Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
emosms - специалист
екструдиран алуминиев профил, прахово боядисан
с какво мога да го ецвам, да го топна в нещо и да свали праховото до метал?
става въпрос за надпис, знам че няма да е хубаво качество но бих пробвал
ровя из нета, но някой ако е пробвал да сподели
поздрави!
velsi - Почетен майстор
Силен разтворител - коресилин, ацетон... Но ме съмнява да стане само с топване. Боята се размеква, но мисля, че няма да падне сама, може би ще трябва и механична намеса.
VLADO66 - майстор
Пробвай с различните видове смивки.
emosms - специалист
Слаба работа ацетон/коресилин :-D
Киселина или основа някаква? Какъв е характера на праховата боя?
Попаднах на пост, където обясняваха за пълно сваляне на прахово със солна киселина, но нямаше снимки.
А в моя случай, мисля да намажа панела с разтворен асфалт или лак за нокти, да оставя някакъв надпис гол, и като го топна, надписа да е изяден до метал а другото да го изчистя (асфалт, лак за нокти) и да остане надпис
Spokoiniq - майстор
Песъкоструйка, не си прави излишни експерименти.
piron45 - майстор
Ако искаш да правиш надпис върху прахова боя варианта ти е да отидеш при гравьор и да ти гравира надписа.След това можеш да го запълниш с друг цвят боя за да изпъкне и си готов. С разтворители и киселини се съмнявам да стане, ще се развали целия фасон най много. Между другото праховата боя се пече при 200-250 градуса.
emosms - специалист
Така е наистина, механично или лазерно гравиране, или ситопечат.
Още повече, става върпос за фини надписи с дебелина 1мм, защо не и 0.5
ама може и 2, стига да стане.
---
А ако го нарисувам или пръсна през шаблон, има ли боя която да хване върху праховото?
За ситопечат ми бяха обяснили подробно, и човека каза, че е добре след като го взема от печатницата да си го доизпека във фурната за да стегне добре.
(обаче сам не мога да си намеря поста, така и не отидох тогава да пробвам технологията)
Ако го рисувам сам каква боя може да се ползва?
Да се изпече за да задържи? Да лакирам отгоре за да не падне?
Johny - майстор
Това не е класическата боя. Тя се разтапя в пещи около 200 градуса. При това положение отстраняването е само механично.
MASTER - специалист
emosms написа:
Слаба работа ацетон/коресилин :-D
Киселина или основа някаква? Какъв е характера на праховата боя?
Попаднах на пост, където обясняваха за пълно сваляне на прахово със солна киселина, но нямаше снимки.
А в моя случай, мисля да намажа панела с разтворен асфалт или лак за нокти, да оставя някакъв надпис гол, и като го топна, надписа да е изяден до метал а другото да го изчистя (асфалт, лак за нокти) и да остане надпис

Няма да стане, забрави !
Солната киселина ще ти изяде и алуминия :-D
А дали ще изяде изобщо полиестерната боя -не знам,

Вариантите са два
По правилния е преди боядисването там където е надписа да се облепи с специално фолио за целта,което издържа на температурата в камерата.
Тъй като ти вече си го боядисал, май остава само следващия - да се облепи частта която трябва да остане с боя с фолио,което се ползва при песъкоструене на стъкла, и да се песъкоструи с абразива,който се ползва за стъкла.

Тема "ецване на прахово боядисване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: