Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
terileks - помощник
здравейте ,
искам да попитам някой заминавал ли се е с отливки и изпичане на порцеланови изделия ( плочки , подложки , разни форми). Рових се из нета , но никъде не открих как точно се прави получаването на порцелан. Разбрах , че за да се получи порцелан са необходими фелдшпат , каолин и кварцов пясък , но в какви пропорции ??? опитвах няколко пъти , но не ми се получава. Някъде бях чул , че се слага и бяла глина.
Попаднах и на няколко противоречиви статии - в едната порцелан се пече 3 пъти - веднъж за да изсъхне , веднъж бисквитени и веднъж с глазурата. Другаде прочетох , че след като се направи отливката се потапя в глазура и се пече наведнъж.
nikolson - майстор
Питай някой зъботехник.
terileks - помощник
питах един , но той така ми обясни , че нищо не разбрах. С две думи ми каза , че на мен ми трябвало порцелан , а той работил с керамика. Разликата била в градусите на печене и в обема на нещата.
Просто някой който го е правил с прости думи може да го обясни.
мислех си за някой грънчар , но не познавам такъв.
terileks - помощник
о благодаря , много ценна информация намерих. Ще им пиша за цени на материала за да видим мога ли да го позволя
MrMurdjo - майстор
В древността китайците много ревниво са пазели тайната на порцелана и е струвало много усилия, даже човешки животи, опити и доза късмет да открият рецептата в Европа.
Ама сега вероятно не е толкова трудно да се открие. :)
terileks - помощник
да ти кажа и сега рецептата не се показва :)
въпреки , че технологиите напреднаха доста и има много алтернативни начини , пак всеки пази в тайна това което знае. На мен ми костваше много усилия да науча и малкото което знам.
най-много научих от фотографите , които се занимават с фотокерамика. Верно всичко струва пари , но за опитите които искам да направя не си струва да купувам вани , пещи и тем подобни , които струват към 10 000 лв.

Тема "получаване на порцелан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: