• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 32
Всички имаме коли, нали ?
inspo - майстор
И един въпрос към sstefanov
Какво пише на твоите светлини, че на моите пише само Е4 и нищо друго.
А в наредбата гледам, че искат и номер на сертификат?
torbalan - Дървен философ
Те правилата са хубаво нещо, ама в ЗДвП други неща пише...
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА написа:
Чл. 146. (1) (Предишен текст на чл. 146, доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от
26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Изменение в
конструкцията на регистрираните пътни превозни средства се извършва при условия и
по ред, определен с наредба от министъра на транспорта.
И в този ред на мисли - трябва някой да намери въпросната наредба и да видим какво пише в нея...
montoya - майстор
http://drl.viewbg.net/cardrl.htm
Мисля и по напред в темата имаше такива линкове. Няма допълнителни светлини, фарове лампи и рязане и опъване на кабели. Аз от около 3 години карам с подобно нещо и не съм имал спиране от КАТ поради не пуснати светлини за движение през деня.
inspo - майстор
torbalan написа:
Като смениш едно радио с друго - не променяш нищо в конструкцията на автомобила (ако радиото отговаря на някакви изисквания)
Като си надупчиш фаровете, да наслагаш допълнителни светлини и т.н. променяш конструкцията на едно от най-важните за безопасността неща в автомобила - фаровете.

Има установен ред, по който се правят такива неща...
Няма нужда да разваляш нищо по автомобила.
Само се добавят въпросните светлини на подходящо място.
На повечето коли се намира такова което да отговаря по наредбата.
torbalan - Дървен философ
В първия момент помислих, че се добавя нещо в рефлектора на фара...

Дори да добавиш фаровете, пак е "изменение" и пак трябва да има някаква наредба, дето да го регламентира :)

Отделно, че новите светлини трябва да са от "одобрен тип" :)

Абе с две думи - съвета ми към тези, които смятат да излизат в чужбина с колите си, е да не си правят подобни експерименти...
Тук никой не обръща внимание на подобни неща, но зад граница не е така...

edit

В член 146 от ЗДвП е записано, че измененията се правят съгласно наредба...
Наредба има: НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ В КОНСТРУКЦИЯТА НА РЕГИСТРИРАНИ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Член 3 на наредбата гласи:
Чл. 3. (1) Видовете конструктивни изменения на ППС са посочени в приложение № 2.

В приложение 2 има един текст, който ме хвърля в лек потрес:

3. Осветление и светлинна сигнализация

Вграждане на системата, възли или компоненти от нея, отговарящи на съответните български нормативни актове, Директиви на ЕС, Пра-вила на ИКЕ-ООН и български стандарти, без да се спазват изискванията на производителя или на нормативни актове за монтиране и габаритно разположение.

Недопустимо

Много странно е записано, но от това аз стигам до извода че ако производителя има изисквания за монтиране на дневни светлини, или ако има нормативен акт, който да описва къде и как се монтират е допустимо монтирането на дневни светлини.

Въпреки това обаче, съгласно алинея 5:

(5) Не подлежат на проверки и/или изпитвания системи, компоненти и отделни технически възли, посочени в колона № 3 на приложение № 2.

До колкото в колона 3 в таблицата няма нищо - това означава, че допълнително монтирани дневни светлини (ако изобщо има нормативен документ, съгласно който да се монтират) би трябвало да минат през проверка и изпитания...
ditronix - специалист
Точно за това са разработени модули за дневни светлини,които се свързват към съществуващата осветителна система на автомобила. Не се дупчи нищо,не се променя нищо. Просто със запалването на двигателя се включват фаровете,в конкретния случай,за който говоря- дългите на намалена мощност. Не горят крушки,пести се откъм енергия,видимостта е перфектна от голямо разстояние. Отделно модулът тества електросистемата на автомобила и ако забележи някакъв проблем-НЕ пали фаровете. Което пък е сигнал да се провери какво става.
VLADO66 - майстор
Дай някакъв линк за тези модули.
Chefo77 - майстор
Е Монтоя даде на предната страница...
Аз лично имам такъв модул, от това момче от линка (Станков), като го вземах беше последния разработен модел и ... 7 месеца стои при едно приятелче, нямам време да го вържа :) :) Но само хубави мнения чета.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 32

Тема "Късите светлини през деня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: