Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nedbmw - специалист
Наумил съм си да си правя отопление на банята по гравитачен път. Та идеята ми се състои в това, да хващам горещите газове от една готварска печка чрез един топлообменик сложен на изхода на печката, който е подобен като на бойлерите с дърва . Та банята ми се намира на горния етаж и разстоянието от топлообменика до радиаторчето, което ще е около 800вата е около от метър и половина до два . Та не мога да се реша какъв размер тръби да му сложа за да става по правилна и бърза циркулация, след нагряване на водата в топлообменика. Някой, ако може да ме светне за това, ще съм му много благодарен. Зачи вече съм пробил отворите в плочата и те са 32мм за по лесен монтаж мисля да сложа от тези гъвкавите топлоустойчиви тръби те са със размери 16, 20, 26 и 32мм. Върти ми се из главата да го правя с 26мм, което отговаря на цол и четвърт дали, ще е добре така или няма нужда от толкова голям размер :? Те са и по скъпички :roll: , а ще ми трябват около 4м тръби.
filmatoplo - майстор
:) Направи го от медна тръба фи-22 .Имам предвид метала , че издържа на прегряване :wink: .
piron45 - майстор
nedbmw написа:
Наумил съм си да си правя отопление на банята по гравитачен път. Та идеята ми се състои в това, да хващам горещите газове от една готварска печка чрез един топлообменик сложен на изхода на печката, който е подобен като на бойлерите с дърва . Та банята ми се намира на горния етаж и разстоянието от топлообменика до радиаторчето, което ще е около 800вата е около от метър и половина до два . Та не мога да се реша какъв размер тръби да му сложа за да става по правилна и бърза циркулация, след нагряване на водата в топлообменика. Някой, ако може да ме светне за това, ще съм му много благодарен. Зачи вече съм пробил отворите в плочата и те са 32мм за по лесен монтаж мисля да сложа от тези гъвкавите топлоустойчиви тръби те са със размери 16, 20, 26 и 32мм. Върти ми се из главата да го правя с 26мм, което отговаря на цол и четвърт дали, ще е добре така или няма нужда от толкова голям размер :? Те са и по скъпички :roll: , а ще ми трябват около 4м тръби.
Става и с 1/2 дори, на старата ми къща инсталацията е на гравитачно с 1/2 черна тръба / правена е преди 25г/ и работи перфектно. В сутерена ми е кухнята и от готварската печка топля горния етаж с панелни радиатори. Печката е преработена като на мястото на тухлите е направена водна риза от рифелова лабарина 4мм.
PCL82 - майстор
Вероятно в твоя случай 1/2" ще е съвсем добре. По принцип диаметрите зависят от дължината на трасето, броя чупки и др. под., мощността, денивелацията и избраната температурна разлика.

По-големите тръби водят до по-малка температурна разлика между входа и изхода и по-добро използване на радиаторната площ. Но те самите ще имат по-големи загуби. По-голямата температурна разлика напротив изисква по-големи радиатори, но по-тесни тръби.

И да не забравиш разширителният съд (отворен), преливник и един предпазен клапан близо до източника на 1-1,5бара не е излишен, ако нещо се запуши или замръзне.
nedbmw - специалист
Да благодаря ти за съвета, сигурността е на първо място при мен, значи мога да сложа в моя случай тръба 20мм, която отговаряше на светъл отвор колкото 1 цол стоманена тръба. И без това 20-то милиметра са по евтини почти двойно спрямо тези от 26мм.http://lokalno-parno.narod.ru/parno15.html След време ще пусна и снимки след като монтирам всичко.

Тема "Въпрос за размер тръби на гравитачно отопления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: