Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Колега, не знам колко сте на "ти" с електрониката, но в едно изречение променихте цяла наука.
Първо, схемите съм ги пуснал заради принципа на работа. Винаги могат да се сменят елементите с по-мощни. Второ, как ще вържете изправител на "входа на трансформатор :shock: . Вярно е, че напрежението е пулсиращо, но това не са регулатори на променливо напрежение, а регулируеми изправители.
fox_vt - майстор
Ех колега нали това казвам че е по скъпо да се монтира на вторичната заради по скъпите мощни елементи.Какво ще стане ако на вторичната имаш грец и кондензатор а със димерна схема намаляваш напрежението във първичната :?: Нали пак ще е регулируем изправител за половин цена,а ти като предлагаш тия схеми знаеш ли дали трафа му има извод от средата на вторичната?
Ако имаш димируеми лунички у вас със обикновен траф щеше да ти е ясно за какво говоря ама явно нямаш :-D
MamaMy - майстор
Тия будали що ли са се мъчили да измислят такива схеми :? . А, ясно :idea: . Не го е имало колегата fox_vt да ги светне че става с димер (фазов регулатор).
fox_vt - майстор
Е ти сега се вкисна :wink: добре кажи ми няма ли да работи по моя начин,ако няма съм готов с извинение към слончето марко :razz: И не ми каза има ли на колегата трафа извод от средата на намотката или няма :wink:
MamaMy - майстор
За вкисване, не съм. доста трудно шупвам, но ще ти разкажа една история с неочакван край.
Един познат се прибра преди 3-4 години от щатите. Беше живял там доста и си домъкна пълен комплект битова техника. Естествено нашия е инженер, но въобще не е забелязал, че има лека разлика в напрежението и честотата на която работят американските му уреди. Тук след като беше взривил няколко адаптера и зарядни, се усетил и си купил един мощен китайски "трансформатор". Въпреки него имаше фира една кафе машина, една портативна копирна машина, домашна уредба и още няколко адаптера и захранвания. Донесе ми и "трансформатора" и аз с изненада открих вътре димер. Явно някой китаец е мислил също като теб. Хайде сега да помислиш защо са изгорели почти всички трансформатори. Направо се бяха разтекли. Няколко импулсни бяха оцелели а самия димер си работеше перфектно и държеше 120 волта. :roll:
fox_vt - майстор
Защо са изгорели :? той е имал понижаващ траф който е бил "намален" със димер така ли да разбирам :? И какво общо има с това което има колегата-нали си има траф даващ вторично напрежение да речем 50 волта и да има димер и да няма повече от 50 волта няма да стане.Единствено може да се намали изходното напрежение.Но очевидно предложението ми не е правилно така че нека колегата си направи каквато схема иска. :|
Найденов - специалист
Димери с регулиращ елемент тиристор(и)/ симистор не е добре да се включват в първичната на нискочестотните трансформатори, понеже тези димери режат част от синусоидата и трафа ще се чувства много некомфортно и ще мърмори много недоволно. Не че не може да работи, но ще работи в несвойствен режим и неефективно. Ако регулаторът е с мощен транзистор, който регулира размаха на синусоидата- ще стане, ама без предварителни данни- напрежение и ток във вторичната си трябват експерименти, което пак ще оскъпи проекта, така, че според мен MamaMy е много прав.
А при положение, че sami_bg вече разполага с грец на 50 ампера може да си купи само един мощен тиристор (50-80ампера), който да се включи в единия диагонал на греца(+ -) и пак да се регулира откъм вторичната. Схемата (принципна, която все пак трябва да се преизчисли) ще опитам да покажа утре, ако някой по- сведущ по въпроса не ме изпревари :) .
fox_vt - майстор
Аха ясно мерси за разяснението е щом не става не става :wink: значи сега трафа ми на луничките е адски недоволен :? да ней ставал траф :-D
kle500 - специалист
Virtuozo написа:
Иначе по темата ето материала за направа на електрожен
Изображение
Изображение
Изображение

КРАКРА Е 01 У хиляди бройки и все успешни!

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 7&start=20 Ето го линка той си е от сайта ама кой да търси :cool:
За съжаление никъде не видях какво е сечението на магнитопровода...
Virtuozo - специалист
Да верно,че не го пише. Не че е трудно да се намери електрожен и да се види де.Такива ел.жени поне има под път и над път ако някой го знае нека напише все пак.

Тема "самоделен електрожен съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: