• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Тук- май всички гадаем и може да грешим , понеже не виждаме къде се намира бойлера , и къде водят тези тръби , но се досещаме за принципа на работа на вентила -дали е монтиран в случая правилно -не знаем точно от откъса снимка :wink: .
curkosi - напреднал
Клоеги,ето по-общ план.

Прикачен файл

Изображение089.jpg
Изображение089.jpg (81.37 KиБ) Видяна 5464 пъти
bulhomes2 - майстор
Има някаква логика в тоя вентил, но поне аз още не мога да я схвана. Ако приемем, че осезателя сега е сложен коректно - при надвишаване на зададената температура ще отделя част от дебита през байпаса директно към студения щранг. Демек в работния щранг водата пак ще си влиза с високата температура (няма откъде да вземе студена), но с по-малък дебит. Колкото е по-висока t на водата - толкова по-малък ще е дебита. => имаме някакъв реглаж. Ако осезателя е от другата страна (както казва Филма), при t на водата над зададената вентила ще почне да отваря към байпаса. ....

Трудно ще ми е да го обясня, но мисля, че схванах. Ако при малко по-висока t на водата вентила отваря малко към байпаса и спира отварянето - мястото на осезателя е на топлия щранг. Ако при горното условие вентила продължи да отваря към байпаса до като не "усети" по-ниска t - значи мястото на осезателя е на меката връзка (Филма твърди, че е смесена, но не съм съгласен). Ще се опитам да обясня логиката ми. Ако вентила отваря пропорционално на t на осезателя ще имаме реглаж на дебита спрямо t (както обясних по-горе). Ако вентила отваря докрай, докато не усети по-ниска t при осезателя - значи се слага на работния щранг, при превишаване на зададената t затваря притока, тръбата изстива, t пада под зададената, вентила пак отваря и така работи "на тласъци".

curkosi, с този изнесен датчик няма нужда да потапяш целия вентил във вряла вода, а само датчика и с "духането" можеш да прецениш как се държи.

Това е моята логика, може и да греша. 99% съм сигурен, че вентила отваря пропорционално на t, тъй като няма допълнително захранване, което да осигурява продължаване на отварянето, а то става от стопяването на даден парафинен елемент.

ПП. Гледам, че и повечето за такова сте писали, но за по-простички като мен - обяснявайте по-подробно де! :partyman:
Последна промяна от bulhomes2 на вт юли 24, 2012 8:06 pm, променено общо 2 пъти.
curkosi - напреднал
Според това ,което ми бе обяснено осезателят се слага на топлата вода идваща от котела преди вентилът(задължително на метална тръба),та като сработи да затвори и спре подаването на топла вода в серпентината.
curkosi - напреднал
Обаче кога отваря този вентил отново (дали при 40 или 50гр.) е загадка за мен.Факт че като го сложих на следващата сутрин водата в бойлера беше 30гр.Като спреме да хвърляме дървета към 11 вечерта.После си купих контактен термостат за помпата и даже не съм пипал повече този вентил.
filmatoplo - майстор
Ново 5 , този вентил пък какво прави там -това захранване на серпентината ли е , аз мислих че миксираш водата за къпане :? :) .Ако това е захранване на серпентината -сензора се поставя в бойлера ,и при достигане примерно на водата до зададена температура 65-70 градуса -циркулация през серпентината да изключи :wink: .
Последна промяна от filmatoplo на вт юли 24, 2012 6:26 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
curkosi написа:
Според това ,което ми бе обяснено осезателят се слага на топлата вода идваща от котела преди вентилът(задължително на метална тръба),та като сработи да затвори и спре подаването на топла вода в серпентината.
А ти що си го сложил? Единственото, което виждам е да не прегрее водата в бойлера, но то трябва и парното ти да е яко прегряло, че да стане. Ако е за да не топли много бойлера, а повече стаите... де да знам. Не виждам смисъл, защото ти и да го претоплиш, като ти загасне камината помпата ще си върти докато не се охлади и той до зададената t на контактния термостат.
curkosi - напреднал
Така исках да не затварям всяка вечер спирателният кран ,без значение кой ,защото човек се отнася и забравя и на сутринта в бойлера няма грам топло.И обнадежден че в магазина за всякакви джаджи за отопление ще ми помогнат усмихнато прекрачих прага му,обясних на пича проблема и той каза"Готово уреден си срещу 100 лв, вентил и термостат",след което ми обясни схемата няколко пъти (кат за такива неразбиращи персони като моята).Аз доволен че вече съм в клуба на имащите някакви помощни харабийки уверено го монтирах както е на снимката ,та досега пичове.
bulhomes2 - майстор
В такъв случай би трябвало да е нормално отворен към байпаса. Тоест само при висока t в системата да отваря към серпентината в бойлера. Верно - няма да изстудява водата в бойлера при по-ниска t на системата, но и по-трудно ще се топли бойлера.
curkosi - напреднал
Не разбрах обаче дали ще ми върши работа при котелът.Иначе като почна системата ще го изпробвам точно как работи използвайки Вашите съвети.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Относно термостатичен трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: