• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Всъщност най-горния кабел (жълтия), на който съм посочил стрелка, го пробвах - на най-малката скорост е. Не знам само защо не е правоъгълника със фазата. Червения, синия, черния, белия и зеления са ясни. Предполагам и кафевия е за нулата, но надписа "capacitor" ме притеснява. В превод значи "кондензатор". За какъв ли кодензатор става въпрос, като вентилаторчето си има кондензатор на него и си и работи коректно на различни скорости с различните кабели?
Прикачен файл:
Ventilator.jpg
Ventilator.jpg (116.66 KиБ) Видяна 3130 пъти
fox_vt - майстор
На кондензатора трябва да ти е нулата но интересно как се превключва между скоростите като и трите са към фазата :?
moimoimoi - майстор
това заграденото правоъгълниче дето влиза фазата е пакетен превключвател,в случая е нарисуван с 3 скорости
пакетния превключвател трябва да е 0-1-2-3
от схемата се вижда че може вентилатора да има и 4-та скорост-най ниска но на схемата не е вързана в пакетния превключвател
bulhomes2 - майстор
Виноват. Сега чак му прегледах кабелите. Кафевия си отива в кондензатора и от него излиза бял и се свързва с изходящия бял. А това на фазата може би означава линеен превключвател, но питанката остава защо единия кабел е встрани от него.
hladnia - специалист
fox_vt написа:
но интересно как се превключва между скоростите като и трите са към фазата :?
че кое му е интересното,зависи на кой проводник ще свържеш фаза.
А на първия ред дават 4 те обороти. :wink:
a_anastassov - специалист
Фаза (L) към Жълт (YEL) - 750 оборота в минута (RPM)
Фаза (L) към Червен (RED) - 900 оборота
Фаза (L) към Син (BLU) - 1050 оборота
Фаза (L) към Черен (BLA) - 1275 оборота
Нула (N) Бял (WHI) - Общ
fox_vt - майстор
Е то тва ясно ама що са го нарисували в правоъгълник тоя пакетен превключвател с мотора ли върви ами ако искам да сложа 4 позиционен ключ!Не е добре направена схемата на табелката :?
galin56 - специалист
Що да е едно със мотора? Много ясно си се вижда че е отделно и можеш без проблем да го замениш с подобен ключ. Кафявия сигурно и той идва някъде от фазата(може би някак си обединява фазата във всяко едно положение) защото кондензатора ще се зареди на кукуво лято само с Нула. Единственото което е огромна загадка за мен е защо жълтия кабел виси и е нарисуван 3-ен ключ. Най-вероятно става въпрос за печатна грешка, иначе поне аз не мога да си го обясня.
galin56 - специалист
fox_vt написа:
На кондензатора трябва да ти е нулата но интересно как се превключва между скоростите като и трите са към фазата :?
Белия кабел е нула на кондензатора на едното краче, но кафявия идва най-вероятно от фазите защото тоя кондензатор иначе няма да се зарежда. За скоростите - точно така се сменят скорости на вентилатор, всички са на фазата, но вътре намотката на мотора му е разделена непропорционално на 4 и така му мени скоростта на въртене в зависимост на кой край на намотката ще подадеш напрежение.
PCL82 - майстор
Срещу Broun (кафяв) пише AUX от Auxiliary което значи допълнителен, а срещу White (бял) пише COM от Common -общ. Значи са предвидили възможност за включване да външен кондензатор, паралелно на вградения.

Вентилаторът има 4 степени, но на превключвателя са изведени само 3, защото са преценили, че четвъртата най-бавна скорост радко е необходима. На който му е нужна си сменя превключвателя.

Вижда се, че това е по американски стандарт. Там стандартните цветове на инсталациите са: черното е фаза 1, червено е фаза 2, (фаза 3 няма в бита, има само 2Х110В), нулата е бяла а защитният е изцяло зелен или без изолация.

Което напълно съответства на стандарта-за допълнителните степени са сложили син и жълт и червен.
При трифазни системи синьото е третата фаза, но това няма общо със случая, просто са ползвали цветове приети за фазови проводници.
  • 1
  • 2

Тема "Как да разчета тая табела на вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: