• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yancho_lud - специалист
Здравейте, запалил съм се на последък да си правя така наречената суха градинка(не знам дали точно така се нарича), т.е. цялата градинка е покрита с дребен чакъл.
Въпросът ми е ако някой си е правил да сподели имали опасност така с този тънък слой чакъл върху пръста да ми изсъхнат цветята които са посъдени в момента. В градинката в момента имам около 15 вида различни цветя, рози, две туи, елха и няколко дръвчета.
Благодаря предварително на отзовалите се.
cvetanmu - специалист
:) Имам няколко саксии покрити със зеолит и няма проблем за растенията - дори в жегите запазва влагата в почвата.
Предполагам, че и градинските няма да се намръщят.

Прикачен файл

DSC016091.jpg Тук се вижда едната саксия
baharkadirov - специалист
.
Последна промяна от baharkadirov на чет юли 19, 2012 10:49 pm, променено общо 1 път.
Elinka - специалист
Мисля, че човека има в предвид да мулчира с декоративните камъни, а не да си прави каменна градина. Има едни такива камъчета по разните градински центрове и магазини, но никак не са евтини.
Можеш да мулчираш със ситно нарязани борови кори или ето така Изображениес шишарки
yancho_lud - специалист
Идеята ми е да си засипя цялата градинка с обикновен дребен речен чакъл, какъвто се продава в бетоновите възли. Искам да стане нещо като градинката която е показал Elinka само че вместо шишарки да се застели с камъчета, но не знам дали няма да е проблем за растенията.
Elinka - специалист
Няма начин това да стане с чакъл от бетоновите възли. Това мулчиране се прави за да задържи влага за разтенията. Бях попаднала някъде в интернет на подробно описание със снимки как се мулчира. Там беше показано преди да се насадят растения като първо беше идеално разкопано и изчистено от плевели. След това се слага някакав картон с дупки в които ще се садят растенията, отгоре го покриха с найлон и последно сложиха мулча, който беше от някакви кори. На мен ми се видя много играчка тази идея. Ако се вгдедаш в снимката с шишарките ще забележиш отдолу найлон.
Етоснимки на градина мулчирана с камъни Изображение Изображение Тук не виждам найлон под камъните, но за сметка на това са с големи размери и не е трудно да бъдат събрани при нужда от разкопаване около растенията. Тези камъни се продават в различни размери, но както писах не са евтини. Ако камъчетат са с малки размери ще трябва да се сложи найлон под тях , за да може да се съберат при окопаване. Не можеш да постигнеш това,което искаш с речен чакъл.
Spassow_lbg - специалист
купуваш един чувал баластра, промиваш с маркуча и ето ти чисти камъни за около цветята
VLADO66 - майстор
Аз също съм си мислил за такъв вариант с едра мозайка, но ме спира именно почвообработката и почистването около растенията.
Dessi2026 - специалист
Ето няколко снимки от една градинарска книга, която си купих. В общи линии това, което пише там, е че чакълът помага с плевелите и е употребяван в градини, които нямат нужда от много грижи.
В този смисъл аз поне не виждам проблем с чакъл около цветя. Можеш да ползваш течни торове, така че си спестяваш окопаване и плевене :)
Вероятно е добре да се съобразиш и с цветята, които вече имаш - може те да имат нужда от специфични грижи, които да са несъвместими с чакъл...

Прикачен файл

IMG_1702.JPG

Прикачен файл

IMG_1701.JPG

Прикачен файл

IMG_1700.JPG
ZMeyGorianin - майстор
Въобще не виждам как чакъла ще спре растежа на плевелите! За пример давам плочник покрай къща, който е нареден върху подложен влажен бетон
Прикачен файл:
Cam000164.jpg
Cam000164.jpg (67.45 KиБ) Видяна 5834 пъти
Това е миналото лято за два месеца!
  • 1
  • 2

Тема "Суха градинка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: