Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kaluhckua - специалист
Здравейте на всички. Искам да започна с това, че съм нов във форума и ще приема всякакви критики и препоръки от Ваша страна.
Предстои ми изграждане на локално парно и поради липса на средства няма да бъде възложено на фирма. Самото изпълнение не ми е проблем (имам някакъв опит в тази насока) ,но относно проекта ще се надявам на помощ и съвети от Ваша страна.
Става въпрос за къща на два етажа. По-долу ще приложа снимки. Външна изолация с фибран , нова PVC дограма, от вътре гипс-картон без вата.
Може би е важно да се отбележи , че къщата се намира на около 1500 метра надморска височина в полите на Родопите.
Камината, с която мисля да реализирам парното е тази http://www.prity-bg.com/products/produc ... oductid=82

Примерни киловати на помещенията:

1 Етаж:

Хол 100м3 ~ 7,41kw
Спалня 31,2м3 ~ 2,34kw - радиатор 2,54kw
Баня 11,05 ~0,825kw
WC 5,74м3 ~ 0.43kw - радиатор 2,54kw
Антре 21,45м3 ~ 1,6kw - радиатор 1,8kw

2 Етаж:
Голяма Спалня 43,68 ~ 3,27kw - радиатор 3,27kw
Спалня 26м3 ~ 1,95kw - радиатор 2.18kw
Спалня 22,36м3 ~ 1,67kw - радиатор 1,8kw
Баня 15,02м3 ~ 1,12kw
Бойлер

Въпроси:
1. Добре ли са тези киловати за помещенията както и мощността на радиаторите за тях?
2. В хола, където ще е камината добре ли ще е да сложа конвектор за по-бързо стопляне или да добавя два радиатора (чух изказване , че този конвектор ще дръпне всичкото топло от водната ризата)?
3. В баните възможно ли е да навия само тръба на пода и колко трябва да бъде като метраж?
4. Бихте ли ми предложили някаква програма за чертане на такъв тип схеми , за да е по-нагледен крайния резултат.

Благодаря предварително на всички за отделеното време!!!

Прикачен файл

2 етаж.jpg

Прикачен файл

plan_1_et.jpg
nikogargov - специалист
Е щом си наясно с монтажа къкъв ти е точно въпроса, изчисляваш си kw и това е, окомплектоването на всичко :?:
nikogargov - специалист
Само да отбележа, че трябва добре да си сметниш kw понеже ми се съмнява малка камина за това всичко което искаш, помисли си за котел щом си на два етажа, а ако имаш и мазе /подземен етаж/ ти препоръчвам котела :partyman:
kaluhckua - специалист
Камина при всички положения ще има , може и да не е точно тази.
Много бих се зарадвал ако ми помогнете с изчисляването на нужната мощност.
nikogargov - специалист
Но с фибрана само да нямаш проблем :axe:
naskov - майстор
Тази зима на 1300м надморска височина в Доспат имаше доста дни с температури -28*С. На 1500м сигурно е било още по-студено. Спред мен трябва удвояване на мощностите
joro_vn - специалист
Първо - за къщата.
Вземи си сметни топлозагубите - от това което кратичко си написал не е ясно от какво са стените и колко са дебели. Колко е дебел фибрана отвън / защо фибран за външна изолация е друг въпрос, ама вече е там/. Има ли изолация на тавана , ако няма - направи дебела такава над втория етаж.
Второ - за камината.
Като мощност при добре изолирана къща е достатъчна, но трябва да гори почти непрекъснато.
Ако постоянно живеете там трябва да имаш огняр. Без огняр не става. В смисъл пенсионер или нещо такова.
Сутрин ще е студено ако няма кой да мята дърва през нощта или няма някакъв буфер да поддържа радиаторите.
Ако е за периодично ползване като вила мощността и радиаторите са малки - за бързо затопляне на студена къща са нужни поне 2-3 пъти по-големи мощности.
Разпределението на радиаторите - сложи по-големи на първия етаж, т.е. на първия етаж да е към 2/3 от цялата мощност.
Ами това са ми съветите от аматьор със скромен опит. Успех.
kaluhckua - специалист
Къщата ще е за периодично ползване. Какво бихте ме посъветвали за баните? Не е ли най-удачно да навия малко тръба на пода , за да имам повече запас за другите помещения?
LazarGanev - "Велик майстор"
kaluhckua написа:
Какво бихте ме посъветвали за баните? Не е ли най-удачно да навия малко тръба на пода , за да имам повече запас за другите помещения?
Това си е чист бисер. Все едно да кажеш " на море е най-евтино да се ходи с червена кола, няма значение дали ще е в Шабла или Синеморец" :)

Тема "Помощ при изграждането на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: