Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
rymbym - напреднал
Здравейте, започнах да си действам нещата за оградата която смятам да строя, и за да ми е по читаво извиках геодезисти за да ми трасират имота и да ми дадат граница. Получи се че в границите на имота ми попадат и два ел. стълба от тези бетонните на чез. Звъннах за обща култура и от чез ми отговориха че трябва да си подам молба за изместване на стълбовете, съответно и да си заплатя за това. Въпроса ми е дали има хватка чрез, която да избегна плащането за това да си изместя стълбовете от имота ми. Ако някой се е сблъскал с такава или подобна ситуация, ще бъда благодарен за всеки акъл!
torbalan - Дървен философ
Някъде бях срещал подобен казус...
Ако не искат да ги изместят за тяхна сметка - да ти плащат наем за това, че стълбовете им се намират в имота ти...

Но ще трябва консултация с адвокат.
VLADO66 - майстор
По принцип въпроса се третира в чл.67 от ЗУТ- особеното е че разпределителното дружество може да полага елементи на техническата инфраструктура в частни имоти САМО тогава когато тези елементи не могат да бъдат разположени в държавна или общинска земя.Преноса на въпросните стълбове става за сметка на възложителя/вие/,ако не може да докажете че поставянето им е било възможно на улицата.
vlad0 - специалист
Здравей колега, аз имах подобен казус с ЧЕЗ - техния стъл беше на тротоара п средата на моя имот и бяха захранили съседната къща въздушно през моя двор. След подадена жалба до директора на ЧЕЗ в едномесечен срок си изградиха стълб на междата между двата имота и си разкараха висящите кабели от двора ми, даже се извиниха :) . Мой съвет е да не ги слушаш тея тъпунгери на гишето какво ти обясняват ами се консултирай с някой по-висшестоящ или потърси мнение на юрист по случая, но съм на 99% сигурен, че трябва да си изместят стълбовете за тяхна сметка.

Успех!
Tsilkov - майстор
vlad0 написа:
Мой съвет е да не ги слушаш тея тъпунгери на гишето какво ти обясняват
На гишето знаят какво може да се вкара в деловодството по административен път(няма как да ти решат проблема :lol: ).Жалбата е една чудесна опция-поне ако не проработи нищо не губиш - ама трябва да е смислено написана (примерно то юрист).Впрочем форума на lex.bg би ти свършил повече работа.
nikolson - майстор
rymbym написа:
Здравейте, започнах да си действам нещата за оградата която смятам да строя, и за да ми е по читаво извиках геодезисти за да ми трасират имота и да ми дадат граница. Получи се че в границите на имота ми попадат и два ел. стълба от тези бетонните на чез. Звъннах за обща култура и от чез ми отговориха че трябва да си подам молба за изместване на стълбовете, съответно и да си заплатя за това. Въпроса ми е дали има хватка чрез, която да избегна плащането за това да си изместя стълбовете от имота ми. Ако някой се е сблъскал с такава или подобна ситуация, ще бъда благодарен за всеки акъл!
От кога си във владение на имота.Ако си го купил така,наличието на тези стълбове представлява тежест върху имота.Терминът е сервитут.Работата е за юрист.
rymbym - напреднал
nikolson написа:
rymbym написа:
От кога си във владение на имота.Ако си го купил така,наличието на тези стълбове представлява тежест върху имота.Терминът е сервитут.Работата е за юрист.
Ами купих го така, но старите собственици не са си били изградили оградата на място. Сложили са я с по около1,5 до 2,7 м по навътре от границата на имота им.От същата страна имота не е регулиран, че да са го направили така умишлено.И си мисля,че чез си сложили стълбовете просто така.
ArturDent - Почти Безобиден
nikolson написа:
Няма "заварено положение".
Сервитут е само и единствено, ако е записан като тежест на имота в агенцията по вписванията!
При покупката на имота сигурно си вадил удостоверение за тежести върху имота.
Ако там го няма - казвай им да си вземат стълбовете и да се изнасят!

Тук става въпрос за вода, но принципа е същия:

viewtopic.php?f=47&t=30412&p=308817&hilit=%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82#p308817
crez - майстор
nikolson написа:
rymbym написа:
За стълб н.н няма сервитут просто той не може да бъде в имот частна собственост (справка ЗУТ).
Чл. 30 ал.4 от НАРЕДБА № 6 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ПРЕНОСНАТА И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ
"Електропроводите и другите съоръжения, чрез които се извършва присъединяване на електрически уредби към разпределителната или към преносната мрежа, се изграждат за сметка на разпределителното, съответно на преносното предприятие и са негова собственост, с изключение на тези по чл. 117, ал. 5 ЗЕ."
чл.94 ал. "(4) от НАРЕДБА № 6 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ПРЕНОСНАТА И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ
Преносното предприятие изгражда съоръженията за присъединяване за своя сметка в договорените срокове и етапи и осигурява тяхното въвеждане в експлоатация по реда на ЗУТ."
ArturDent - Почти Безобиден
@crez в ЗУТ става въпрос изграждането на нови мрежи. Прочети преходните и заключителни разпоредби, сигурно там пише как се уреждат нещата със съществуващите мрежи НН.
По същата (твоя) логика то трябва да съборим всички къщи (че и Народното Събрание) които не отговарят на изискванията на новия ЗУТ. Това не е закон с обратна сила.

Сервитутите (енергийни) се уреждат от Закона за енергетиката. Там си пише как точно.
И най-важното в случая ДО КОГА са имали право да се узаконят (впишат) стари сервитути. На всичкото отгоре е трябвало да докажат че са изплатили обезщетение на собственика... Затова и 99% не са вписани.

Най-добре колегата да отиде при адвокат и той да му напише една покана към ЧЕЗ да си разкарат стълбовете. С неща от рода "На основание чл. хх от ЗУТ и чл.ххх от ЗЕ, във връзка с параграф n от ЗЕ ..." ви казвам да махнете тия стълбове....

Със сигурност могат да се цитират още няколко члена от Закона за собствеността, за кадастъра...

Тема "относно стълбовете???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: