Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Krass - майстор
baretata_7_62 написа:
LazarGanev, защо да няма значение за налягането, цолажа на тръбите? Ако от 1 бидон 1000литра излиза тръба 2 цола, след което се спуска 2-3 метра и се прави отколонение 3/4' за чешма, няма ли да има по голямо налягане, от колкото ако от бидона още от начало тръгва 3/4'?
Налягането зависи само от водния стълб.Никакви обеми и цолажи намат значение.
А относно сигнализацията за ниво, само това http://www.test.ruse.bg/pdf/mund.pdf
Тани - модератор
baretata_7_62 написа:
LazarGanev, защо да няма значение за налягането, цолажа на тръбите? Ако от 1 бидон 1000литра излиза тръба 2 цола, след което се спуска 2-3 метра и се прави отколонение 3/4' за чешма, няма ли да има по голямо налягане, от колкото ако от бидона още от начало тръгва 3/4'?
Явно не правиш разлика между дебит и налягане. Налягането при тази височина винаги ще е еднакво (0,2-0,3 атмосфери) независимо от диаметъра на тръбата. Виж дебита ще е различен и колкото диаметъра е по-голям, толкова и дебита ще е по-голям. На този принцип работят и спирателните кранове - налягането на водопровода е едно и също - с крана се регулира дебита , а не налягането!
baretata_7_62 - специалист
ОК така да бъде. Ето един въпрос. Имам един скапан маркуч, който е вързан на градския водопровод 3/4. В краяна маркуча има как да го нареча като пистолет пръскалка с регулиране. При 1/2 или 1/3 отворен кран на входа на маркуча, си има дебит има си и налягане. Защо когато отоворя крана до край, една микро дупчица в маркуча започва да тцвисти и да изпуска а преди това не? Даже самия маркуч се разширява и става по дебел и тежък, аз си го обеснявам с това че налягането в маркуча се повишава?
LazarGanev - "Велик майстор"
baretata_7_62 написа:
ОК така да бъде. Ето един въпрос. Имам един скапан маркуч, който е вързан на градския водопровод 3/4. В краяна маркуча има как да го нареча като пистолет пръскалка с регулиране. При 1/2 или 1/3 отворен кран на входа на маркуча, си има дебит има си и налягане. Защо когато отоворя крана до край, една микро дупчица в маркуча започва да тцвисти и да изпуска а преди това не? Даже самия маркуч се разширява и става по дебел и тежък, аз си го обеснявам с това че налягането в маркуча се повишава?
Пак ги бъркаш нещата :rolleyes: . В единия случай маркуча е отворена система, а в другия случай - затворена. При малко отворен кран цялото количество вода постъпило в маркуча излиза през изхода (пистолета), така че тази система е отворена и налягането в маркуча е по-близко до атмосферното. Когато отвориш крана докрай дебитът през него е по-голям отколкото през пистолета и системата става затворена - наляганията почти се . При затворен пистолет налягането в маркуча е равно на това във водопровода, независимо дали крана преди маркуча е отворен малко или много, нали. Това трябва да ти послужи за доказателство, че кранът не регулира налягането, а само дебита.
Пресен съм още по тия въпроси и мешам понятията. Още не съм си взел механика на флуидите, като обесняваше асистента за дебити и напори ние се закачахме с колежките и кроехме планове за вечерта. ТЕ за това дръжавата е на тоя хал щото образоваталната система е прецакана и такива като мене ваобще не е требвало да стават студенти... Всяко зло за добро. 20метра воден стълб са ми налягане 2 бара, но долу ниско на 20тия метър. Ако помпата ми качва вода на 20 метра височина, значи ли че може да ми създаде 2 бара налягане в тръбопровода и то горе на 20тия метър? Сетих се за налчягането, може да се контролира с редуцир винтил :)
Последна промяна от baretata_7_62 на ср юли 11, 2012 12:58 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
За да създаде налягане 2 бара на 20 метра височина над помпата, то тя трябва да може да поддържа налягане 4 бара и то с необходимия ти дебит!
Искаш да кажеш, че помпата трябва да е с напор 40метра за да може на 20 метър да ми изкарва 2 бара налягане?
LazarGanev - "Велик майстор"
Баретата, влезе ми под кожата с тия твои откровения, размекна ме и сега мога да отговарям на всякакви въпроси. Признат грях не е грях казват хората. Съвсем по друг начин щях да съм предзположен, ако беше почнал да парадираш с инженерната диплома и да твърдиш, че ти си правия :prayer: . Кажи сега други болежки има ли?
Krass - майстор
Божията милост край няма :lol: . Казвам го с най добри чувства. Виждам на колко хора си помогнал.

Тема "направа на хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: