Най - вълнуващия въпрос зимно време.
georgim - напреднал
Здравейте,

От няколко дена обмислям една идея за топла вода, отопление и охлаждане на малко изолирано помещение (от тип контейнер) и понеже имам желание да експериментирам, но нямам никакъв практически опит в тази сфера, ми се иска да прочета вашите градивни критики по въпроса :)

Целите са следните:
  • - Да се осигури отопление през зимата, охлаждане през лятото и топла вода през цялото време
    - Към системата да може да се включват камина с водна риза и слънчеви панели за топла вода
    - Излишната топлина от камината да може да се съхранява в изолирани водни резервоари под земята за ползване през нощта и на следващия ден
    - Системата да е модулна за да може лесно да се разширява, да е максимално опростена и надеждна, като се избягват сложни автоматики и да може да се изпълни изцяло в стил „направи сам“ :)
    - Системата да е от тип drain-back за да се източва автоматично водата от слънчевите панели и камината при спиране или проблем с главната помпа
    - Водата от резервоарите да може да се използва за събиране на вода от ниско-дебитен водоизточник и за поливане на градината през лятото
Реализацията според моите представи трябва да е подобна на нарисуваната по-долу. Компонентите са следните:
  • - Слънчевите панели, камината с водна риза и вентилирания радиатор са ясни, като в момента избягваме да говорим за конкретни стойности и параметри свързани с тях
    - Резервоарите за вода са изолирани 200 литрови бидони с широко гърло
    - Топлообменниците са навити на спирала медни тръби
    - Първия резервоар за вода служи за drain-back и за затопляне на вода за миене и къпане, като не участва пряко в отоплението на помещението
    - Кранове 1, 2 и 3 служат за включване/изключване съответно на радиатора, слънчевите панели и камината към системата
    - Кранове 4 и 5 служат за развързване на Кръг 1 от Кръг 2 за да може Кръг 1 да се ползва за затопляне на водата за домашни нужди а Кръг 2 за охлаждане
    - Кран 6 служи за превключване между горните и долните топлообменици
    - Помпа 1 е основната циркулационна помпа която се ползва при „зареждане“ на системата с топлина и трябва да е достатъчно мощна за да може да върти водата през панелите
    - Помпа 2 е по-слаба помпа която се използва за да върти водата в Кръг 2
    - Помпа 3 се използва за източване на водата от резервоари 1, 2 и 3
Системата следва да работи по следния начин според сезоните:
  • - Зимата – Източника на топлина почти изключително ще е камината, като слънчевите панели са източени и изключени от системата чрез Кран 2, а камината е постоянно включена чрез Кран 3. През деня камината е запалена, Помпа 1 циркулира водата, Кръгове 1 и 2 са свързани през Кранове 4 и 5, Кран 6 прекарва водата през долните топлообменници, а радиатора е изключен от Кран 1 понеже камината сама отоплява помещението. През нощта, камината се оставя да изгасне, Помпа 1 се спира, Кръгове 1 и 2 се развързват през Кранове 4 и 5, радиатора се включва чрез Кран 1, превключва се на горните топлообменници през Кран 6 и Помпа 2 се пуска за циркулация на водата.
    - Есента и пролетта – Схемата за използване е еъщата като през зимата, само че слънчевите панели се включват към системата да помагат или напълно да изместват камината, когато има достатъчно слънце.
    - Лятото – Камината е постоянно изключена и Кръгове 1 и 2 са постоянно развързани. Слънчевите панели се използват единствено за затоплянето на водата за домашни нужди, като циркулацията се осигурява от Помпа 1. Водата от резервоарите в Кръг 2 се използва за поливане чрез Помпа 3, като резервоарите се пълнят постепенно със студена вода от сондаж. Помпа 2 циркулира студена вода за охлаждане през радиатора, като леко затоплената водата се подменя при следващото поливане.
Моля за коментари :)

Прикачен файл

hc-bg.jpg Идея за отпление, охлаждане и топла вода
AntonBM - специалист
Нещо не мога да проследя пътя на водата въртяна от помпа 1 през кръг 2. Казваш, че с кранове 4 и 5 правиш връзката, но от къде минава водата? Така, както гледам в една от тръбите водата трябва да се движи в 2-те посоки (между кранове 4 и 6).
georgim - напреднал
AntonBM написа:
Нещо не мога да проследя пътя на водата въртяна от помпа 1 през кръг 2. Казваш, че с кранове 4 и 5 правиш връзката, но от къде минава водата? Така, както гледам в една от тръбите водата трябва да се движи в 2-те посоки (между кранове 4 и 6).
Пътя е Помпа 1 -> Кран 5 -> Кран 6 -> През топлообменниците -> През изключената Помпа 2 -> Кран 1 -> Кран 4 -> Кран 2 -> Кран 3 -> Помпа 1.

Не ми хрумна как да го нарисувам в една схема, може би трябваше да направя няколко отделни да илюстрирам различните ситуации.
AntonBM - специалист
Въртиш в обратна посока срещу помпа 2. Не си го намислил добре. И серпентините веднъж работят с подаване от едната, а после от другата посока и радиатора ти е с променящи се вход изходи. Помисли още малко по схемата. Иначе така минава циркулацията, но може да се намисли и по-добре.
georgim - напреднал
AntonBM написа:
Въртиш в обратна посока срещу помпа 2. Не си го намислил добре. И серпентините веднъж работят с подаване от едната, а после от другата посока и радиатора ти е с променящи се вход изходи. Помисли още малко по схемата. Иначе така минава циркулацията, но може да се намисли и по-добре.
Добавих Кран 7 който да прави байпас на Помпа 2, когато не се ползва. Иначе входовете на радиатора не се сменят, понеже той се ползва единствено когато кръговете са развързани и водата се върти от Помпа 2, като в зависимост от това дали ще се топли или изстудява от Кран 6 се превключват топлообменниците.

Прикачен файл

hc-bg.jpg Вариант 2
LazarGanev - "Велик майстор"
georgim написа:
- Системата да е максимално опростена и надеждна, като се избягват сложни автоматики
Това изискване изобщо не ми се връзва с цялата логика тази система. Според мен системата ще стане сложна, скъпа и слабо ефективна (съжалявам, опитах да съм по-деликатен, ама по-добре да ти го кажа сега, отколкото да го разбереш от опит :cool: ). Помпите разбрах, че си ги предвидил "мощна", "по-слаба" и "за източване", което сигурно е достатъчно за избора им, но за диаметри на тръби и за дебити мислил ли си? Крановете какви са - ръчни трипътни, така ли, диаметри? Кой търчи и управлява целия този оркестър от кранове и измервателна арматура в няколко помещения, има ли завършен курс за параджия? :wink:
Само с приятелски чувства :)
bulhomes2 - майстор
Върви по моя път. И аз в началото мислих за гравитачна отворена система, а сега стана....
LazarGanev - "Велик майстор"
bulhomes2 написа:
Върви по моя път. И аз в началото мислих за гравитачна отворена система, а сега стана....
Тиго каза :-D . Само че твоята схема е за учебник, а не за в къщи. А тази не става за учебник :-D
georgim - напреднал
LazarGanev написа:
georgim написа:
- Системата да е максимално опростена и надеждна, като се избягват сложни автоматики
Това изискване изобщо не ми се връзва с цялата логика тази система. Според мен системата ще стане сложна, скъпа и слабо ефективна (съжалявам, опитах да съм по-деликатен, ама по-добре да ти го кажа сега, отколкото да го разбереш от опит :cool: ). Помпите разбрах, че си ги предвидил "мощна", "по-слаба" и "за източване", което сигурно е достатъчно за избора им, но за диаметри на тръби и за дебити мислил ли си? Крановете какви са - ръчни трипътни, така ли, диаметри? Кой търчи и управлява целия този оркестър от кранове и измервателна арматура в няколко помещения, има ли завършен курс за параджия? :wink:
Само с приятелски чувства :)
ОК съм със всичко което казваш - аз си търся градивна критика, няма място за наранени чувства :)

Конкретно по въпросите които повдигна:
  • - Под опростена и надеждна имам предвид да няма контролери и автоматични клапани, а да може да се управлява на ръка от човек. Една схема за различните ситуации и кой кран в какво положение трябва да е достатъчна за човек който не е параджия :)
    - Скъпа няма да бъде понеже панелите ще са комбинирани фотоволтаични и за топла вода и си ги правя сам, бидоните за вода едва ли са толкова скъпи и все ще съумея да ги изолирам някак. Камината или по-скоро печка с водна риза мисля има модели около 500лв, а за ръчните трипътни кранове, помпите и тръбите наистина не съм проверявал колко стуват.
    - Като започнеш с панелите, минеш през бидоните и другите елементи на системата е ясно, че системата ще е слабо ефективна и далеч от прозиводителността на подобна комерсиална система - с това също съм ОК. В същото време нито една от използваните технологии не съм си я измислил сам, а съм чел че някъде е имплементирана, т.е. трябва да има начин да се направи що годе читаво с "приемливи" параметри, стига да няма фундаментални грешки в дизайна.
    - Та като си изясня дизайна и разбера за себе си какво може и какво не може да се направи, тогава ще се обърна към специалист да ми сметне помпите, тръбите и крановете :)
Давай сега с конкретни предложения ако имаш идея какво може да се подобри :)
georgim - напреднал
bulhomes2 написа:
Има ли я някъде описана, да не преоткирвам топлата вода :) Иначе в началото започнах да я рисувам затворена с съд за разширяване, но от форума прочетох за drain-back системите и ми се сториха по-безопасни, особено в контекста на това, че нямам никакъв опит с каквито и да е отопления :)

Тема "Идея за отопление, охлаждане и топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: