От мобилни телефони до цифрови камери
a_anastassov - специалист
zoro1 написа:
10A но само постоянен ток!
Снимка 2.jpg - втори ред, трети бутон (от ляво на дясно) е за превключване на прав/променлив ток.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
baretata_7_62 написа:
Какво показание ще отчете мултицета на обхвата за променлив ток, ако вместо на фаза и нула, двете щипки се сложат само на фазата?
Щипките на мултицета не се слагат на фаза и нула когато се мери променлив ток !!!
Трябва да се разкачи един от проводниците и на мястото на разкачане да се осъществи верига през уреда. Единият извод на уреда се закача на проводника (разкачения) а другия извод се закача на мястото където е бил закачен проводника.
8180 - майстор
Пичове,
Снимките са на 5 години!, а актуалното питане не е ясно за кой уред се отнася.
Поглеждайте ги тези неща.
8180 написа:
Пичове,
Снимките са на 5 години!, а актуалното питане не е ясно за кой уред се отнася.
Поглеждайте ги тези неща.
Моето е отговор на baretata_7_62 и е скорошно
Публикувано на: Чет Юни 28, 2012 10:18 pm

И това което пише ще изиграе лоша шега на някой.
8180 - майстор
Твоето - да, abcd.....! :)
Само дано питащият разбере отговора, че като му гледам въпроса... :?
baretata_7_62 - специалист
:) Благодаря за отговорите, питащия разбра отговора още в първия пост на Стефанов, явно той по добре разбира кой какво има впредвит без да му написано на 100% академичен език. Поста на abcdefghijklmnopqrstuvwxz го приемам като забелжка за неправилно зададения въпрос. А не като реално адекватен отговр, защото ще ти е трудно да измериш големината на променлив ток със мултицет за 10-15лв. Поради простата причина че може да измерва само постоянен ток :)
8180 - майстор
Дългият ник, според мен, искаше да те предпази от унищожаване на мултицета - връзване към фаза-нула на обхват ток. Сигурно можеше и по-простичко да го обясни и да напомни, че токът протича през някакъв товар (консуматор), а мултицета не е такъв, поне на обхват Ток.
Иначе, е 100% точен.
Ако и това ти е ясно - супер.

П.П. Не бях виждал мултицет без обхват за променлив ток - не че съм купувал толкова евтин. :partyman:
vvventsi - специалист
8180 написа:

П.П. Не бях виждал мултицет без обхват за променлив ток - не че съм купувал толкова евтин. :partyman:
Е аз съм виждал :)
baretata_7_62 написа:
:) Благодаря за отговорите, питащия разбра отговора още в първия пост на Стефанов, явно той по добре разбира кой какво има впредвит без да му написано на 100% академичен език. Поста на abcdefghijklmnopqrstuvwxz го приемам като забелжка за неправилно зададения въпрос. А не като реално адекватен отговр, защото ще ти е трудно да измериш големината на променлив ток със мултицет за 10-15лв. Поради простата причина че може да измерва само постоянен ток :)

Даже съм кратък при забележките във въпроса. :lol: - без да се заяждам, само уточнявам.
Адекватен отговор ще има ако има такъв въпрос. Ако беше по-подробен във въпроса няма да гадаем:
1. Какво значи "само на фазата" ? - "само на нулата" е същото - то реално така се мери ток. Както казах разкача се където и да е (фазата като искаш, аз предпочитам нулата) свързваш през уреда. При фазата ако си го направил, на едното пипало на уреда имаш примерно 220V а на другото 219,92V. - това ми изглежда като "само на фазата". На нулата ще е примерно 0V на едното пипало и 0,08V на другото пипало. Тока е един и същ през нулата и през фазата.
2. Или питаш без да разкачаш веригата какво ще стане? - Ако пипалата на уреда са допрени в една и съща точка трябва да покаже 0A.
Но ако единия извод на уреда е на единия край на един проводник, а другия край на уреда го закачиш на другия край на този проводник, тогава няма да покаже 0А ами някаква стойност. - това без да разкачаш веригата. Тази стойност зависи от отношението между съпротивлението на кабела и съпротивлението на (шунта във уреда + съпротивлението на изводите на уреда).
Принципно горе-долу така се разширява обхват по ток (вместо кабел се ползва точен шунт).
По този начин съм си направил един кабел 1мм2 към 80 см , който шунтира амперметъра и вместо да показва 4,54A - показва 1А , т.е. показва директно в киловати. - естествено е че не е супер точно, но е доволно. :partyman:
baretata_7_62 - специалист
Мдааа, разбрахте :) А иначе целта беше да се установи коя фаза е моята, щото от едната страна са 3 фази на 3оен АП а от другата са 3 фази на 3 стопяеми бушона. Без пряка видимост между тях незнаех коя от тези на 3фазния АП е моята. След известно връткане из форумите набарах варянта със 2 последователни крушки, който между фаза и фаза светят, а между една и съща не. По този начин хванах кое каде отива, дори и без мултицет и амперметър и прочие. Ей събирам информация от форумите и качвам левъл, радостен съм че научавам нови неща който реално са приложими в бита и ежедневието на човек, благодаря.

Тема "МУЛТИЦЕТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: