Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
georgim написа:
Мислех си, че посоката на водата която минава при топлообменниците при "зареждане" на водните резервоари с топлина, трябва да е обратна на посоката при "черпене" на топлина от тях, понеже водните резервоари са ми вързани последователно и водата в резервоар 1 ще е доста по-топла от водата в резервоар 3. Ако ги черпя в същия ред, реално ще прехвърлям топлина от най-топлия ми резервоар в другите два и чак тогава ще отива до радиаторите, като водата която стига до радиаторите ще е доста по-студена в сравнение с другия вариант. Този проблем може би частично ще се реши ако вържа резервоарите паралелно, вместо последователно, но тогава ще се лиша от възможността да мога да запаля печката за малко, да стопля хубаво водата само в единия резервоар и да ползвам само нея като обърна посоката на циркулация. Всеки път ще трябва да горя значително повече дърва за да стопля и трите резервоара. Греша ли много?
Нали си направил горна и долна серпентина и имаш кран 6 за превключване между тях. Или греша и това е една и само и обръщаш посоката с този кран?
Когато зареждаш акумулатор с топлина е добре да е от долната серпентина. Така по-добре се нагрява целият му обем. Когато ги загряваш със слънце, да се прави от долната серпентина е задължително! КПД-то на слънчевият колектор е по-високо, когато топлоносителя се връща с по-ниска температура, т.е. захранване от долната серпентина, като по-топлото се включва от горе. Така топлоносителя, като влезе в серпентината изстива, става по-тежък и слиза надолу – т.е. естествената циркулация съвпада с тази на помпата и не я товари излишно. Ако диаметрите са достатъчно големи може да работи гравитачно и без помпа. По същата причина и в слънчевите колектори се подава студената вода от долу и затопляйки я тя сама се издига.
Консумацията на топлина от буферите се прави от горната серпентина (най-топлата част), като там вече може да се обърне вход изхода – т.е. да се подава от долната част на серпентината, а да се подава на консуматорите от горната. Хитър вариант е помпа 2 винаги да подава в средата между горната и долна серпентина, а с кран 6 да теглиш от двете части – горна и долна. Консумацията на студ се прави от долната част на серпентината, като в този случай пак трябва да се подаде от средата, за да се запази естествената циркулация.
Тази схема е по-добра, но сложи байпас с възвратен клапан на помпа 2, за да не се върти тя от помпа 1 и да създава хидравлични загуби.
П.П. Ако направиш и номера със средно захранване на 2-те серпентини, схемата ще стане още по-добра. Сложи малко стрелки с които да покажеш как се движи топлоносителя. Аз се ориентирах, но някой колеги може да се затруднят. Когато повече хора гледат една схема може да измислим заедно още по-добра инсталация.
Друга хитра идея е да сложиш по-мощни серпентини само на средният буфер, а другите 2 да ги свържеш само с по една по дебела тръба от горе и долу. По тези тръби температурата на буферите ще се изравнява сама – гравитачно. Така можеш да регулираш обема на акумулираната топлина. На дебелите тръби се слагат сферични вентили (имат по-малки загуби на налягане) и с тях можеш да затваряш излишните акумулатори, ако нямаш нужда от по-голям обем.
georgim - напреднал
AntonBM написа:
Нали си направил горна и долна серпентина и имаш кран 6 за превключване между тях. Или греша и това е една и само и обръщаш посоката с този кран?
Не грешиш :)
AntonBM написа:
Когато зареждаш акумулатор с топлина е добре да е от долната серпентина. Така по-добре се нагрява целият му обем. Когато ги загряваш със слънце, да се прави от долната серпентина е задължително! КПД-то на слънчевият колектор е по-високо, когато топлоносителя се връща с по-ниска температура, т.е. захранване от долната серпентина, като по-топлото се включва от горе. Така топлоносителя, като влезе в серпентината изстива, става по-тежък и слиза надолу – т.е. естествената циркулация съвпада с тази на помпата и не я товари излишно. Ако диаметрите са достатъчно големи може да работи гравитачно и без помпа. По същата причина и в слънчевите колектори се подава студената вода от долу и затопляйки я тя сама се издига.
Това го разбирам, но не мисля, че ще мога да натамъня системата да работи читаво гравитачно, колкото и да ми се иска.
AntonBM написа:
Консумацията на топлина от буферите се прави от горната серпентина (най-топлата част), като там вече може да се обърне вход изхода – т.е. да се подава от долната част на серпентината, а да се подава на консуматорите от горната. Хитър вариант е помпа 2 винаги да подава в средата между горната и долна серпентина, а с кран 6 да теглиш от двете части – горна и долна. Консумацията на студ се прави от долната част на серпентината, като в този случай пак трябва да се подаде от средата, за да се запази естествената циркулация.
Хитрия вариант или не го разбрах или не съм нарисувал достатъчно ясно, че Помпа 2 върти водата селективно през горните или долните томплообменници. Водата в самите резервоари, като изключим тоя дето се ползва и за drain-back, не се циркулира. Или имаш предвид серпентината в резервоарите да е всъщност една, разделена на горна и долна част които се превключват през Кран 6, а входа да е средата на всяка серпентина?
AntonBM написа:
Тази схема е по-добра, но сложи байпас с възвратен клапан на помпа 2, за да не се върти тя от помпа 1 и да създава хидравлични загуби.
Това също не мога да си го представя, въпреки, че явно е стандартна практика. Трябва да поровя за схема :)
AntonBM - специалист
georgim написа:
Или имаш предвид серпентината в резервоарите да е всъщност една, разделена на горна и долна част, които се превключват през Кран 6, а входа да е средата на всяка серпентина? Или имаш предвид серпентината в резервоарите да е всъщност една, разделена на горна и долна част, които се превключват през Кран 6, а входа да е средата на всяка серпентина?
Точно това имам в предвид. Една серпентина с вход в средата и изходи горе и долу.
Байпаса на помпата изглежда така:

Прикачен файл

bay-pass.JPG
bay-pass.JPG (23.66 KиБ) Видяна 2854 пъти
georgim - напреднал
AntonBM написа:
georgim написа:
Или имаш предвид серпентината в резервоарите да е всъщност една, разделена на горна и долна част, които се превключват през Кран 6, а входа да е средата на всяка серпентина?
Точно това имам в предвид.
Това няма ли да наруши стратификацията (мисля така беше термина) вътре в резервоарите с вода, като на практика направи термомост между топлата вода в горната част на резервоара и по-студената вода в долната и по този начин увеличи загубите през стените на резервоарите? Ясно е, че може да е неметална тройната връзката между двете серпентини и входа, ама просто за информация питам :)
georgim - напреднал
AntonBM написа:
Друга хитра идея е да сложиш по-мощни серпентини само на средният буфер, а другите 2 да ги свържеш само с по една по дебела тръба от горе и долу. По тези тръби температурата на буферите ще се изравнява сама – гравитачно. Така можеш да регулираш обема на акумулираната топлина. На дебелите тръби се слагат сферични вентили (имат по-малки загуби на налягане) и с тях можеш да затваряш излишните акумулатори, ако нямаш нужда от по-голям обем.
Е това вече наистина е хитро - даже ме е яд, че сам не се сетих :)

Иначе наистина стана интересна тема, надявам се на някой друг също да е полезна :)
AntonBM - специалист
Няма нищо страшно да направиш такава серпентина. Няма да откриеш топлата вода (нито пък аз ще я намеря). Продават се готови съоръжения с така изпълнени серпентини. Ако все пак се притесняваш и държиш да имаш горна и долна серпентина, може помпа 2 да подава с тройник едновременно на долната тръба на горната серпентина и на горната тръба на долната серпентина.
Сега остава, да го начертаеш с новите идеи, като е добре да добавиш към схемите задължителните елементи, като предпазен клапан и разширителен съд.
filmatoplo - майстор
:) Булхомес -къде има грешка по твоята система , от нея ми се замаяваше главата ,сложнотийка си беше :wink: .покажи снимка с грешката.
georgim - напреднал
AntonBM написа:
Няма нищо страшно да направиш такава серпентина. Няма да откриеш топлата вода (нито пък аз ще я намеря). Продават се готови съоръжения с така изпълнени серпентини. Ако все пак се притесняваш и държиш да имаш горна и долна серпентина, може помпа 2 да подава с тройник едновременно на долната тръба на горната серпентина и на горната тръба на долната серпентина.
Сега остава, да го начертаеш с новите идеи, като е добре да добавиш към схемите задължителните елементи, като предпазен клапан и разширителен съд.
Чакай да не бързаме с чертането, че аз май се поувлякох, а ти не си чел какво си писах с Лазар :) Не искам да правя затворен кръг с антифриз, а отворен кръг с drain-back, като циркулационната вода се събира под земята при спрени помпи :) Т.е. тоя възвратен клапан ще пречи, ако е задължителен :) На всичкото отгоре една от целите Помпа 2 да е на обратно беше да може да източва конвектора, понеже Кран 5 е над нивото му :) В тая светлина какво ще предложиш? :)
bulhomes2 - майстор
filmatoplo написа:
:) Булхомес -къде има грешка по твоята система , от нея ми се замаяваше главата ,сложнотийка си беше :wink: .покажи снимка с грешката.
Говорех за грешка в сегашната система. Предната ... не мога да кажа коя е по-сложна. Там буфера беше с 3 входа, тук е с 2, но май повече помпи....
georgim - напреднал
georgim написа:
AntonBM написа:
Чакай да не бързаме с чертането, че аз май се поувлякох, а ти не си чел какво си писах с Лазар :) Не искам да правя затворен кръг с антифриз, а отворен кръг с drain-back, като циркулационната вода се събира под земята при спрени помпи :) Т.е. тоя възвратен клапан ще пречи, ако е задължителен :) На всичкото отгоре една от целите Помпа 2 да е на обратно беше да може да източва конвектора, понеже Кран 5 е над нивото му :) В тая светлина какво ще предложиш? :)
Ето я последната схема, но проблемите споменати по-горе стоят :)

Прикачен файл

hc-bg.jpg Вариант 4

Тема "Идея за отопление, охлаждане и топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: