• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
tgv - специалист
Започна сезона Гъбите! Някакви практически предложения, че Иде Люта Зима :-D
Челадинки с масло:
Около 500гр. челадинки прясно набрани се поставят в студена вода. 80гр. масло се запържва докато пяната започне да спада. Тогава се изваждат гъбите от студената вода, и се задушават при маслото. Подправят се с сол и черен пипер. Когато челадинкитете започнат да стават пурпурни се свалят от огъня, и се добавя ситно нарязан магданоз и прясно изцеден лимонов сок.
Вкуса е невероятен [-(
torbalan - Дървен философ
Звучи вкусно, ама пусто - не ги познавам тия гъби :)
tgv - специалист
Торбаланчо, ако се позагледаш в апликацията на колегата Рахан, четвъртата Гъба от ляво на дясно е Челадинка. Растят на росни поляни с трева.
LazarGanev - "Велик майстор"
tgv, 2 пъти повторена грешка май значи че не е случайна. Правилното название е челяЯдинка :wink:
tgv - специалист
LazarGanev написа:
tgv, 2 пъти повторена грешка май значи че не е случайна. Правилното название е челяЯдинка :wink:
Като дете, в нашия край и казваха Чаладинка, после стана Челадинка а сега разбирам че е Челядинка.
ЛАЗАРЕ, недей да ме съдиш строго, все пак и Умния си е малко Прост. Грешка-Прошка!
SEV - специалист
Гъбаря бил като сапьора,няма право да греши.И аз много ги харесвам,но малко ме е страх като ги ям,затова купуваме само от големите магазини(не знам,но се чувствам по спокоен :) )
Баба ми преди ми правеше чудесен селски деликатес от гъби,върху намазана с масло тава нареждаше гъбите обратно,като предварително им махаше пънчетата.В самите гъби слагаше по едно черно пиперче краве масло и настъргваше кашкавал пече се съвсем малко във фурната и ставаше "мозък".Сега като баба ми я няма(лека и пръст) карам жена ми или майка ми да ги правят тези гъби,но явно нещо пропускат,липсва нещо,не че остават.
манихеин - специалист
Какъв сезон на гъбите, колега, та той приключи преди повече от месец! От тогава насам няма гъба нито в Централна Средна гора, нито в Централна Стара планина, нито в Родопа планина. Може да се появи, ако паднат обилни дъждове, но, както казала циганката - "а дано, ама надали". Иначе толкова много гъба не помня откога не е имало! Беряхме по 50-100 кг. на човек на едно излизане!
MMIel - специалист
Извинявам се за намесата която не е по темата, но не се сдържах. Едната от българските планини, които се споменават се казва Родопи, а Родопа беше месокомбинат.
bulhomes2 - майстор
Днес брах гъби. Кладници. Имам няколко чанти със заразен с мицел талаш в мазата. За сефте.
  • 1
  • 2

Тема "ГЪБИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: