• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
Отварям темата,щото не видях такава.
Мнозина,включително и аз,са ползвали тотални хербициди.Действат перфектно,но са само за чисти от насаждения площи.Някой ползвал ли е селективни хербициди и за какво ги е използвал?Начин на приложение?В частност ме интерсува за зеле.
hidrazin - майстор
Какъв е проблема да се ползват тотални в насаждения? За зеле не знам ама съм пръскал с раундъп
в редовете между ягодите. Използвах един лист фибран за да не попадне върху ягодите. Сега има пръскачки
с ограничител и новото българско "чудо" - хербицидна мотика.
:partyman:
svetoslavoff - специалист
Иванов, полезна тема си отворил. Аз досега не съм ползвал селективен и не мога да ти помогна, но по темата имам въпрос към знаещите:
Пръскаш с хербицид, той се усвоява от листата, отива към корените, прави някакви фокуси и растението изсъхва. А със самия хербицид или производното от реакцията на растението с него какво става, разгражда ли се, натрупва ли се? Поне за мен тази фаза е неясна.
VLADO66 - майстор
Нямам на идея как действат селективните хербициди ,но ми препоръчаха срещу плевели това http://www.agrocenter.bg/AFALON-45-SK/213/product/
Johny - майстор
Преди две години пръсках лозето срещу житни плевели /с тънки листа/. Въпросните плевели изчезнаха, но се появиха на тяхно място широколистни плевели.
iivanov - майстор
към hidrazin
Хербицидната мотика е майтап работа.С тоя разтвор 1 към 1 е за някоя лелка да си"прекопава"цветната градинка.Дай по-сериозно. :-D
към svetoslavoff
В някакъв руски сайт бях чел,че глифозатите/раундъп,глифос,глифоган,космик/се разграждат от микрофлората/фауната в почвата.Но и че същата търпи"загуби".
към VLADO66
Миналата година ползвах афалон за лук.Пълно фиаско.В един момент отидох да си нагледам стоката,а една мечка излезе от лука и каза"добър ден".Предполагам в мен е проблема.
към johny
Нормално е,когато житните изчезнат да се появят широколистни.Затова се прави сеитбообръщение,но в нашите лични стопанства е малко трудно.

Вчера отивам в агроаптеката и питам за девринол,щот това ми излезе в нета.Каката каза,че нямат и предложи да пръскам с карате.Щях да падна.В друга аптека ме светнаха,че всъщност девринола е вече забранен.
Johny - майстор
Колега, не зная как се прави сеитбообръщение в лозе.... :?
От няколко гоини използвам "Стомп" и върши добра работа. Само дето тази година пипера не ми хатесва. Дали че съм прекалил с дозата или от жегата не зная. Иначе плевели няма.
hidrazin - майстор
Спрях да ползвам Стомп. И аз имах една година подобен проблем. След прилагането му
насях пипер и то 1-2 седмици по-късно. Пипера си остана дребен, нисък и хилав.
Johny - майстор
В моят случай говоря за засаден пипер. Расте висок, но чушките са малко, както и листата. Миналата година пръсках още преди да поникнае разсада и.... той поникна хилав. Стомпа действа на семената, но мислех че само на плевелите. Тази година при мене всички зеленчуци са зле. Не купувам, но други години даже подарявах.... Само асмите са добре и гроздето вече се шара.
hidrazin - майстор
Може да е от жегите. Доматите ми нямат заболявания за сега и вървят добре, но имат малко продукция.
Подобно е и при пипера - стана 70-80 см висок, но с малко чушки. А краставиците - една силна буря им разказа играта.
Листа почти не останаха. Дано поне малко да се възстановят. :sad: За асмите - вярно. И при мен вървят като луди.
  • 1
  • 2

Тема "ХЕРБИЦИДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: