Най - вълнуващия въпрос зимно време.
elmarr - специалист
Имам едно питане ,купих радиаторен секретен кран и на него има стрелка.Накъде трябва да сочи,към радиатора или към тръбата.
Прикачен файл:
img1308136241.jpg
img1308136241.jpg (40 KиБ) Видяна 5110 пъти
sstefanov - майстор
Накъдето искаш да тече водата.
elmarr - специалист
Казаха ми да го монтирам на изхода на радиатора,оттам където се връща топлата вода към камината,но накъде да го завъртя с тази стрелка.
filmatoplo - майстор
Да ,има малък парадокс :wink: почти винаги ги монтираме -външната резба на крана се завива на радиатора , вътрешната остава за свръзка на тръбата която ще захранва с течност крана -радиатора .Тоест , ако се монтира този кран на изхода на радиатора -посоката на стрелката ще е обратна на тази на водния поток :wink: , не знам защо , но го игнурираме това :wink: .
AntonBM - специалист
Това е секретен радиаторен вентил. Функцията му е да регулираш дебита с 6-грам. Само, че освен това с този кран трябва да можеш да затвориш до край притока на водата и да демонтираш радиатора, без да източваш цялата инсталация.
За това трябва да се монтира така, че след затваряне на този кран радиатора да може да се откачи. Стандартно тези кранове са с муфа и холендер и това става лесно, но на твоята снимка това не се вижда! Явно този кран е предназначен за радиатори, които имат вградена муфа завършваща с мъжка резба. Слага се на долният отвор на радиатора, като стрелката е с гръб към радиатора и сочи към връщането към котела.
Ако твоите радиатори са без такива муфи, купи си отделно и ги сложи. Иначе става голям зор свалянето на радиатора.
filmatoplo - майстор
Не се вижда добре , но според мен крана е с холендрова гайка , и ще -не ще , стрелката след монтажа ще сочи на обратно :wink: .Конструктивно този кран е така устроен , че няма такова значение от къде идва потока .
maistor-sm - специалист
И според мен кранът е с холендрова гайка.Погледнете на снимката колко по голям размер е самата гайка .
Слагай крана както казва filmatoplo.
Когато се демонтира радиаторът и кранът се затвори ,посоката на водата ще е правилна.
elmarr - специалист
Наистина има за 6 грам,купих си муфа и холендър.Ще го монтирам на долният край на радиатора,но накъде да завъртя стрелката,към радиатора или към към изхода/тръба/.Според теб колега AntonBM стрелката да е насоча към тръбата/изход вода/.
maistor-sm - специалист
Кранът ти с холендрова гайка ли е?(разглобява ли се на две части?)
AntonBM - специалист
Радиаторните вентили работят в 2-те посоки. И обратно да го сложиш ще работи, но ще може ли да затвориш крана и да демонтираш радиатора ако инсталацията е пълна? Това холендер ли е? На снимката не си личи...

Тема "Накъде трябва да се монтира?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: