Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Спрял съм се за купуване на климатик на модел Panasonic KIT-RE12 NKX.
Някой има ли мнение за него. В момента е на промоция и уж ще спестя някой лев, затова събирам информация за него. Цена около 1000 лв с поставянето за него нормална ли е?
Понеже ще купувам 2 до 4 бр. искам всички да са еднакви, но и може да се набутам с неудачен модел. Това казват, че е модел на тази година, но на реклами вече почти не вярвам. Рових, но не намерих отзиви.....
Основно ползване за отопление на стаи 4 х 4 х 2.6 м. Плевенско...зимата до -25 гр./може би до -30 ако е като миналата зима. Стените тухла 40-50 см. без изолация, дограма стъклопакет/Profilink. Напрежение 230/240 в.
infomar
Няма ли колеги които продават климатици във форума, да дадат някакво мнение?
EDI - майстор
Това е ниския клас на ПАНАСОНИК.Китайче е, много леко външно тяло - 28 кила, при посочените от теб температури ще издъхне, не става за основно отопление във вашия регион.Не си заслужава.Иначе наистина е модел от гамата за 2012 г., но само това.Ако държиш на ПАНАСОНИК, свестните машини са серия NKE за тази година, МКЕ за миналата и LKE за 2010.За малко повече пари можеш да си вземеш машини, които са изпитани в студа и имат много добро топлоотдаване при много ниски температури.
Последна промяна от EDI на пет юли 20, 2012 8:59 am, променено общо 1 път.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
infomar написа:
Спрял съм се за купуване на климатик на модел Panasonic KIT-RE12 NKX.
Някой има ли мнение за него. В момента е на промоция и уж ще спестя някой лев, затова събирам информация за него. Цена около 1000 лв с поставянето за него нормална ли е?
Понеже ще купувам 2 до 4 бр. искам всички да са еднакви, но и може да се набутам с неудачен модел. Това казват, че е модел на тази година, но на реклами вече почти не вярвам. Рових, но не намерих отзиви.....
Основно ползване за отопление на стаи 4 х 4 х 2.6 м. Плевенско...зимата до -25 гр./може би до -30 ако е като миналата зима. Стените тухла 40-50 см. без изолация, дограма стъклопакет/Profilink. Напрежение 230/240 в.
Аз гледам рекламата, ама няма с какво да се похвали тоя модел стр. 42. http://www.climamarket.bg/wp-content/up ... 290212.pdf
Единствения плюс дето е на хартия е СОР=6 когато работи на минимум, което незнайно дали и кога го постига.
Недостатъци много ми се виждат: СОР при номинал (4,25kW) = 3,79 ми се вижда малък и то при вентилация 798м3/ч. Нисък максимум 5,1kW. Много леко външно тяло 28кг. Като темп. диапазон му дават от -5гр./24 гр.
Прочети и забележката на стр. 43.
" 6) Operation possible on heating mode up to -15 ºC. Performance guaranty on heating mode up to -5 ºC. This product can not be used on 24 h operation on areas where the weather is extreme. When the temperature is lower of -5 ºC, the efficiency will drop significantly and the machine may stop for protection. " - Под -5 дето ще работи слабо ами може и да спре от някоя защита. - Аз така си го превеждам това.
infomar
Говорих с представителя на фирмата/продавача и дискутирах горепосочените от вас забележки.
пределно ми е ясно, че той ще си хвали стоката , но обясненията му бяха следните:
- на почти всички климатици от този клас им давали сигурна работа до -5 гр. Само на тези с подгревател на външното тяло до -15. Но - ако климатикът не се изключва и работи постоянно, то нямало проблем да работи и до -20, просто ще има по-голям разход на енергия.
- относно теглото : нямаше мнение а и на мен не ми е ясно каква роля може да играе теглото на външното тяло за работата му?
- на въпросът ми дали има защити които да го спрат при температури под -5 гр, ми каза, че няма такива защити и ще работи дори при много по-ниски температури и евентуално може да спре само ако се обледени външното тяло и перката спре - но, разходът му на ток ще нарасте логически.

Какво да си мисля - той иска да си продаде машините, а на мен ми трябват 4 машини с лимитираща цена до 1000 лв. всяка с поставянето. Разбирам и съм на ясно, че хубавите машини са с многократно по-висока цена, но кризата се отразява на всеки.

Някой да подскаже за по-добра машина от горепосочената, но в този ценови диапазон? Е, може и "малко повече пари" ако под това се подразбира, че това е до 10 процента от горе, а не 30-50...
VLADO66 - майстор
За ниския клас климатици виж GREE- ползват компресори на DAIKIN.
stelaartoa - специалист
Няма ги никъде в момента...Чака се внос,не се знае кога ще е.
katcko - специалист
Колега понеже и аз съм се спрял на Панасоник,ще си позволя да пусна въпроса си в твоята тема(надявам се не е проблем)Преди няколко дена гледах този модел http://www.technomarket.bg/products/091 ... u-e12nke-3 (PANASONIC CS/CU-E12NKE-3) и ще ви помоля за мнения.По принцип ми трябва само за охлаждане,но искам да знам,че като ми се наложи да го пусна и зимата няма да имам ядове.Апартамента където ще го слагам е 70кв.м и мисля да е само един,в момента живеем в апартамент 110кв.м и сме с Панасоник 12ка(не помня модела)и се справя супер.В магазина продавача естествено каза,че това е моя климатик,но те всички така казват....
stelaartoa - специалист
Добър и доказан модел...И зимата няма да имаш ядове,освен с тези 70 м2. Модела е с отоплителна мощност около 4 Квт ( при +7 гр външна темп) и може да се справи с 20-25 м2,но не и със 70...
katcko - специалист
За отопление няма да се ползва защото съм с ТЕЦ,може би единствено в по-студените дни преди да пуснат парното,но така или иначе няма да се топли целия апартамент с него,просто залагам на такъв модел,защото ако се появи ситуация зимата да може да ми отоплява двете най-ползвани стай примерно.

Тема "Вашите мнения за климатик Panasonic KIT-RE12 NKX." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: