• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
complast - специалист
Колеги имам една питанка!Колко киловата радиатори могат да се вържат на един кръг с вътрешен диаметър 20мм?Или по- точно!
Може ли тръба 20мм да захрани 8 киловата радиатори.
AntonBM - специалист
При температурна разлика 20° между вход и изход (за радиаторите е стандартно толкова) по тръба с вътрешен размер ф20 мм може да минат 9600 W с приемлив пад на налягане. Може да минат и повече, но трябва да се напъне помпата или да се увеличи температурнат разлика.
complast - специалист
Да ама на едно място прочетих,че максимума на 20мм е 5600 вата.за помпа до 100 вата.
montoya - майстор
complast написа:
Да ама на едно място прочетих,че максимума на 20мм е 5600 вата.за помпа до 100 вата.
Вътрешен или външен диаметър обаче!?
torbalan - Дървен философ
Външен, външен... Обикновено се дава външния диаметър на тръбата...

Например Ф20х0,7 са най-разпространените медни тръби - външен диаметър 20мм и дебелина на стената 0,7мм

И от какъв материал е тръбата?
AntonBM - специалист
Какво е това място, където си го чел? Не е коректно да се казва каква е помпата (дебит, напор и консумация на ток), без да се знае каква е дължината на тръбната мрежа и с колко колена и арматура е изградена мрежата.
Това, което ти написах аз 9600 W е за метална или пластмасова тръба с вътрешен диаметър ф20 (за такъв питаш) при температурна разлика 20°. Дебита се получава 420 литра на час, скоростта е 0,33 m/s, а пада на налягане на линеен метър е 11 мм.вод.ст.
Ако тръбите, с които захранваш радиаторите са около 50 м. и имаш нормално количество колена и кранове пада на налягане за инсталацията ти ще е в рамките на 1200 мм.вод.ст. Като се сложи филтъра и загубата в котела ти трябва помпа с дебит 420 литра на час при напор 3 м.вод.ст. Става с помпа Grundfos UPS 25-40 180 на 3-та скорост при консумация на ток 60W. Със 100 ватова помпа ще се прекара и по-голяма мощност.
lux_e_on - специалист
torbalan написа:
Например Ф20х0,7 са най-разпространените медни тръби - външен диаметър 20мм и дебелина на стената 0,7мм

Най разпространените медни са Ф22медни а те носят до 22kW с подходяща помпа и изолация,следователно или яка помпа или Ф 28 (15-20kW) с нормална помпа.
HASSEN1488 - помощник
Здравейте, имам следното питане :
Помпата ми е Grundfos upbasic, 45 w. Радиатора на единия ми кръг е 18000/100/600 (дължина/ширина/височина), захранван е с 16 мм тръба с ал. вложка. Мога ли от същата тръба с тетки да направя отклонение и да захраня още един радиатор за помещение от около 7 квадрата, изолирано с 5 камерна дограма?
С каква мощност би бил този радиатор?
Предварително Ви благодаря.
HASSEN1488 - помощник
Дали все пак бих могъл да намеря помощ тук?
montoya - майстор
На границата си, но мисля че ще успее да ги захрани. За малкото помещение около 1 киловат радиатор, тоя големия мисля е 4,3 - 4,4 киловата, мисля тая тръба 5 и малко киловата и е максимума
  • 1
  • 2

Тема "Колко мощност на тръба 20мм." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: