Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здраве на всички!
Експериментирам с направата на любителско стругче и докато търсех двигател на вторичните попаднах на един счупен от новите перални(отчекнат корпус). Оправих го за моите цели и понеже е колекторен, реших да го управлявам с ШИМ(от стара прахосмукачка).
Проблема ми е, че при регулирането без товар, двигателя непрекъснато се стреми да ускори до максималните си обороти(14000), което в моя случай довежда до дезинтегрирането на струга ми и обстрелване на мазата ми с болтове от мнимия ми универсал [-o<
Въпроса ми е как да стабилизирам оборотите?
Използването на тахогенератора(вързан отзад на ротора) не ми е по силите поради некомпетентноста ми относно компаратори, PIC-ове и т.н.(въпреки че Tektronix-a седи в ъгъла :? )
Понеже четките са под десетина градуса наклон спрямо неутралата, дали ако ги оперпендикуляря към ротора нещата ще се оправят? Аз бях тръгнал да пробвам ама ще трябва да счупя едни чопове, та рекох първо да питам по-знаещите...
P.S.:Знам, че става и с дрелка, ама тоя двигател е с цвета на стругчето и му пасна... пък и 5лв. заминаха...
Благодаря предварително!
Благодаря за бързия отговор!
Приятен уикенд!
MrMurdjo - майстор
Бях много зает с друго и затова отговорих почти едносрично. Тези регулатори, от прахосмукачка или от проста дрелка, са най-елементарния вид - просто режат синусоидата и получаваш някакви оботи на празен ход и съвсем други при работа. Но без обратна връзка няма как да получиш стабилни обороти и компенсиране на товара.
Имам една дрелка Блек енд Декер, купувал съм я от Англия преди почти 30 години. Е, тя си има контролер за стабилни обороти, с таходатчик - кръгъл магнит на задния край на вала на мотора.
Pandurko - специалист
Има начин с обратна връзка по ЕДН. Но ще е скопен във високите обороти и има доста вибрации. Аз си навивам резби с този регулатор и обикновена бормашина. Пробван и работи.

Прикачен файл

Regulator.JPG
Regulator.JPG (39.49 KиБ) Видяна 7753 пъти
Благодаря и на двама ви! И аз го пробвах със собственоръчно направен ШИМ, ама почти същата работа...
Тъй като тахогенератора още виси отзад, дали няма някоя схема с по-просто управление с дискретни елементи?....
MrMurdjo - майстор
Ето тук бях попаднал на една схема за управлени, която е без тахогенератор, но има трансформаторна обратна връзка от тока през мотора.
Не съм я пробвал.
http://www.aaroncake.net/circuits/acmotcon.asp

Тема "Регулиране обороти на колекторен двигател с ШИМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: