• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Това, което виждате беше единствената връзка към радиатора, как работи това чудо? Съжелявам, че не се сетих да снимам целия радиатор за да не ме обвините в лъжа....

Прикачен файл

1342451008499.jpg
1342451008499.jpg (9.32 KиБ) Видяна 6416 пъти
piron45 - майстор
А ти виждал ли си го да работи? :lol:

ПП Я то си било специална система :?
Последна промяна от piron45 на пон юли 16, 2012 8:59 pm, променено общо 1 път.
Gek - специалист
А някой може ли да обясни как работи?

EDIT

Всъщност май разбрах, тая тънката тръбичка явно е доста по-дълга от колкото се вижда на снимките по - горе и отива до другия край на радиатора. Единия поток се движи около нея, а другия вътре в нея, така ли е?
LazarGanev - "Велик майстор"
От картинката на petkov_75 не става ли ясно? Това е двутръбна система - вътрешната тръбичка влиза навътре в радиатора и смуче вода оттам, а външната свършва веднага след резбата. Имитира захранване на радиатора долу-долу
VLADO66 - майстор
Лазаре обратно е,за това е хубаво тръбичката да свършва на растояние около един глидер от края на радиатора.И на мен ми беше интересна тази система и оперирах един вентил на Herz.
AntonBM - специалист
По тръбичката се подава топлоносителя с висока скорост, а отстрани в близост до вентила се засмуква. Няма нужда тръбичката да е по-дълга от 30-40 см. за радиатор с дължина до 140 см. Скоростта на подаване е достатъчно висока, за да засили топлоносителя до края на радиатора, После той сам се издига нагоре, защото е по-топъл, завърта се от горната част на радиатора и като изстива слиза надолу от първите глидери. Радиатора работи сравнително добре. Не е, като да е закачен на Х, но върши работа. Пести се място и става доста прибрано.
naskov - майстор
Това свързване масово се практикува в Гърция. По този начин радиторите се монтират много лесно . Гърците ползват основно панелни радиатори, които са по-високи, отколкото дълги. Прави ми впечтление, че помпите в този случай винаги са преоразмерени. И този начин на свързване работи само ако системата е под налягане. Установил съм го лично. АntonBM сигурно знае защо :)
AntonBM - специалист
Заради, тънката тръбичка и високата скорост, с която трябва топлоносителя да мине през нея (около 2 m/s). Пада на налягане на радиатор с такъв вентил е около 1-1,5 м.вод.ст. Със стандартни вентили е под 0,7 м.вод.ст. Нормалните скорости на водата в тръбите с които се захранват радиаторите е от 0,3 до 0,7 м/с, когато те са свързани с помпа и двойно по-ниски когато се захранват гравитачно.
Ако топлата вода се подаде в радиатор с такъв вентил гравитачно или с по-слаба помпа, скоростта на подаване през тънката тръбичка е много ниска и не може да се затопли целият радиатор. Топлото се издърпва обратно от смукателната част. Освен това ниска скорост означава и малък дебит – т.е. ниска топлинна мощност. Не стига за загряване на целият радиатор.
Такава система може да работи и с открит разширителен съд, но той трябва да е монтиран на не по-малко от 2 м над радиаторите. В противен случай може от него да засмуче въздух при този пад на налягане в тръбната мрежа. Действително е по-добре системата да е със затворен РС.
Последна промяна от AntonBM(стар) на вт юли 17, 2012 9:17 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Казано на по-разбираем език - съпротивлението на този вентил е голямо и може да работи само в система с помпа и то корава. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Как се захранва радиатор само от един край?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: