи не стига, че по-бавно работи, но и не работи ?!
STEPER - специалист
Аз не знам с какви двигатели си, /или може би съм пропуснал някой пост/,а така също и не споменаваш
каква скорост си постигнал и какви скорости гониш.Но да разгониш двигателите на празен ход /без товар / е едно а да ги постваиш под товар при тези параметри е друго.
Възможно е мощността на моторите да не е достатъчна,или да кляка захранването като не може да осигури необходимия ток.и т.н.Освен това при мотор тунинга не пипай стъпките които MAch-3 си е калибрирал а променяй
само другите параметри.Ако контролерите на стъпковите двигатели и PC-то ти позволяват може да промениш и
Kernel Speed-а на Mach-а докато не постигнеш стабилна и плавна работа на двигателите,така че да постигнеш
една приемлива скорост. Недей се заблуждава,че със стъпкови двигатели може да постигнеш много високи скорости.
В интернет има много версии на Mach-3,но си намери R3.042.020 и работи с нея.
Но тук вече дискусията навлиза в другата тема на форума - CNC софтуер.
Поздрави

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: