• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
mitaka_1 - напреднал
Изчетох доста теми свързани с направата на ,,сухи подове” но точно това което искам да направя (а не знам дали ще е подходящо ) не открих. Значи става въпрос за изправяне на съществуващ под, който в момента е от теракотни плочки. Това са три преходни стаи (хол,всекидневна и бокс) при които в момента има денивелация около 5см и отделно самите плочки на места не са наредени под мастар. Искам след изправянето на пода да поставя ламиниран паркет и идеята ми е следната:
Вариант № 1. Да мина местата само където ще има нужда от изправяне с бетонконтакт и после на големите разлики (над 2см.) да сложа фибран минат на гребен с теракол, а на местата под 2 см. да ги изправя само с теракол. И върху така направения под да поставя вата и ламинат.
Вариант № 2 На големите разлики (над 2см.) да положа отдолу суха посипка на Knauf (за да не изправям с теракол самата плоскост отдолу) и отгоре да поставя фибран , а не гипсофазер, , а на местата под 2 см. да ги изправя пак само с теракол. Нямам време да чакам да съхне циментова мазилка и затова трябва да намеря друго решение за изправянето на пода.
EDI - майстор
аз си мисля, че решението следва да е кардинално - махане на плочките и армирана замазка за нивелинате на нивото.Другото ще е кърпеж на парче.
mitaka_1 - напреднал
За това спор няма, че ще е на парче но просто съм ограничен във времето и нямам друг избор.
EDI - майстор
Трудно ще нивелираш по начините, които си предложил ми се струва.Не знам дали ще имаш добра сатбилност с тази разнородна подложка, макар ламината да преразпредели натоварването в равнината.По-лесно ми се струва, ако не те притеснява повдигане нанивото да опънеш нов сух под - дървени ребра 10Х5 занулени в единия край и повдигнати в другия, с подложки по дължината и запълнени с пяна и отгоре плоскости.Хем някаква изолация ще сложиш между ребрата.
Spokoiniq - майстор
Всяка замазка има технологично време за съхнене, а под паркет, дори и ламинат, си е фатално.Ако нямаш това време може да минеш с посипка керамзит, и отгоре гипсфазер два слоя.Ценово няма да е евтино обаче.Има наистина вариант на парче, но ако имаш 2 см или със циментопясъчна замазка, или ако е малко над 2 да залепиш подов XPS 2 см.Лепило над 1см да наливаш не е препоръчително. Така или иначе ламината при равна основа не го бъркат 1-2 см луфт между различни полета от пода (напр, замазка/XPS), ако така ще спестиш време 2 см замазка съхне за седмица на това време , до 2.
Методи - специалист
В тази връзка, макар и да е поостаряла темата, някой виждал ли е ето това чудо да се продава в България. Изръшках нета и в руски и англоезични сайтове, но не открих никъде изпълнение "направи сам". Аз имам решение, с мебелни крачета и шипови гайки, но трябва да лепя краката за пода.
Ето за това става въпрос

Прикачен файл

reguliruemye_poly_svoimi_rukami.jpg
reguliruemye_poly_svoimi_rukami.jpg (40.49 KиБ) Видяна 6469 пъти

Прикачен файл

_45__45__________100_1.jpg
_45__45__________100_1.jpg (41.63 KиБ) Видяна 6469 пъти
EDI - майстор
КНАУФ нямаха ли нещо подобно.Или някъде другаде съм гледал подобна система, не помня вече.Това като гледам, може и сам да си го направиш леко побългарено.
Методи - специалист
Еди,
както вече писах аз съм го измислил с мебелни крачета и шипови гайки.
Въпроса е, че болтовете при мен се навиват отдолу и са свободно стоящи. Няма как да ги захвана освен да ги залепя за пода, докато при руснаците се навиват от горе и се фиксират с дюбелите. Другия проблем при моя вариант е, че като започна да нивелирам трябва да стане с четири крачета в краищата, а останалите да са навити максимално нагоре и обмазани предварително с лепило, Бизон например. Става това, но е по голяма играчка. Но пък руския вариант, който самите руснаци по форумите казват, че е краден от европейски производител е неприложим защото такива неща не се продават у нас.
Утре ще пиша пак, защото слизам в мазето за опит с моя вариант.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (48.8 KиБ) Видяна 6429 пъти
parketmilanov - специалист
според мен ценово ще дойде над стария класически метод /майки дървени нивелират се ,с крепеж към замазката или дюбелиране ,вата ,OSB 22 mm 1 или два слоя/или шперплат и отгоре каквото си си наумил.
поздрави и следим развитие.
а иначе и канауф и разни други фирми имат подобни като идея и различни като детайли системи .
  • 1
  • 2

Тема "Изправяне на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: